Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baristos karjera – tik tarpinė stotelė ar viso gyvenimo užsiėmimas?

„Ką įsivaizduojate galvodami apie baristos karjerą? Ar tai laikinas darbas jauniems žmonėms, o gal prasminga karjera, persmelkta tradicijomis ir įgūdžiais?“ – rašoma „Vero Cafe“ pranešime spaudai.
Baristos karjera
Baristos karjera / Bendrovės nuotr.

Karjera už kavos baro: Lietuvoje ir kitur

Nors Lietuvoje kavos kultūros populiarumas sparčiai auga, į baristos karjerą dažnai žvelgiama kaip į trumpalaikį ar „studentišką“ ir darbą. Galbūt todėl už kavos baro sutinkame vien jaunus veidus?

Visai kitoks požiūris vyrauja užsienio šalyse, kur kavos ir kavinių kultūra yra giliai įsišaknijusi kasdieniame gyvenime. Paimkime, pavyzdžiui, Italiją ar Prancūziją. Čia už kavos baro galima sutikti labai įvairaus amžiaus žmonių, kurie savo įgūdžius tobulina dešimtmečius ir baristos karjera jiems tampa viso gyvenimo užsiėmimu.

Bendrovės nuotr./Baristos karjera
Bendrovės nuotr./Baristos karjera

Kavos ruošimo meno įvaldymas laikomas įgūdžių, meistriškumo ir kultūros paveldo požymiu, o baristos vaidmuo apima ne tik aptarnavimą, bet ir įkūnija puoselėjamas tradicijas.

Sekdami italų ir prancūzų pavyzdžiu, lietuviškas kavinių tinklas Vero Cafe jau daugiau nei 16 metų siekia įkvėpti naujos kartos kavos entuziastus žiūrėti į baristos karjerą kaip kelią į pilnavertę ir gerbiamą profesiją, kurioje švenčiamas kūrybiškumas, įgūdžiai ir aistra. Kaip ir kitose srityse, taip ir kavos pasaulyje, meistriškumo pagrindu tampa sukauptos žinios ir praktiniai įgūdžiai.

O sužadinti būsimų baristų smalsumą ir paskatinti gilinti žinias yra nemenkas iššūkis. Baristos nuo pat pirmų dienų Vero Cafe gauna daug teorinių ir praktinių žinių apie kavą, dalyvauja įvairiuose mokymuose ir yra skatinami kelti kvalifikaciją.

Bendrovės nuotr./Baristos karjera
Bendrovės nuotr./Baristos karjera

Kavos bendruomenės vaidmuo

Tobulėti baristos kviečiami ir kitomis priemonėmis. Viena jų – dalyvavimas įvairiuose bendruomenės renginiuose, čempionatuose, festivaliuose. Vero Cafe jau ne vienerius metus su komanda vyksta į didžiausią, tarptautinį kavos bendruomenės renginį – pasaulinę kavos parodą „World of Coffee“.

Kiekvieną birželį keliaujantis į kitą Europos miestą, „World of Coffee“ suburia profesionalus iš viso pasaulio dalytis patirtimi ir žiniomis. Tokios išvykos skatina mokymąsi ir bičiulystę, praturtina patirtį ir gilina ryšį su kavos pasauliu.

Panašu, kad Vero Cafe sėkmingai pavyksta sudominti baristas kavos pasauliu ir padėti jiems realizuoti save šioje srityje. Kavinių tinklo gretose yra baristų, kurie už baro sukasi jau daugiau nei dešimt metų, o nemaža dalis baristų vienaip ar kitaip susiejo savo tolimesnį karjeros kelią su kava. Vero Cafe kavos technologu dirbantis Mantas, pats už kavos baro praleido daugiau nei keturis metus, o dabar šio amato moko jaunuosius baristas. Jis taip pat veda įvairias, ne tik baristoms skirtas, edukacijas ir degustacijas.

Bendrovės nuotr./Baristos karjera
Bendrovės nuotr./Baristos karjera

„Džiugina, kad Lietuvoje baristų meistriškumas ir atsidavimas vis labiau vertinamas. Mūsų akimis jie yra ne tik kavos virėjai; jie yra istorijų pasakotojai, kultūros ambasadoriai ir tradicijų saugotojai. Tvirtai tikime, kad kavos ruošimas yra daugiau nei tik techninis įgūdis – tai meno forma, kalba ir būdas sujungti žmones iš visų gyvenimo sričių.“ – sako Vero Cafe kavos technologas Mantas.

Nauji būdai sudominti

Nuolat ieškodami naujų būdų ir platformų populiarinti baristos karjeros kelią, Vero Cafe užmezgė partnerystę su Marijampolės profesinio rengimo centru, kuriame ruošiami būsimieji svetingumo sektoriaus profesionalai.

Profesinės mokyklos vaidina lemiamą vaidmenį formuojant būsimą darbo jėgą, teikdamos specializuotą išsilavinimą ir mokymą, pritaikytą konkrečioms pramonės šakoms ir profesijoms.

Šios institucijos siūlo praktinio mokymosi patirtį, kuri suteikia studentams įgūdžių ir žinių, būtinų sėkmingam pasirinktoje profesijoje.

Nors kol kas Lietuvoje baristų neruošia nei viena profesinė mokykla, tačiau kavos ruošimo pagrindų mokosi būsimieji barmenai ir padavėjai. Čia įvyksta pirmoji pažintis su espreso kavos aparatu, kartu yra lavinami ir bendravimo įgūdžiai. Studentai mokosi ne tik techninių kavos gaminimo aspektų, bet ir klientų aptarnavimo bei svetingumo meno.

Balandžio pabaigoje Marijampolės profesinio rengimo centras organizavo svetingumo sektoriaus mokinių profesinio meistriškumo konkursą. Vero Cafe tapo šio konkurso Barista rungties globėjais, o Vero Cafe technologas Mantas prisijungė prie teisėjų komandos. Pati konkurso esmė – suburti profesinio mokymo įstaigų mokinius ir suteikti jiems galimybę susitelkti ir pademonstruoti savo įgūdžius.

„Džiaugiamės, kad konkursas sulaukė didelio dėmesio tiek iš dalyvių, tiek iš verslų. Tokie konkursai skatina bendradarbiavimą ir tinklų kūrimą tarp mokymo įstaigų ir darbdavių, motyvuoja jaunus specialistus. Jauni žmonės, dalyvaujantys tokiose varžybose, gauna aiškesnę viziją apie savo karjeros tikslus ir įkvėpimą siekti tobulumo savo srityje.“ – sako Marijampolės profesinio rengimo centro Direktoriaus pavaduotoja plėtrai Roma Šimukauskienė.

„Buvo labai smagu matyti tiek daug motyvuotų jaunų žmonių, kurie mėgaujasi tuo, ką daro. Tiek daug užsidegimo ir jaudulio. Labai džiaugiuosi, kad teko būti šio renginio dalimi, kad Vero Cafe vis atranda naujų būdų populiarinti ne tik baristos karjerą, bet ir profesinio išsilavinimo svarbą.“ – dalinasi Mantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius