-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankai neleidžia numušti butų kainų

Prekybą nekilnojamuoju turtu Lietuvoje mažai gelbsti net sumažintos kainos ar specialūs bankų pasiūlymai pirkėjams. Nekilnojamojo turto bendrovių atstovų teigimu, bankai neleidžia mažinti butų kainų tiek, kiek nori pirkėjai.
Neseniai daugelis skubėjo įsigyti naują būstą. Dabar daugelį naujakurių jau pradėjo smaugti paskolos.
Žmonės laukia, kol butai atpigs dar labiau. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, nekilnojamojo turto bendrovių atstovai pripažįsta, kad ekonomikos krizė įbaugino pirkėjus. Bijodami netekti darbo ir pajamų žmonės atsisakė ketinimų įsigyti nekilnojamojo turto.

Viena didžiausių šalies nekilnojamojo turto bendrovių „Ranga IV“ per mėnesį Vilniuje parduoda vos apie 10 butų. Visi jie – sostinės pakraštyje esančiame Perkūnkiemio kvartale. Šios bendrovės, kaip ir kitų, interneto puslapis mirga nuo pasiūlymų įsigyti butą su nuolaida, gauti paskolą su nedidelėmis palūkanomis iš partnerio statusą turinčio banko. Nors nekilnojamojo turto įmonės šiuo metu giriasi susitarusios su bankais dėl klientams palankesnių kreditų išdavimo sąlygų, ši naujovė dar nepasiteisino. Mat bankai, anot bendrovės atstovų, atmeta apie 90 proc. prašymų.

Anot bendrovės atstovų, žmonės nenori pirkti butų, nes laukia, kol kainos kris dar labiau. Tačiau dauguma statybos bendrovių taip pat paėmusios kreditus iš bankų, juos reikės grąžinti, todėl bankai neleidžia mažinti butų kainų, kiek nori pirkėjai. Panašiai kalba ir kitų bendrovių atstovai. Esą paskolų statybininkams pridaliję bankai ėmė patys reguliuoti butų kainas ir rinkodaros tikslais atpiginti leidžia tik mažą dalį turto.

Nekilnojamojo turto agentūros „Inreal“ Konsultacijų ir analizės skyriaus vadovas Benediktas Laurušonis sako, kad butus statančios bendrovės vis dar blaškosi. Vienos susitaikė su kainų kritimu ir parduoda turtą, kad išvengtų didelių skolų. Kitos dar bando skaičiuoti savikainą. Trečios pateko į savotiškus spąstus, nes mažinti būsto kainų joms neleidžia bankai.

Iš esmės visos statybų bendrovės sutinka derėtis su klientu. Internete nurodytos kainos tik formalios. Pavyzdžiui, „Merko statyba“ neseniai paskelbė akciją. Visiškai įrengto buto kvadratinio metro kaina sumažinta nuo 5000 iki 3800 litų.

Tuo tarpu bendrovės „Bukra“, kuri statė butus Naujojoje Vilnioje, atstovas tvirtino, kad šiuo metu butų rezervavimas sustabdytas. Bendrovės atstovai teigia, kad dabartinėmis kainomis parduoti butų neapsimoka – jie laukia, gal bus devalvuotas litas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius