Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baracko Obamos dovana Donaldui Trumpui – stipri JAV ekonomika

JAV nedarbo lygis šiuo metu yra žemiausias nuo 2007 metų, o šalies ekonomika nuo liepos iki rugpjūčio paaugo 3,2 proc. CNN žurnalistė Heather Long teigia, kad tai – kadenciją baigiančio JAV prezidento Baracko Obamos dovana ką tik išrinktam Donaldui Trumpui.
Donaldas Trumpas ir Barackas Obama Baltuosiuose Rūmuose
Donaldas Trumpas ir Barackas Obama Baltuosiuose Rūmuose / „Scanpix“/AP nuotr.

„Prezidentas Trumpas tikrai paveldi tvirtą ekonomiką“, – penktadienį CNBC sakė ekonomistas Kevinas Hassettas iš konservatyviojo Amerikos verslo instituto.

„Obamos ekonomika nusipelno B arba B+ įvertinimo“, – sakė „Capital Economics“ vyriausiasis ekonomistas Paulius Ashworthas. Pagal JAV galiojančią vertinimo sistemą, tai – stiprus pažymys.

CNN rašo, kad dabartinė šalies ekonomika yra geresnė nei 2009 metais, kai šalį krėtė gili finansų krizė. Tuomet, kai B.Obama pradėjo eiti prezidento pareigas, 800 tūkst. amerikiečių prarado savo darbo vietas.

Pats B.Obama netiesiogiai yra užsiminęs, kad jaučiasi nepakankamai įvertintas dėl to, kad jo komandai pavyko sustiprinti ekonomiką.

„Teigiantys, kad JAV ekonomika yra nuosmukyje, užsiima smulkiais prasimanymais“, – anksčiau šį mėnesį sakė prezidentas.

Per jo valdymo laikotarpį nedarbas sumažėjo dramatiškai – nuo 10 proc. iki 4,6 proc. Per B.Obamos valdymo metus JAV buvo sukurta daugiau nei 11 mln. darbo vietų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Obama paskutinį kartą įžiebė pagrindinę šalies Kalėdų eglę
AFP/„Scanpix“ nuotr./Obama paskutinį kartą įžiebė pagrindinę šalies Kalėdų eglę

D.Trumpas ne kartą nedarbo lygį vadino „pokštu“, bet neaišku, ar jam pačiam pavyks išlaikyti 4,6 proc. lygį. Naujojo prezidento pastangos būtų įvertintos teigiamai ir tuo atveju, jeigu nedarbo lygis neaugtų.

Kol kas D.Trumpas lyg kūju daužo B.Obamos ekonomiką, vadindamas ją siaubinga.

„Bendrovės palieka JAV ir tai vyksta ne be rimtų pasekmių, – sakė D.Trumpas, susitikęs su darbininkais vienoje Indianapolio gamykloje. – Mes prarandame labai daug.“

Nors tai buvo priekaištas B.Obamai, tačiau 2014 ir 2015 metais darbo vietų augimas buvo didžiausias nuo 1990-ųjų pabaigos.

Kitą vertus, didžiausią pelną tuo metu turėjo paslaugų sektoriaus įmonės, o D.Trumpas nori atgaivinti būtent gamybą. Lyginant su praėjusiais metais, šiuo metu JAV gamybos sektoriuje darbo vietų skaičius sumažėjo 54 tūkst.

Naujasis prezidentas ruošiasi išlaikyti 1 tūkst. darbo vietų Indianos gamyklose. B.Obamos komanda atsako, kad 1 tūkst. yra mažai palyginus su 178 tūkst. darbo vietų, kurios šalyje buvo sukurtos vien per šių metų lapkritį. Tai buvo 74 mėnuo iš eilės, kai JAV augo darbo vietų skaičius.

D.Trumpo komanda tikina, kad jie gali padaryti geriau. Žadama, kad JAV ekonomika augs dvigubai greičiau – po 4 proc. O kaip tai padaryti? D.Trumpas žada mažinti mokesčius verslui ir privatiems asmenims.

Visgi, ekonomistas P.Ashworthas sako, kad dabar JAV ekonomika turi mažiau galimybių augti nei praeityje. Jis mano, kad du pagrindiniai veiksniai, lėmę ekonomikos stiprėjimą, – naujų darbo vietų kūrimas ir našesni darbuotojai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Būsimas JAV prezidentas Donaldas Trumpas išlipa iš savo privataus lėktuvo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Būsimas JAV prezidentas Donaldas Trumpas išlipa iš savo privataus lėktuvo

Šiuo metu JAV turi senėjančią visuomenę ir gerokai mažesnį apetitą imigracijai, todėl sunku tikėtis dirbti galinčių žmonių potvynio į laisvas darbo vietas.

D.Trumpas mėgsta sakyti, kad šiuo metu 94 mln. amerikiečių neturi darbo, bet tai nėra tiesa. Dauguma tų žmonių yra pensininkai, mokiniai ir tie, kas pasirinko rūpintis savo šeima. Jie ir toliau nedirbs. Skaičiuojama, kad JAV šiuo metu yra apie 2,1 mln. žmonių, kurie neturi, bet ieško darbo. Ir tai nereiškia, kad jie galės užimti laisvas darbo vietas, nes daliai jų reikia specialių įgūdžių.

Naujasis prezidentas daug vilčių deda į planą skatinti gamyklas, kad šios investuotų į darbuotojų mokymus ir rinkos tyrimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius