-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankrutuoja ketvirta didžiausia pasaulio kriptovaliutų keitykla FTX, buvo verta milijardų dolerių

Kriptovaliutų keitykla FTX, dar prieš savaitę buvusi ketvirtąja pasaulio kriptovaliutų keitykla, pateikė dokumentus bankrotui, rašo JAV tinklapis CNBC. Bendrovė apie šį sprendimą paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“. Vienu metu ji buvo verta 32 mlrd. JAV dolerių
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Verslininko Samo Bankman-Friedo vadovaujama FTX JAV pateikė bankroto paraišką pagal vadinamąjį 11 straipsnį, sakoma bendrovės pareiškime, paskelbtame „Twitter“.

S.Bankman-Friedas taip pat pasitraukė iš generalinio direktoriaus pareigų, o jį pakeitė Johnas J. Ray III, nors kadenciją baigiantis vadovas liks dirbti ir padės pereinamojo laikotarpio metu.

„Alameda Research“ ir dar maždaug 130 su FTX susijusių bendrovių dalyvauja savanoriškame procese.

„FTX grupė turi vertingo turto, kurį veiksmingai valdyti galima tik organizuotai ir bendrai. Noriu užtikrinti kiekvieną darbuotoją, klientą, kreditorių, sutarties šalį, akcininką, investuotoją, valdžios instituciją ir kitą suinteresuotąją šalį, kad šias pastangas vykdysime kruopščiai, nuodugniai ir skaidriai“, – komentavo naujasis vadovas J.J. Ray.

Dar savaitės pradžioje FTX vertė buvo apie 32 mlrd. JAV dolerių. Kaip jau rašėme, neapibrėžtumas dėl keityklos ateities šią savaitę lėmė ženklų visos kriptorinkos kritimą.

Skirtingų kriptovaliutų vertė tuo per savaitę nukrito dešimtimis procentų, iš jų daugiausiai nukentėjo kriptožetonas FTT, sukurtas minėtos FTX keityklos reikmėms. Jo vertė per savaitę nukrito beveik 90 proc.

Kurį laiką atrodė, kad likvidumo problemų prispaustą FTX gali išgelbėti kita konkuruojanti keitykla „Binance“ – buvo paskelbta, kad konkurentai įsigis FTX ir padės atstatyti jos mokumą. Tačiau trečiadienį „Binance“ atstovai paskelbė priešingą žinią – konkurentų įsigijimas jų nedomina.

FTX finansiniai pamatai subyrėjo savaitės pradžioje, kai apie kriptovaliutas rašančiame tinklapyje „CoinDesk“ buvo publikuotas straipsnis, kuriame teigiama, kad su FTX susijusios bendrovės „Alameda Research“ 14,6 mlrd. JAV dolerių vertės turtas yra dalinai paremtas FTT kriptovaliuta, todėl tiek ji, tiek FTX susidurtų su rimtais sunkumais ir netgi nemokumu, jei šios kriptovaliutos vertė staiga sumažėtų.

Po publikacijos „Binance“ paskelbė parduosianti savo FTT žetonus, norėdama apsisaugoti nuo rizikų. „Binance“ vadovas Changpengas Zhao buvo ankstyvasis investuotojas į FTX , dėl ko gavo bendrovės akcijų. S.Bankman-Friedas vėliau šias akcijas išpirko, už jas iš dalies sumokėdamas FTT kriptovaliuta.

C.Zhao savo sprendimą esą grindė ir pamokomis, kurias išmoko iš kriptovaliutų LUNA ir TerraUSD griūties – stabilios vertės žetonas TerraUSD (angl. stablecoin) ir su juo susieta LUNA gegužę kartu prarado apie 42 mlrd. JAV dolerių vertės.

Paskui stambiausią keityklą nusekė ir kriptorinka – FTT kaina antradienį, per 24 valandas nukrito apie 63 proc. ir toliau mažėjo savaitės eigoje.

Penktadienį 17 valandą Lietuvos laiku vienas FTT žetonas kainavo 2,86 JAV dolerio. Prieš septynias dienas jo kaina siekė 24,6 JAV dolerio.

Vartotojai iš FTX mėgino išsiimti įdėtus pinigus, tačiau keitykla dėl lėšų trūkumo nesugebėjo jų gražinti visiems vartotojams, todėl šį procesą buvo sustabdžiusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius