Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankai didina mokesčius: paveiks ir skolininkus, ir grynųjų mėgėjus

Bankai praneša klientams apie naujus įkainių didinimus – šį kartą labiausiai brangs paskolų administravimas ir operacijos grynaisiais pinigais. Taipogi užsieniečiams Lietuvoje atsidaryti sąskaitą taps brangiau. O „Luminor“ atsiras 3 eurų sąskaitos uždarymo mokestis.
Bankai atsisako paskolas išduoti emigrantams, jei jų pajamos – ne eurais
Bankai / 123RF.com nuotr.

SEB klientus informavo, kad nuo kovo 13 d. pasikeis įkainiai. Nors pagrindinių paslaugų krepšelių įkainiai nesikeis, tačiau klientams brangs operacijos banko padaliniuose, o taip pat – paskolų administravimas. Anksčiau klientus apie besikeičiančius įkainius informavo ir „Luminor“ bei „Swedbank“.

Pinigų pavedimas, atliekamas SEB banko skyriuje, kainuos nebe 3, o 5 eurus., nors ir 3 eurų įkainis buvo didžiausias tarp kitų mokėjimo įstaigų, rodo Lietuvos banko duomenys. SEB bankas pabrangino ir pinigų priėmimą į sąskaitą – atnešus grynuosius, teks pakloti 0,3 proc. sumos ir papildomus 5 eurus. Anksčiau buvo taikomas 1,5 euro ir 0,15 proc. įkainis.

Jei pinigai atnešami monetomis, SEB bankas pasiims 5 proc. sumos ir papildomus 5 eurus. Grynųjų pinigų pavedimas užpildžius įmokų ir mokesčių blanką atsieis 0,3 proc. nuo sumos ir 5 eurus.

Užsieniečiai nerezidentai, norintys SEB banke atsidaryti sąskaitą, nuo kovo 13 d. turės pakloti 200 eurų – dvigubai daugiau nei iki tol. Tokį patį 200 eurų įkainį taiko ir „Swedbank“.

Pasiimti grynųjų banke irgi kainuos daugiau – nutraukus indėlį ar kitaip išsiimant grynųjų SEB bankas atskaičiuos 1,5 proc. nuo sumos ir 5 eurus. Anksčiau bankas taikė 0,8 proc. ir 1,5 euro įkainius.

SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas Vaidas Žagūnis tikina, kad keičiasi tik kai kurių paslaugų įkainiai.

SEB nuotr./Vaidas Žagūnis
SEB nuotr./Vaidas Žagūnis

„Tie klientai, kurie naudojasi paslaugų planais, pokyčių nepajus, nes SEB banko paslaugų planų sudėtis ir mokesčiai nesikeis. Be to, kai kurių paslaugų įkainiai klientams nuo kovo 13 d. sumažės. Pavyzdžiui, SEB bankas nebetaikys kortelės išdavimo mokesčio privatiems ir verslo klientams, užsisakantiems pagrindines „MasterCard“ debeto korteles“, – sako V.Žagūnis.

Jis aiškina, kad pigiausia klientams naudotis elektroniniu būdu teikiamomis paslaugomis – savitarna. O banko skyriuje operacijoms tenka atlikti daug darbo

„Pastarosioms operacijoms atlikti tenka skirti daug administracinio darbo, o tokiu būdu teikiamų paslaugų paklausa mažėja. Pavyzdžiui, daugiau nei 98 proc. lėšų pervedimo operacijų mūsų klientai atlieka savarankiškai internetu ar naudodamiesi mobiliąja programėle. Atsižvelgdami į tai keičiame kai kurių operacijų, atliekamų skyriuose, įkainius“, – aiškina V.Žagūnis.

Kredito sutarčių administravimas brangsta kone dvigubai

SEB bankas klientams, sudarantiems lizingo sutartį, taikys 1 proc. turto vertės mokestį, bet ne mažesnį nei 250 eurų – tai 67 proc. daugiau nei ankstesnis minimumas (150 eurų). Sudarant sutartį internetu išliks 150 eurų minimalus mokestis.

Ne mažiau nei 150 eurų kainuos tokios sutarties keitimas ar skolos perkėlimas – iki šiol buvo taikoams ne mažesnis nei 100 eurų mokestis. Taip pat sutarties keitimas negali būti pigesnis nei 1 proc. išmokėto turto vertės. Jei klientai nuspręs pakeisti įmokos dieną, bus taikomas naujas 30 eurų mokestis.

Vartojimo kredito sutartys taip pat brangsta – sutarties mokestis sieks 1,5 proc. kredito sumos ir ne mažiau nei 50 eurų (buvo 1 proc. ir 29 eurai).

Būsto paskolos keitimas SEB banke visuomet atsieis ne mažiau nei 150 eurų arba 0,4 proc. kredito sumos (anksčiau – 144,81 euro). Mokestis už sutikimą pakartotinai įkeisti turtą kitam kreditoriui sieks 150 Eur (buvo 115,85 Eur).

Minimalus 150 eurų būsto paskolos sutarties keitimo mokestis bus vienodas visuose trijuose didžiausiuose bankuose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./SEB bankas Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./SEB bankas Kaune

Pabrango ir kredito limito administravimas verslui.

„Įkainių pakeitimai turėtų paskatinti klientus naudotis patogia, saugia ir pigia ar net nemokama savitarna ir elektroninėmis banko paslaugomis, o į skyrių užsukti dėl finansinių konsultacijų. Skatindami šiuos pokyčius, norime užtikrinti dar geresnę klientų aptarnavimo kokybę skyriuose, kad paslaugas klientai galėtų gauti greitai ir kokybiškai, nelaukdami eilėje“, – tikina SEB atstovai.

Klientai gali ir nesutikti – turi teisę neatlygintinai nutraukti su banku sudarytą sutartį, nurodoma išplatintame SEB laiške.

Lietuvos bankai pelningumu nesiskundžia – Lietuvos bankas gruodį vertino, kad šalies bankai yra vieni efektyviausių visoje Europoje. Tai yra, skirtumas tarp jų sąnaudų ir pajamų yra vienas didžiausių. Atitinkamai, didesni įkainiai papildomai gali prisidėti prie bankų pelningumo.

Luminor“ įkainiai vienodinami didesne kryptimi

„Tuo tarpu banke „Luminor“ banke, suvienodinant buvusių DNB ir „Nordea“ bankų įkainius, nuo vasario 1 d. dauguma įkainių arba didės, arba nesikeis. Bus apmokestintas netgi sąskaitos uždarymas.

Banke galios buvusio DNB banko paslaugų krepšeliai, o buvusio „Nordea“ klientams teks susitaikyti su pokyčiais.

Pigiausias „Kasdienis“ paslaugų planas kainuos 1,5 eurų per mėnesį, tiek pat mokėjo ir „Nordea“ klientai, tačiau nemokamai bankomatuose išgryninama suma jiems sumažės nuo 600 iki 550 eurų.

Pabrangs kiti krepšeliai: vietoje 3 Eurus kainuojančio „Viskas viename plius“ bus taikomas „Aktyvus krepšelis“ už 3,5 eurus, o 4,5 euro kainavusį „Auksinį“ krepšelį keis 5,5 eurus per mėnesį kainuojantis analogas.

Minimalus sąskaitos tvarkymo mokestis sieks nebe 0,7, o 0,9 euro per mėnesį

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Luminor“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Luminor“

Netgi nusprendę nebesinaudoti banko paslagomis klientai bus priversti susimokėti – sąskaitos uždarymui bus taikomas 3 eurų mokestis.

„Luminor“ padaliniuose pavedimai į savo ar kitų asmenų sąskaitas pabrangs – kainuos po 3 eurus (anksčiau 2 eurai).

Tačiau šiek tiek atpigs tarptautinis lėšų pervedimas.

„Nordea“ klientams nebeliks ir turėtų lengvatų Skandinavijoje – už išgryninimą užsienyje bus taikomas 2 proc. ir ne mažiau 3 eurų mokestis.

Nešantys grynuosius pasidėti į banką bus apmokestinti 0,15 proc., bet ne mažesniu nei 3 eurų mokesčiu, toks buvo ir taikomas iki šiol. Tačiau norintys papildyti kito asmens sąskaitą sumokės 0,5 proc. sumos ir ne mažiau 5 eurų (anksčiau – 0,3 proc.).

Euro monetų keitimas banknotais atsieis 6 proc. sumos. (anksčiau – 4,5 proc.).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bankomatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bankomatas

Būsto paskolų administravimas „Luminor“ banke taip pat gerokai brangs – sutarties keitimo mokestis sieks 150 eurų, arba 0,5 proc. paskolos sumos. Anksčiau sutarties pakeitimas „Nordea“ banke buvo apmokestinamas pagal atskiras kategorijas ir galėjo kainuoti nuo 50 eurų iki 0,4 proc. kredito sumos.

Kredito su įkeitimu paskolos sutartis atsieis 0,6 proc. paskolos sumos, bet nemažiau nei 220 eurų – tokie patys ir sutarties keitimo mokesčiai.

Vartojimo paskolos sudarymui taikomas 1 proc. paskolos sumos, bet ne mažiau kaip 30 Eur mokestis, jis kol kas nesikeičia. O sutarties pakeitimas atsieis 60 eurų.

„Luminor“ nerezidentams taiko 100 eurų sąskaitos atidarymo mokestį – dvigubai mažiau nei „Swedbank“ ar SEB banke.

„Swedbank“ sumažino akcijų prekybos įkainius

„Swedbank“ klientus taip pat informuoja apie besikeičiančius įkainius nuo vasario, tačiau reikšmingų pasikeitimų kasidienės bankininkystės paslaugose nėra.

Tačiau investuotojus nudžiugins tai, kad mažėja įkainiai už akcijų įsigijimą. Baltijos šalių biržose bus taikomas 0,25 proc. prekybos akcijomis mokestis (minimum 2 eurai). Palyginimui, anksčiau buvo taikomas minimalus 10 eurų mokestis ir 0,35 proc. įkainis.

Mažėja ir įkainiai kitų šalių rinkoms. Prekyba akcijomis ir fondais JAV, Didžiosis Britanijos, Skandinavijos, biržose atsieis 0,25 proc. (minimaliai 15-17 eurų).

„Swedbank“ inf./„Swedbank“ mažina įkainius akcijų prekybai
„Swedbank“ inf./„Swedbank“ mažina įkainius akcijų prekybai

Atskirų bankų taikomus įkainius palyginti galima Lietuvos banko svetainėje, čia pat palyginti ir atskirų bankų paslaugų krepšeliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius