-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankai neskuba mokėti Pelno mokesčio

Didžiausi rinkos dalyviai – „SEB bankas“ ir „Swedbankas“ nuo praėjusiųjų metų kartu sumokėjo kiek daugiau nei 3 tūkst. Lt Pelno mokesčio. Vienas jų buvo sumokėjęs avansą, bet nepasiekė planuoto pelno, todėl jį atsiėmė, skelbia LNK laida „Alfa savaitė“.
Pinigai
Pinigai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Anot televizijos laidos, visų šalyje veikiančių bankų sumokėtas Pelno mokestis iš viso nesiekia 12 mln. Lt, didžiąją dalį pinigų į biudžetą įnešė „Nordea Bank Lietuva“ ir „DNB bankas“.

Mokėti mažus pelno mokesčius bankams leidžia Pelno mokesčio įstatymas. Jeigu bankas patiria nuostolių, jis Pelno mokesčio neprivalo mokėti, jeigu kitais metais uždirbtas pelnas nepadengia ankstesnio nuostolio, Pelno mokestis ir vėl nėra privalomas.

Visa tai užkliuvo Seimo Biudžeto ir finansų komitetui.

„Bankams yra leidžiama daryti  atidėjimus už blogus aktyvus. Čia ir kyla klausimas, ar bankai piktnaudžiauja tuo, ar ne. Kaip žinome, tą reguliuoja ir prižiūri Lietuvos bankas, dėl to komitetas ir nori susitikti su Lietuvos banko ir Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovais ir išsiaiškinti“, – sakė Biudžeto ir finansų komiteto narys Andrius Palionis.

Anot laidos, finansų ekspertai pastebi, kad nors bankai Pelno mokesčio biudžetui gaili, tikrąjį pelną savo reikmėms jie gali naudoti laisvai.

Patys bankai aiškina, kad jie dar nėra atsigavę po krizės ir nepadengę bendrai apie 3 mlrd. Lt siekusių nuostolių. Dėl to sumokamas Pelno mokestis dabar yra mažas. O vadinamieji atidėjiniai, įvertinant, kad klientai gali neatiduoti pasiimtų paskolų, esą, nieko blogo – jie reikalingi bankų stabilumui užtikrinti.

„Visada yra erdvė tam tikram vertinimui. Skandinaviški bankai kai kada būdavo kritikuojami, kad jie per daug griežtai vertina ir darė didelius atidėjimus, bet tai yra dėl bankų stabilumo ir saugumo užtikrinimo“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Į kamerą bankų atstovai kalbėti nepanoro. Atidėjinių politiką formuojantis Lietuvos bankas neigia pernelyg atlaidžiai žiūrintis į bankų rizikos vertinimą: esą jeigu bankai dabar nemokės Pelno mokesčio, bet vėliau paaiškės, kad jų rizikingai vertintos paskolos buvo sėkmingai grąžintos, mokesčius jie vis tiek privalės sumokėti, nes atidėjiniai reguliariai perskaičiuojami.

Kiek per paskutinius metus buvo perskaičiuota atidėjinių, Lietuvos bankas pasakyti negalėjo. Didieji bankai aiškina, kad jiems Pelno mokestį reikia deklaruoti birželio 1 dieną, o sumokėti iki spalio. „Swedbankas“ dar žada sumokėti apie 14 mln. Lt, o „SEB bankas” aiškina, kad jų nuostoliai buvo didesni nei pelnas, todėl pelno mokestis jiems neprivalomas. „Danske Bankas“, pernai į Lietuvos biudžetą pelno mokesčio nesumokėjęs nė lito, į „Alfa savaitės“ klausimus neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius