Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 12 /16:17

Bankai teigia sulaukiantys tik pavienių prašymų atidėti paskolų mokėjimą

Lietuvoje veikiantys bankai ir juos vienijanti asociacija kol kas teigia nematantys poreikio pasirašyti naują moratoriumą dėl paskolų atidėjimo. Bankų atstovų teigimu, šiuo metu jie sulaukia tik pavienių prašymų atidėti įmokų mokėjimą ir juos svarsto individualiai, tačiau jei situacija keistųsi, naujas moratoriumas gali būti pasirašytas.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Matome, kad karantino sąlygos atsiliepia dalies įmonių kasdienei veiklai ir finansų srautams. Asociacijoje nuolat vyksta diskusija apie galimus sprendimus bei įrankius, kurie palengvintų klientų situaciją, šiems patyrus finansinių sunkumų. Vienas iš svarstomų klausimų yra ir moratoriumo pratęsimo aktualumas, jeigu pagalbos poreikis išaugtų“, – BNS sakė Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentė Eivilė Čipkutė.

Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros tarnybos direktorės Jekaterinos Govinos teigimu, šiuo metu gyventojai pagal įstatymus jau gali prašyti finansų įstaigos atidėti vartojimo ir nekilnojamojo turto paskolos mokėjimą 3 mėnesiams.

„Sutartinio kredito įstaigų moratoriumo, koks galiojo pirmo karantino metu, šiuo metu nėra, nes dabar nematome poreikio masiniam paskolų atidėjimui, kam ir yra skirtas toks moratoriumas“, – BNS tvirtino J.Govina.

Dabar nematome poreikio masiniam paskolų atidėjimui, kam ir yra skirtas toks moratoriumas.

Pasak jos, finansų rinkos dalyviai su klientais atidėjimo klausimus sprendžia individualiai.

„Lietuvos bankas šiuo klausimu palaiko nuolatinį dialogą su Lietuvos bankų asociacija ir, jeigu atsirastų poreikis, ragintų tokį susitarimą sudaryti. Savo ruožtu kviečiame ir verslo atstovus, jeigu jie susiduria su paskolų atidėjimo iššūkiais, tiesiogiai išsakyti mums problemas, su kuriomis jie susiduria“, – sakė J. Govina.

„Swedbank“ Verslo klientų tarnybos vadovo Antano Sagatausko teigimu, palyginti su pirmuoju karantinu praėjusių metų pavasarį, bankas dabar sulaukia mažiau įmonių prašymų atidėti paskolų įmokas.

„Šiuo metu per savaitę sulaukiame vidutiniškai dviejų verslo klientų prašymų dėl įmokų atidėjimo, pavasario karantino metu per savaitę gaudavome apie 90 tokių prašymų. Tai sietume su verslo prisitaikymu prie naujų sąlygų, sukauptu rekordiniu likvidumu, valstybės pagalba“, – BNS sakė A.Sagatauskas.

„Visus gautus prašymus nagrinėjame individualia tvarka ir visuomet ieškome būdų, kaip pagelbėti su sunkumais susidūrusiems verslo klientams“, – pridūrė jis.

Swedbank nuotr./Antanas Sagatauskas
Swedbank nuotr./Antanas Sagatauskas

Pasak A.Sagatausko, diskusijos dėl naujo bankų moratoriumo vyksta Lietuvos bankų asociacijoje.

„Mes atidžiai stebime verslo įmonių situaciją, ir prireikus esame pasiruošę prisidėti prie moratoriumo aktyvavimo“, – tvirtino „Swedbank“ atstovas.

„Luminor“ banko padalinio Lietuvoje verslo bankininkystės vadovas Jonas Urbonas taip pat teigė, kad bankas sulaukia tik pavienių prašymų atidėti paskolos įmokų grąžinimą.

„Nesiimu vertinti viso sektoriaus, tačiau mes šiuo metu fiksuojame tik pavienius besikreipiančiųjų atvejus ir sprendžiam klausimus individualiai. Kol kas situacija nesikeičia, tačiau, jei prireiks, esame pasirengę ieškoti sprendimų, įskaitant ir moratoriumo pratęsimą, kurie pagelbėtų tiems, kuriems tikrai reikia“, – BNS tvirtino J.Urbonas.

Nesiimu vertinti viso sektoriaus, tačiau mes šiuo metu fiksuojame tik pavienius besikreipiančiųjų atvejus.

Pasak SEB banko atstovės Ievos Kulvinskaitės, kol kas klientų prašymų dėl paskolų mokėjimo atidėjimo sulaukiama kur kas mažiau nei pavasarį.

„Stebime savo klientų dabartinę situaciją ir poreikį dėl paskolų mokėjimo atidėjimo, ir jei prireiks, svarstysime moratoriumo galimybę verslui ar privatiems klientams. Nuo antrojo karantino pradžios lapkritį esame sulaukę apie 280 privačių klientų prašymų atidėti būsto ir vartojimo paskolas ar lizingą, taip pat pavienių prašymų atidėti paskolas verslo klientams. Šiuo metu kiekvieną kliento situaciją sprendžiame individualiai“, – BNS sakė I.Kulvinskaitė.

Anot Šiaulių banko atstovės Monikos Rožytės, nuo lapkričio pradžios tokių prašymų sulaukiama labai mažai, todėl bankas poreikio moratoriumui nemato, tačiau diskusijos dar vyksta.

„Su kiekvienu klientu, kuris susiduria su sunkumais ir kreipiasi į banką – kalbamės individualiai, ieškom abiem pusėms priimtinų sprendimų“, – BNS nurodė M.Rožytė.

Nuo 2020-ųjų kovo vidurio, kai šalyje buvo įvestas karantinas dėl COVID-19, iki rugsėjo pabaigos kredito įstaigų suteikta galimybe laikinai atidėti paskolų grąžinimą pasinaudojo iš viso apie 10 tūkst. šalies gyventojų bei įmonių. Bendra šitaip atidėtų įsipareigojimų vertė siekė 1,5 mlrd. eurų.

Didžioji jų dalis atidėta pagal LBA ir rinkos dalyvių balandį inicijuotą ir iki pat rugsėjo pabaigos taikytą moratoriumą. Prašymų atidėti paskolų įmokų mokėjimą daugiausia sulaukta pirmaisiais pavasario karantino mėnesiais, vėliau jų skaičius nuosekliai mažėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius