Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalių akcijų pelningumas vilioja investicijų fondus

Potencialas Baltijos šalių akcijų kainoms stiebtis į viršų dar neišsemtas, mat nuo 2007-aisiais pasiektų aukštumų akcijos atpigusios maždaug perpus, teigia Baltijos šalyse investuojančių fondų atstovai.
pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Daugiausia perliukų investicijoms jie randa Lietuvoje ir Estijoje, rašo „Verslo žinios“.  Investicijų fondų (IF) valdytojai, investuotojų patikėtas lėšas kreipiantys į Baltijos šalių rinkas, jose randa ir viliojančių dalykų, ir trūkumų. Vis tik, jų tikinimu, šio regiono patrauklumas didėja, o jį dar labiau galėtų paskatinti naujų įmonių atėjimas į biržą.

„Investuojame remdamiesi ilgalaike perspektyva. Nepaisant to, kad Baltijos šalių rinkos, ypač Estija, kol kas šiais metais yra tarp geriausią grąžą pasaulyje parodžiusių šalių (Estijos biržos akcijų indeksas pakilęs 30,3 proc., Latvijos –10,3 proc., o Lietuvos –14,8 proc., iki vasario 24 dienos imtinai), Baltijos šalių bendrovės vis dar biržoje prekiaujamos maždaug 50 proc. žemiau aukščiausio akcijų kainos lygio, pasiekto 2007 metais. Vadinasi, potencialas dar toli gražu neišnaudotas“, – tikino Maskvoje dirbantis „East Capital“ partneris Aivaras Abromavičius.

Anot jo, rizikos dėl devalvacijos Latvijoje sumažėjimas ir žinios apie tai, kad Estijos galimybės įsivesti eurą vis didėja, smarkiai prisidėjo prie to, kad investuotojai vis palankiau žiūri į Baltijos šalis.

Įmonės „Prudentis“, valdančios IF „Prudentis Baltic Fund“, partneris Audrius Balaišis tikino, jog Baltijos šalyse dar yra nemažai neįvertintų akcijų.

„Mes manome, kad kiekvienoje rinkoje visuomet bus ką pigaus nusipirkti. Tikime ta istorija, kad Baltijos šalys turi augti. Yra ir gerų ženklų – Estijoje keletas valstybinių įmonių svarsto pradėti savo akcijas kotiruoti biržoje, jas jau pradėjo kotiruoti „Linas Agro Group“, tad mūsų rinka nėra visiškai sustojusi“, – sakė jis.

Baltijos šalių akcijų rinkų patrauklumui neigiamai atsiliepia labai maža rinkos kapitalizacija ir menkas likvidumas, tačiau tikimasi, kad atsigavusios rinkos ir padidėjęs investuotojų aktyvumas paskatins dalį Baltijos šalių įmonių eiti į biržą.

„East Capital Baltic Fund“ šių metų sausį daugiausia lėšų buvo nukreipęs į „Teo LT“ (7,5 proc. fondo visų lėšų), „Tallink Grupp“ (6,6 proc.), „Pieno žvaigždes“ (6,4 proc.), „Tallinna Kaubamaja“ (6,3 proc.), „Grindeks“ (5 proc.), iš lietuviškų įmonių portfelyje taip pat buvo „City Service“ (4,1 proc.) akcijų.

Fondo portfelyje taip pat yra Švedijos SEB (4 proc.) ir „Swedbank“ (3,9 proc.) akcijų.

„Šio banko didelė turto dalis yra Baltijos šalyse ir, šviesėjant ekonominėms prognozėms, tikimės, kad bankų rezultatai gerės taip pat“, – sakė A.Abromavičius.

„Prudentis Baltic Fund“ didžiausiųjų penketuke sausį buvo „City Service“ (8,8 proc.), „Teo LT“ (8,7 proc.), Vilkyškių pieninė (8 proc.), Lietuvos elektrinė (7,4 proc.), „Rokiškio sūris“ (6 proc.).

A.Balaišis nurodė, jog fondas padidino investicijas į pienines: „Šiandien manome, kad pieninės yra neįvertintos, jos pigios. Nuo praėjusių metų pavasario yra smarkiai pakilusios pieno produktų kainos ir tikimės, kad šioms įmonėms tai bus naudinga – tai jau buvo matyti iš paskutinio 2009 m. ketvirčio rezultatų. Tikimės, kad ir dar kelis ketvirčius rezultatai gerės. „Rokiškio sūris“ superka savo akcijas ir mums tai finansiškai įdomu.“  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius