Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bankai šiemet išduoda 7 proc. daugiau paskolų

Šiemet trečiojo ketvirčio pabaigoje bendras paskolų ir išankstinių mokėjimų portfelis išaugo beveik 7 proc. – rugsėjo pabaigoje paskolų portfelis siekė apie 19,3 milijardo eurų, skaičiuoja Lietuvos bankų asociacija.
Paskola
Paskola / 123rf.com

Skolinimo apimtys daugiausia didėjo dėl toliau augusio gyventojų aktyvumo skolinantis. Paskolos namų ūkiams būstui pirkti padidėjo apie 8 proc., vartojimo kreditas – apie 11 proc., likusios paskolos namų ūkiams – apie 2 proc., skaičiuoja Lietuvos bankų asociacija.Verslo paskolos pakilo apie 4 proc.

„Stebime tebesitęsiantį bankų teikiamų paskolų portfelio kreivių kilimą, kuris, galima sakyti, atspindi tvarų ekonomikos augimą šalyje. Šalia didėjančio paskolų portfelio gyventojų ir įmonių finansiniai rezervai taip pat išaugę arba lieka stabilūs. Tai rodo, jog verslo ir namų ūkių finansinė situacija yra subalansuota. Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad elektroniniai atsiskaitymai toliau demonstruoja reikšmingą šuolį”, – pažymi LBA prezidentas Mantas Zalatorius.

Bendras bankuose laikomų indėlių portfelis šiemet rugsėjo pabaigoje buvo 2 proc. didesnis nei prieš metus ir siekė 22,5 milijardo eurų.

Gyventojų indėliai iki pareikalavimo paaugo apie 13 proc. per metus ir rugsėjo pabaigoje sudarė 7,9 mlrd. eurų. Taip pat pakilo (7 proc.) ir ne finansų bendrovių indėliai iki pareikalavimo.

Trečiąjį ketvirtį atsiskaitymų už pirkinius kortele suma perkopė 1,3 mlrd. eurų, tai penktadaliu daugiau nei prieš metus. Atsiskaitymų kortelėmis daugėjo 18 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius