-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Banko „PayRay“ kreditinis portfelis verslui praėjusiais metais augo daugiau kaip tris kartus

Praėjusiais metais banko „PayRay“ kreditinis portfelis verslui Lietuvoje pasiekė 113,14 mln. eurų ir buvo daugiau kaip tris kartus didesnis nei 2020 metais. Lietuvos verslo finansavimo poreikį augino didesnis dalies sektorių ekonominis aktyvumas, investicijos ir sparčiai augusios žaliavų kainos, rašoma pranešime spaudai.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Bankas Finansai

Banko paskolų portfelis augo penkis kartus ir sudarė 76,76 mln. eurų. Finansuotų sąskaitų suma teikiant faktoringo paslaugą viršijo 251 mln. eurų ir buvo 86 proc. didesnė nei prieš metus.

„Finansavimo augimo tendencijos patvirtina, kad praėjusieji metai buvo ekonominio augimo metai. Aktyvumu išsiskyrė tokie sektoriai kaip mažmeninė prekyba, gamyba, taip pat augo eksportas. Lietuvos įmonės šiuo laikotarpiu ne tik siekė patenkinti augančius poreikius, tačiau ir didino investicijas. Ypatingas aktyvumas fiksuotas antrąjį pusmetį, tad verslo kreditavimo apimtys Lietuvoje jau spalio – lapkričio mėnesiais pasiekė priešpandeminį lygį. Tiesa, dėl praėjusiais metais fiksuoto gana didelio žaliavų kainų šuolio dalis įmonių patyrė apyvartinių lėšų iššūkių, tad buvo pastebimas ir augantis poreikis apyvartinio kapitalo finansavimui“, – sako banko „PayRay“ direktorius Renato La Fianza.

Pasak R.La Fianza, nekilnojamo turto sektoriaus dinamika taip pat atsispindėjo banko kreditavimo portfelyje – metų pabaigoje NT projektams suteiktas finansavimo portfelis buvo 19 mln. eurų.

Vidutinė paskolos suma praėjusiais metais buvo apie 300 tūkst. eurų. Tuo laikotarpiu vidutinė finansuotos sąskaitos suma siekė 5 tūkst. eurų.

Galimybių atvėrė lengvatinis finansavimas

Metų pabaigoje fiksuota, kad verslo finansavimas, suteiktas naudojantis įvairiomis valstybinėmis pagalbos priemonėmis, buvo 43 mln. eurų. Tai sudarė 38 proc. viso „PayRay“ kreditinio portfelio Lietuvoje.

Pasak R.La Fianza, „Europos garantijų fondo“ (EGF) garantijos, tiesioginės paskolos nukentėjusiems verslams, palūkanų kompensavimas ir kitos priemonės papildė finansavimo rinką tinkamiausiu momentu, kai verslui buvo aktualu greitai gauti finansavimą kuo mažesniais kaštais.

„Lietuvos verslui ypatingai palanki EGF garantijų priemonė. Jai taikoma mažai sektorinių ir kitų apribojimų, ji apima daug skirtingų finansavimo įrankių, tarp kurių – ne tik paskolos, bet ir faktoringas bei lizingas. Be to, ši priemonė sumažina įmonių poreikį užstatui, suteikdama 70 proc. garantiją. Kaip rodo Lietuvos banko ir Konkurencijos tarybos tyrimas, užstatas yra vienas pagrindinių iššūkių, su kuriuo susiduria finansavimo siekiantis smulkus ir vidutinis verslas“, – teigia R.La Fianza.

Bankas „PayRay“ praėjusiais metais pasirašė du susitarimus, kurių bendra vertė siekė 280 mln. eurų, su Europos investicijų fondu dėl portfelio iš Europos garantijų fondo. Tai buvo didžiausias EGF garantijos portfelis, skirtas kredito įstaigai Lietuvoje. Antrasis susitarimas buvo pasirašytas gruodžio pabaigoje, o metų pabaigoje „PayRay“ jau buvo sudariusi sutarčių už 50 mln. eurų iš garantijų paketo.

Augimas – ir Latvijoje

Konsoliduoti „PayRay“ rezultatai Lietuvoje ir Latvijoje atspindi panašias tendencijas. Dviejų šalių kreditinis portfelis augo beveik pusketvirto karto ir pasiekė 121,16 mln. eurų. Paskolų portfelis augo beveik pusšeto karto ir pasiekė 83,3 mln. eurų.

„Latvijos verslas dėl pandemijos ir kitų globalių veiksnių susidūrė su panašiais iššūkiais kaip ir įmonės Lietuvoje bei kitose Europos šalyse. Augantis poreikis finansavimui didino konkurenciją tarp tradicinių ir alternatyvių finansuotojų. „PayRay”, būdamas sąlyginai naujas žaidėjas rinkoje, koncentravosi į sektorius, kuriuose finansavimo poreikis nebuvo pakankamai patenkintas, – žemės ūkis, miškininkystė, gamyba ir kiti. Tai sudarė sąlygas suteikti reikalingą pagalbą šiems sektoriams ir padidinti kreditinį portfelį”, –  komentuoja R.La Fianza.

Europos centrinis bankas Lietuvos banko teikimu 2019 metų gruodį išdavė „PayRay“ licenciją, leidžiančią teikti bankininkystės paslaugas visa apimtimi. Bankas „PayRay“ vykdo veiklą Lietuvoje bei Latvijoje, taip pat per Raisin.com platformą priima indėlius Lietuvoje bei Vokietijoje. „PayRay“ įstatinis kapitalas siekia 36,4 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius