Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalyse maistas pigiausiai atsieina estams

Pirmą kartą Baltijos šalyse atliktas maisto prekių krepšelio tyrimas parodė, jog pagal gyventojų vidutines pajamas mažiausiai maistui išleidžia estai, teigia „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė.
Daržovės
Europos statistikos biuro „Eurostat“ duomenimis, Baltijos šalyse namų ūkių išlaidų dalis maistui ir nealkoholiniams gėrimams yra per 20 proc. Tuo metu Europos Sąjungoje vidurkis yra 15 proc. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak finansų ekspertės, Lietuvoje 4 asmenų šeimai skirto maisto krepšelio kaina yra apie 965 Lt, Estijoje – apie 1051 Lt. Tuo metu brangiausiai – apie 1100 Lt – šis krepšelis kainuoja Latvijoje.

„Tačiau kai mes įvertiname pagal svorį biudžete, t.y. pagal gyventojų vidutines pajamas, tai situacija atrodo taip: Estijoje gyventojams tenka skirti tik 22 proc. pajamų maisto išlaidoms, Lietuvoje – 29 proc., o štai Latvijoje tas svoris yra tikrai labai didelis ir gyventojams tenka skirti apie 32 proc. [pajamų]“, – teigia O. Bložienė.

Europos statistikos biuro „Eurostat“ duomenimis, Baltijos šalyse namų ūkių išlaidų dalis maistui ir nealkoholiniams gėrimams yra per 20 proc. Tuo metu Europos Sąjungoje vidurkis yra 15 proc.

„Kuomet mes kalbame apie visas išlaidas, kurias patiria gyventojai [Baltijos šalyse], tai maisto krepšelis, turbūt galima sakyti, yra pats svarbiausias, bet sykiu yra galimybė jį kontroliuoti ir optimizuoti“, – sako O.Bložienė.

Anot „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovės, maisto krepšelis 4 asmenų šeimai sudarytas vadovaujantis dietologų rekomendacijomis ir turėtų užtikrinti visavertę mitybą.

„Šis krepšelis galėtų būti puikus, rekomenduojamas žmogui, kuris nori maitintis sveikai ir gauti visas reikalingas medžiagas ir mineralus“, – tvirtina O. Bložienė.

Krepšelį sudaro 7 maisto produktų grupės: duonos ir grūdiniai produktai, pienas ir pieno gaminiai, daržovės ir vaisiai, mėsa, žuvis, pupelės, riebalai ir kiti produktai, tokie kaip kava ar arbata.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius