-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Banko klientai – sukčiaus aukos

Teismas pripažino, kad banko „Swedbank“ darbuotojas suklastojo vartojamojo kredito laidavimo sutartį. Patirtą nuostolį bankas siekia atgauti ir iš sukčiavusio buvusio darbuotojo, ir iš verslininko, kurio vardu pasinaudota.
„Swedbank“
„Swedbank“ / Alvydo Opulskio / 15min nuotr.

„Swedbank“ nesiliauja manęs persekioti“, – teigė alytiškis verslininkas Linas. Jis pasakojo, kad iš pradžių šis bankas atsiuntė pretenziją dėl asmens, už kurį jis laidavo, skolos. Esą minėtas asmuo nevykdo savo kreditorinių įsipareigojimų.

Vėliau teisėsaugininkai išsiaiškino, kad kredito sutartis buvo suklastota banko darbuotojo, tai pripažino ir pats klastotojas. Tačiau Liną pasiekė pranešimas apie civilinį ieškinį, kuriuo bankas siekia, kad padarytą daugiau kaip 20 tūkst. litų žalą drauge su kaltu pripažintu banko tarnautoju padengtų ir jis.

Linas nesutiko mokėti pretenzijoje nurodytos sumos ir net neketino grąžinti pinigų, kuriuos jo vardu paėmė sukčius M.Lilis – viso esą jam laidavus paimto 27 tūkst. litų kredito. „Swedbank“ su civiliniu ieškiniu kreipėsi į teismą. Verslininkas savo ruožtu parašė pranešimą policijai dėl sukčiavimo.

Kol vyko tyrimas dėl sukčiavimo, teismo procesai dėl civilinio ieškinio išieškojimo buvo sustabdyti. Teisėsaugininkai nustatė, kad Linas tapo nesąžiningo „Swedbank“ Druskininkų klientų aptarnavimo centro konsultanto ir investavimo vadybininko Mečislovo Lilio auka. Vykstant tyrimui M.Lilis prisipažino, kad kartu su kitomis laidavimo sutartimis verslininkui jis pakišo pasirašyti ir savąją, o šis per neapsižiūrėjimą pasirašė. Iki tol ne kartą banko dokumentus su M.Liliu tvarkęs Linas juo pasitikėjo.

Vykstant tyrimui paaiškėjo ir tai, kad alytiškis – ne vienintelė minėto tarnautojo auka. Su klientais sudarydamas investicinio indėlio „Vakarų Europa 2“ sutartis, M.Lilis jų pinigus dėdavo į savo kišenę, o ne į banko kasą. Darbą banke „Swedbank“ druskininkietis prarado gerokai anksčiau. Kai banko vadovai pradėjo gauti antstolių raštus ir paaiškėjo M.Lilio machinacijos, jis buvo atleistas iš darbo. Šių metų pradžioje Druskininkų miesto teismas M.Liliui paskelbė nuosprendį paskirdamas metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Kai kuriems Druskininkų gyventojams padarytą žalą atlygino pats sukčius, kitiems – „Swedbank“.

Kai atrodė, kad teisingumas triumfuoja, išlindo naujos M.Lilio apgavystės. Šiuo metu policija tiria naują sukčiavimo atvejį. Praėjus maždaug porai mėnesių nuo nuosprendžio paskelbimo, dar viena šeima apsižiūrėjo, kad, 2007-aisiais „Swedbank“ (tada „Hansabank“) Druskininkų filiale sudariusi investicinio gyvybės draudimo sutartį ir perdavusi M.Liliui 7 tūkst. litų, juos prarado. Pinigai į šeimos sąskaitą nepervesti.

Pareigūnai dar kartą perspėja visus banko „Swedbank“ klientus, pasirašiusius sutartis su banko tarnautoju M.Liliu, pasitikrinti sąskaitas ir, esant pagrįstiems įtarimams, apie tai informuoti policiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius