Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalių parlamentarai ragina didinti tiesiogines išmokas žemdirbiams po 2013 metų

Baltijos šalių parlamentarai ragina didinti Europos Sąjungos tiesiogines išmokas žemdirbiams po 2013 metų.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / Audriaus Bagdono/BFL nuotr.

Susitikime Taline Estijos, Latvijos ir Lietuvos parlamentų Žemės ūkio ir kaimo reikalų komitetų atstovai pasirašė bendrą deklaraciją dėl Europos Sąjungos žemės ūkio politikos po 2013 metų, pranešė Lietuvos Seimo Kaimo reikalų komitetas.

Estija, Latvija ir Lietuva nesutinka su išmokų suvienodinimo greičiu, dėl kurio šių šalių ūkininkai kelerius metų po 2013 metų atsidurtų nepalankioje padėtyje, palyginti su kitomis valstybėmis narėmis, rašoma komiteto pranešime.

Deklaracijoje pažymima, kad žemės ūkio gamybos kaina ir gamybos sąnaudų kainos Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje beveik atitinka ES vidurkį, o nuo Baltijos šalių įstojimo į ES 2004 metų tiesioginės išmokos, pagrįstos istoriškai susiklosčiusiais referenciniais išmokų dydžiais, buvo žemiausios ES. Parlamentarai ragina greičiau, nei numatyta Europos Komisijos siūlomame grafike, sulyginti tiesioginių mokėjimų dydį.

Baltijos šalių europarlamentarai jau anksčiau yra kreipęsi į Europos Parlamento ir Europos Komisijos vadovus dėl diskriminacijos numatant ES paramą šių šalių ūkininkams finansinę paramą 2014-2020 metais.

Lietuva yra pareiškusi, kad jos netenkina Europos Komisijos (EK) siūloma parama Ignalinos AE uždarymui, Lietuva taip pat derasi ir dėl didesnių tiesioginių išmokų šalies žemdirbiams 2014-2020 metų finansinėje perspektyvoje. Baltijos šalių žemės ūkio ministrai yra sutarę siekti vienodų ES išmokų visoms valstybėms narėms.

Lietuvos ministras Kazys Starkevičius ir jo Latvijos kolegė Laimdota Straujuma šiemet sukritikavo pernelyg didelius tiesioginių išmokų jų šalyse ir kai kuriose kitose ES valstybėse, kaip antai, Graikijoje, skirtumus. Lietuvoje ir Latvijoje išmokos siekia 140 eurų hektarui, o Graikijoje – 500 eurų.

Europos Sąjungos Žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaras Dacianas Ciolosas anksčiau laiške dvidešimt šešiems Lietuvos, Latvijos ir Estijos europarlamentarams tikino, kad tarp valstybių narių vis dar egzistuoja esminiai ekonominiai skirtumai, kaip darbo užmokesčio lygis, todėl vienodo tiesioginės išmokos tinkamai „neatspindėtų šio instrumento tikslų“. D.Ciolosas anksčiau yra pareiškęs, kad spartesniam tiesioginių išmokų Baltijos šalių ūkininkams didinimui nepritartų senosios ES šalys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius