-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankai pamokos neišmoko

Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Brownas nori įvesti griežčiausias pasaulyje taisykles, kurios pažabotų bankus.
G.Brownas ketina nuleisti bankus iš dausų į žemę.
G.Brownas ketina nuleisti bankus iš dausų į žemę. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Bankas

Bankai nesuprato, kokią žalą jie padarė ekonomikai, todėl britų vyriausybė ketina „grąžinti juos iš dausų į žemę". Uždrausti senąją bonusų sistemą ir priversti bankus veikti atsakingai pažadėjo šalies premjeras G.Brownas. „Mes išvalysime šią sistemą kartą ir visiems laikams", – sakė jis ir pridūrė, jog tai bus "griežčiausios priemonės iš visų, kurias tik taiko pasaulio šalys".

„Mes neketiname grįžti į senus blogus laikus", – kalbėjo premjeras, kurio vyriausybė netrukus pateiks parlamentui naują verslo ir finansų paslaugų įstatymų paketą. Bendrus jo bruožus dar liepą apibrėžė finansų ministras Alistairas Darlingas. Finansų priežiūros tarnybai bus suteikta teisė kištis į bankų reikalus, kad šie nebeturėtų galimybės imtis nepamatuotos rizikos. Dabar premjeras G.Brownas atskleidė dar daugiau: įstatymas gali uždrausti senąją bonusų sistemą ir nebeleisti firmoms prie jos grįžti. Spekuliaciniai ir trumpalaikiai sandoriai nebeduos tokių neregėtų pelnų kaip anksčiau, o kompanijos, kurios nepaklus naujoms taisyklėms, bus baudžiamos.

Premijų viršutinės ribos nenustatytos

Milžiniškos premijos, kuriomis save apdovanodavo bankininkai, sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir visoje Europoje bei JAV, ypač tuomet, kai taip elgėsi bankai, dėl krizės gavę valstybės pagalbą – t. y. mokesčių mokėtojų pinigus. Nepaisydami žmonių nepasitenkinimo, daugybė stambiausių bankų jau atidėjo milžiniškas lėšas bonusams išmokėti ateityje.

Per Didžiojo dvidešimtuko susitikimą praėjusią savaitę Pensilvanijos Pitsburgo mieste JAV prezidentas Barackas Obama palankiai įvertino naujas griežtas taisykles finansų institucijoms, tačiau nustatyti bonusų viršutinių ribų, kaip siūlė kai kurios šalys, per šį susitikimą nesusitarta. Vienintelė šalis, nusprendusi taip pasielgti, buvo Olandija. Didžiojo dvidešimtuko lyderiai sutarė tik dėl to, kad bonusai negali būti garantuoti daugeliui metų į priekį, o dalis jų turi būti skirta ilgalaikėms investicijoms; premijos neturi būti mokamos, kai bankas patyrė nuostolių, ir jos negali viršyti tam tikro procento nuo banko apyvartos.

Leiboristų populiarumas krito

Antradienį sakydamas programinę kalbą per Leiboristų partijos suvažiavimą Braitone G.Brownas pabrėžė: jo vyriausybė kovos su antisocialiniu elgesiu bet kur ir bet kada. „Mes nestovėsime nuošaly stebėdami, kaip nežabota mažuma žlugdo pagal įstatymus gyvenančios daugumos gyvenimą, – pareiškė jis. – Nes padori, dirbanti dauguma vis labiau ir visiškai teisėtai piktinasi mažuma, kuri daug kalba apie savo teises, bet niekada neprisiima jokios atsakomybės."

Viena naujausių apklausų parodė, kad pirmą kartą per daugiau nei 25 metus Didžiosios Britanijos valdantieji leiboristai pagal populiarumą yra tik trečioje vietoje: konservatorius remia 36 proc. britų, liberalus demokratus – 25 proc., o leiboristus – 24 procentai.

Viena opiausių šios britų Vyriausybės problemų – didėjantis biudžeto deficitas. 2009–2010 finansiniais metais jis pasieks 175 mlrd. svarų sterlingų ir sudarys 12,4 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius