-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bankrutuoti galės ir seniau įsiskolinę gyventojai

Bankrutuoti galės ir tie gyventojai, kurie įsiskolino dar neįsigaliojus Fizinių asmenų bankroto įstatymui. Tokia nuostata įrašyta atnaujintame jo projekte.
Sudaužyta taupyklė
Bankrotas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Su šia naujove, kad ir nenoriai, jau linkę sutikti ir bankai, mat buvo išgirsti ir jų pageidavimai, rašo „Lietuvos rytas“.

Ne tik opozicijos parlamentarai, bet ir nemaža dalis valdančiųjų praėjusią savaitę sutiko svarstyti siūlymą gerokai apriboti bankų galimybes išieškoti turtą iš skolininkų. Pagal šį siūlymą paskolą už užstatą išdavęs bankas galėtų atsiimti tik šį užstatą.

Dabar, jei pardavus užstatytą turtą nepakanka pinigų paskolai padengti, skolininkui gali tekti atsisveikinti ir su likusiu savo turtu.

Naujojoje įstatymo projekto versijoje taip pat numatyta, kad kai kuriais atvejais bankrutuojančiam asmeniui pragyventi kas mėnesį turi likti nebe 800 litų per mėnesį, o gerokai mažiau.

Pagal dabar siūlomą tvarką nuo 2012-ųjų bankrutuoti galėtų skolų neišsimokantys asmenys, kurių skolos viršija 25 minimalias mėnesio algas. Dabar tai būtų 20 tūkst. litų.

Skoloms padengti reikėtų išparduoti visą savo turtą, skolininkas taip pat turėtų kreditoriams pervesti visą atlyginimą, pasilikdamas nedidelę sumą pragyventi sau ir šeimai.

Jei po penkerių metų skolos vis dar nebūtų grąžintos, jų likutis būtų nurašytas.

Šiuo metu prasiskolinęs žmogus skolų nurašyti negali net ir tada, kai jas grąžinti iki gyvenimo pabaigos neturi galimybių.

Atnaujintą Fizinių asmenų bankroto įstatymo projektą Ūkio ministerija artimiausiu metu ketina pateikti Vyriausybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius