-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankų apklausa: skolinimo sąlygos keisis nežymiai

Šalies bankai teigia nekeičiantys skolinimo politikos. Šiemet jie taip pat nesitiki spartaus nekilnojamojo turto (NT) kainų augimo, rodo Lietuvos banko apklausa.
Nekilnojamasis turtas
Bankų apklausa: skolinimo sąlygos keisis nežymiai / 123rf.com nuotr.

„Nors verslas įžvelgia palankesnes sąlygas skolintis, bankai nurodo, kad skolinimo nešvelnina. Vis dėlto, analizuodami statistinius duomenis, kartu su ūkio ir atlyginimų kilimu matome, kad pamažu didėja ir bankų norima prisiimti rizika. Būsto rinkai ir skolinimui esant ant kaitimo ribos, labai svarbu, kad rinkos dalyviai atsakingai valdytų rizikas“, – komentuoja Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius Simonas Krėpšta.

Lietuvos banko nuotr./Lietuvos bankų apklausos rezultatai
Lietuvos banko nuotr./Lietuvos bankų apklausos rezultatai

Per 2017 metų pirmąjį ketvirtį aštuoni bankai iš dešimties skolinimo sąlygų nekeitė, du šiek tiek sugriežtino skolinimo standartus mažoms įmonėms. Bankai teigia, kad artimiausiu metu nežymiai griežtės paskolų teikimas įmonėms, būsto paskolų teikimo sąlygos nesikeis, o vartojimo kreditų – šiek tiek švelnės.

Bankų vertinimu, vartojimo kreditų paklausa per 2017 metų pirmąjį ketvirtį šiek tiek sumažėjo, o paskolų būstui įsigyti ir verslui – nepakito. Gyvenamojo būsto paskolų paklausą skatino gyventojų lūkesčiai dėl būsto pasiūlos ir kainų raidos perspektyvų, žemas palūkanų normų lygis. Įmones skolintis skatino išaugęs poreikis finansuoti apyvartinį kapitalą ir kaupti atsargas. Bankai mano, kad artimiausiu metu vartojimo kreditų ir verslo paskolų paklausa padidės, būsto paskolų – kiek sumažės.

Nors NT kainos Lietuvoje kilo visus praėjusius metus ir pirmąjį šių metų ketvirtį, apklausoje dalyvavę bankai nesitiki spartaus tolesnio jų augimo. Septyni iš dešimties bankų mano, kad per artimiausius metus naujų butų kaina augs iki 5 proc., o senos statybos butų – nesikeis. Be to, aštuoni iš dešimties apklausoje dalyvavusių bankų nurodė, kad disbalansų gyvenamojo būsto rinkoje šiuo metu nėra, o komercinės paskirties NT rinkoje jų formavimąsi įžvelgė vienas apklausos dalyvis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius