-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankai pasiryžę grįžti prie moratoriumo paskoloms, bet poreikio tam dar nemato: kreipiasi tik pavieniai klientai

Lietuvos komercinių bankų vadovai tvirtina, kad svarstytų galimybę ir vėl sugrįžti prie moratoriumo, kuriuo įsipareigotų suteikti galimybę įmonėms atidėti paskolų įmokas. Visgi jie tikina, kad šiuo metu tokio poreikio dar nėra. „Gruodžio mėnesį esame gavę 3 prašymus, su jais dirbame, bet skaičiai ne tokie, kokie buvo kovą“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje ketvirtadienį kalbėjo „Swedbank“ valdybos pirmininkė Lietuvoje Dovilė Grigienė.
Paskola
Paskola / 123rf.com

Seimo BFK posėdyje ketvirtadienį svarstyta, kaip galėtų prisidėti komerciniai bankai, kad šalyje įvedus griežtą karantiną verslui šį sunkų laikotarpį būtų galima išgyventi lengviau.

„Trys savaitės griežto karantino gali kainuoti apie 700 mln. eurų Bendrojo vidaus produkto (BVP) netekimo“, – posėdyje tvirtino Seimo BFK pirmininkas Mykolas Majauskas, klausęs, o kaipgi bankai ateityje norėtų būti prisiminti per šį laikotarpį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Lietuvos bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė posėdyje patikino, kad komerciniai bankai, atsižvelgdami į griežtus karantino apribojimus, pasiryžę prisidėti prie pandemijos valdymo ir individualiai spręsti sunkumus patiriančių gyventojų bei įmonių problemas.

„Visi bankai patikino dėl jų pasiryžimo grįžti prie moratoriumo pratęsimo, jei toks poreikis iškiltų. Kiekvienas bankas, jei pastebėtų pasikeičiančius gyventojų ar įmonių srautus, gali šią diskusiją inicijuoti asociacijoje“, – tikino E.Čipkutė.

Gruodį kreipėsi 3 klientai

Tą pabrėžė ir komercinių bankų vadovai, tačiau jie teigė, kad kol kas poreikio iš verslo atidėti paskolų mokėjimą nejaučia.

„Gruodžio mėnesį esame gavę 3 prašymus, su jais dirbame. Dabar skaičiai ne tokie, kokie buvo kovo pradžioje – tada per savaitę po 60 verslo klientų kreipdavosi. Stebime situaciją“, – sakė „Swedbank“ valdybos pirmininkė Lietuvoje Dovilė Grigienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Grigienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Grigienė

Visi posėdyje dalyvavę didžiųjų komercinių bankų vadovai pabrėžė, kad pavasarį, per pandemijos pradžią, bankai paskolų mokėjimo grafikus keitė net nelaukdami moratoriumo.

„Jei bus poreikis, esame pasiryžę grįžti prie moratoriumo klausimo. Šiandien nematome poreikio iš kredito gavėjų sisteminiam standartiniam sprendimui, labiau reikia ieškoti nestandartinių sprendimų, kurių ir ieškome“, – pritarė ir „Luminor“ valdybos pirmininkas Andrius Načajus.

Tiesa, jis atkreipė dėmesį, kad bankai šiandien turi dvi funkcijas – ne tik padėti klientams, kurie susiduria su laikinais finansiniais sunkumais, bet ir žiūrėti į ateitį bei skolinti pinigų ūkio augimui po pandemijos. Jų nuomone, būtent kreditavimas dabar yra vienas didžiausių galvos skausmų.

„Ne taip, kaip per pirmąją bangą, kai visi galvojo, kiek nuostolių klientai patirs, ar išgyvens, ar ne. Dabar dar didesnis galvos skausmas, o kur dėti pinigus, kaip juos paskolinti, nes rinkoje yra likvidumo perteklius – indėlių yra labai daug, laikome už -0,5 proc. Europos centriniame banke, nekoks biznis“, – kalbėjo A.Načajus.

Balandžio pabaigoje Lietuvos bankų asociacijai priklausančios finansų ir kredito įstaigos pasirašė moratoriumą, kuriuo supaprastintas įmokų atidėjimas sunkumus patiriantiems klientams. Jis tęsėsi iki rugsėjo pabaigos.

Bankai tuomet įsipareigojo suteikti galimybę visiems privatiems klientams būsto paskolų įmokas atidėti iki vienerių metų, o lizingo ir vartojimo kreditų – iki pusmečio. Taip pat sutarta iki 6 mėnesių atidėti paskolų mokėjimus įmonėms.

Moratoriumo suteikta galimybe laikinai atidėti paskolų grąžinimą pasinaudojo apie 10 tūkst. šalies gyventojų bei įmonių, atidėjusių paskolų už 1,5 mlrd. eurų.

Didžioji jų dalis atidėta pagal LBA ir rinkos dalyvių balandį inicijuotą ir iki pat rugsėjo pabaigos taikytą moratoriumą.

Nuo trečiadienio visoje šalyje sugriežtinus karantiną, uždaryta dauguma šalies parduotuvių, grožio salonų, individualias treniruotes turėjo nutraukti sporto klubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius