-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barai laikosi ant molinių kojų

Gulinčiųjų nemuša. Šios patarlės nepritaikysi sunkmečio išvargintam restoranų verslui, kurį pribaigti žada didėjantys mokesčiai ir uolios valstybinės tarnybos.
Baras
Baras / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Mokesčiai

Vienos brangiausių pasaulyje gatvių – sostinės Gedimino prospekto – dalis, nusidriekusi už gero šimto metrų nuo Seimo, iškalbingai byloja apie sunkmetį. Čia spyna kabo ne tik ant prabangių drabužių parduotuvės durų – nebeveikia ir nedidelis bistro bei klubas „Antipropaganda“. Kitapus prospekto prieš savaitę buvo priverstas užsidaryti restoranas „Pas Rudolfą II“.

Ekspertai žiemą pranašauja ne vieno baro, kavinės ir restorano išnykimą. „Kuo toliau, tuo blogiau“, – LŽ pareiškė „Antipropagandos“ atstovas.

Barai tuštėja

Vilnietis Gintautas Degutis pasakojo vieno antradienio pavakarę, ieškodamas veikiančios kavinės, šalia minėtos vietos Gedimino prospekte klaidžiojęs gerą pusvalandį. „Paaiškėjo, kad barai šiokiadieniais užsidaro labai anksti. Siaubas. Neretas atvejis, kad ne tokios populiarios užeigos vieną ar kitą savaitės dieną tiesiog nedirba. Gal krizė iš tikrųjų smogė stipriau, nei manėme“, – svarstė pašnekovas.

Pavyzdžiui, žinomame ir jaukioje vietoje įsikūrusiame „Barbacan“ bare nepapietausi, nes jis dirba tik vakarais. Įmonės vadovas Audrius Markūnas pripažino, kad ši kavinė taip pat jaučia krizę, tačiau neigė, kad būtent dėl jos dirba ne visą dieną. Tačiau skelbimų portaluose jau nuo gegužės mirguoja skelbimas, kad „Barbacan“ kavinės ir boulingo verslas parduodamas už 1,5 mln. litų.

Jau mėnuo kaip neveikia ir baras restoranas „Double Coffee“ Pilies gatvėje. „Kai Lietuvoje yra tokia padėtis, šią kavinę laikyti veikiančią tapo nepalanku. Žmonės taupo“, – teigė kavinių tinklą valdančios bendrovės „DC Holdingas“ direktorė Ana Gvozdovič.

Atėmė licenciją

Minėtasis restoranas „Pas Rudolfą II“ dar būtų gyvavęs ir sunkmečiu, jei ne jo uždarymą paskubinusi Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba (VTAKT). Jos specialistai pranešė Vilniaus savivaldybės administracijai apie restorane aptiktus pažeidimus, tad sostinės valdininkai iš restoraną valdančios alkoholio eksporto įmonės „Kvadro Vilnius“ atėmė licenciją.

„Restorane buvo laikomi alkoholiniai gėrimai bei jais prekiaujama – 1 buteliu degtinės ir 90 litrų alaus – be juridinę galią turinčių jų įsigijimą patvirtinančių dokumentų“, – LŽ teigė VTAKT direktorius Česlovas Balsys.

Dėl šio tarnybos išaiškinimo „Kvadro Vilnius“ dar skundėsi dviejų instancijų teismams, tačiau šie bendrovei nebuvo palankūs. „Dokumentuose nebuvo jokių rekvizitų: nei alaus talpyklų tūrio, nei stiprumo, nei partijos ženklo, nei iš kur jis pateko į restoraną. Kas galėtų paneigti, kad nelegalios produkcijos pardavimas nebuvo įtrauktas į apskaitą ir dėl to nebuvo mokami mokesčiai valstybei?“ – aiškino Č.Balsys.

„Kvadro Vilniaus“ direktorius Tadas Lazarevičius tikino, kad kontrolierių nemalonę užtraukęs alus buvo paruoštas eksportuoti į Rusiją. Jo manymu, VTAKT tiesiog susidorojo su Gedimino prospekte įsikūrusiu restoranu.

Žiema bus sunki

Statistikos departamento duomenimis, maitinimo verslas šių metų sausio–liepos mėnesiais sumenko penktadaliu, palyginti su 2008 metų tuo pačiu laikotarpiu. Pasak Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės, viešbučiai ir restoranai nebesulaukia tiek klientų, kad sumokėtų mokesčius. „Čia ir nekilnojamojo turto mokestis, padidėjusios energijos sąnaudos – viskas kilo, o apyvarta smuko“, – sakė ji.

E.Šiškauskienės teigimu, sunkiausia išsilaikyti paskolų paėmusiam verslui. „Jo užsidarymo sąskaita plečiasi tinkliniai restoranai, kurių siūlomi patiekalai yra pigesni. Tad būsime blyninių ir picerijų kraštas“, – teigė ji.

Svetainės Meniu.lt vadovas Artūras Necejauskas atkreipė dėmesį, jog pirmoji didelė banga, nušlavusi restoranus „Avilys“ ir „Žaldokynė“, jau nusirito praėjusį pavasarį. „Atėjęs ruduo visiems bus skirtingas. Gali būti netikėtų dalykų, vasarį prognozuoju naują dalies restoranų mirtį“, – sakė jis.

E.Šiškauskienė teigė bijanti ir prognozuoti, kas laukia maitinimo verslo žiemą. „Padėtis bus tragiška“, – įsitikinusi ji.

VTAKT deklaruoja neleisianti restoranams „gudrauti“ ir išvengiant mokesčių pardavinėti nelegalaus alkoholio. „Jei tinkamą pareigų atlikimą galima vadinti baubo suįžūlėjimu, tai kaip galima būtų vadinti policininko, kuris sustabdė girtą vairuotoją, skyrė jam baudą bei atėmė vairuotojo pažymėjimą, darbą?“ – retoriškai klausė verslininkų nepasitenkinimą keliančios tarnybos vadovas Č.Balsys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius