-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalys: po skrydžio – skausmingas kritimas

Austrijos laikraštis „Die Presse“ rašo apie Baltijos šalių ekonomiką. Laikraščio apžvalgininkas teigia, kad po ekonomikos šuolio, kuris buvo paremtas lengvu kreditavimu, dabar visos trys valstybės nenumaldomai krenta į dugną.
Ekonomikos lėtėjimas.
Ekonomikos lėtėjimas. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kaip rašoma austrų laikraštyje, tai, kad šios valstybėse įjungtas griežto taupymo režimas, jaučiama visur. Taline – mažinant gatvių apšvietimą, Vilniuje – taupant lėšas Lietuvos tūkstantmečio šventei. Apžvalgininkas rašo, kad bene sunkiausia situacija susiklostė Rygoje, kur baigiasi bedarbių pašalpoms skirtos lėšos, valdininkų atlyginimai sumažinti trečdaliu.

Kaip rašoma „Die Presse“ visų trijų valstybių kritimas toks skausmingas todėl, kad jos buvo aukštai pakilusios. Tačiau, kaip pabrėžia apžvalgininkas, nuo 2004-ųjų metų prasidėjęs ekonominis augimas buvo labai trapus. Jo pagrindas buvo kreditai vartojimui bei išpūstos nekilnojamojo turto kainos. Dabar gi Baltijos šalių ekonomika ritasi žemyn tokiu pat greičiu, kokiu anksčiau kilo. Šiais metais Latvijoje laukiama 15 proc. nuosmukio, Lietuvoje – 10 proc., o Estijos BVP 10 proc. sumažėjo jau 2008 metų paskutiniame ketvirtyje. Tai blogiausi duomenys nuo dešimtojo praėjusio amžiaus dešimtmečio, kai Baltijos šalys išsiveržė iš Sovietų Sąjungos.

Publikacijoje pabrėžiamas ir Tarptautinio valiutos fondo reikalavimas Latvijai sumažinti biudžetą ketvirtadaliu, kad jo deficitas neviršytų 5 proc. BVP. Tai neabejotinai dar padidins socialinę įtampą visuomenėje. O jeigu Vyriausybė greitu metu negaus užsienio kreditų, kaip prognozuoja „Die Presse“, dar iki vasaros valstybė gali bankrutuoti.

Visose trijose valstybėse smarkiai mažėja didmeninės prekybos apimtys. Latvijoje didmeninės prekybos nuosmukis siekia 20 proc. – tai didžiausias nukritimas visoje Europos Sąjungoje. O apie Lietuvą leidinys rašo, kad čia vienas didelis bankas išsinuomavo aerodromą ir jame laiko prabangius automobilius, kurių savininkai nebeišgali sumokėti už šių mašinų pirkimui duotus kreditus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius