Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Be išimčių: onkologine liga susirgusiam jaunam vyrui neleido nutraukti pensijos kaupimo

Tiek pernai, tiek šįmet jaunesnius nei 40 metų, dirbančius ir iki tol niekada pensijai nekaupusius asmenis „Sodra“ įtraukė į antros pakopos pensijų fondus. Į sąrašą papuolė ir Lukas, kuris kaupimo neatsisakė, tačiau neseniai jam diagnozuota onkologinė liga. Įvertinęs padėtį vyras bandė nutraukti pensijų kaupimo sutartį, tačiau nesėkmingai. Paaiškėjo, kad įstatymai nenumato jokių išimčių atšaukti dalyvavimą kaupime.
Tuščia piniginė
Tuščia piniginė / 123rf.com nuotr.

Pernai 31-erių Luką (vardas pakeistas, – red. past.) „Sodra“ įtraukė į antros pakopos pensijų fondą. Tada kaupimo jis neatsisakė, tačiau vėliau sužinojo apie ligą, dėl kurios jis kaupimą nori sustabdyti dabar.

„Pasirašiau pensijos kaupimo sutartį pernai vasarą, tačiau vėliau man buvo diagnozuota onkologinė liga ir tikimybė sulaukti pensijos smarkiai sumažėjo. Nusprendžiau, kad kaupti pensijai neverta, tačiau „Sodra“ man pateikė atsakymą, kad sutarties nutraukti neįmanoma“, – 15min pasakojo jis.

Man buvo diagnozuota onkologinė liga ir tikimybė sulaukti pensijos smarkiai sumažėjo, – teigė Lukas.

Jis tikino nežinojęs, kad pasirašius sutartį (tą Lukas padarė bendrovėje „INVL Asset Management“) vėliau jos nutraukti bus neįmanoma.

„Kaupimo sutartį galėjote nutraukti tik per 30 kalendorinių dienų nuo sutarties sudarymo. Šiuo metu teisės aktai nenumato galimybės nutraukti jau sudarytos kaupimo sutarties“, – tokį „Sodros“ komentarą gavo Lukas.

Kaip aiškino „INVL Asset Management“ pensijų fondų ir mažmeninių pardavimų padalinio vadovė Dalia Kolmatsui, per 30 dienų sutartį nutraukti galima tik tada, kai ją gyventojas sudaro pats (tai reiškia, kad Lukui buvo paskirta viena pensijų kaupimo bendrovė, bet jis pasirinko kitą).

„Šia galimybe pasinaudoti negalima, jei gyventojas buvo automatiniu būdu įtrauktas į kaupimą ir iki nustatytos datos nepateikė prašymo „Sodrai“ atsisakyti kaupimo“, – komentavo ji.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalia Kolmatsui
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalia Kolmatsui

Pagrindines kaupimo šalies pensijų fonduose sąlygas, įskaitant ir kaupimo pradžios bei nutraukimo tvarką, apibrėžia šalies įstatymai, akcentavo D.Kolmatsui.

Kaip žinia, bent kol kas galimybių atšaukti dalyvavimą kaupime teisės aktuose nėra numatyta. Tai reiškia, kad sprendimas priimtas visam gyvenimui.

Išlygos – neplanuojamos

Ar teisės aktuose greitu metu neatsiras išlygų? To 15min klausė socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjos ryšiams su visuomene Eglės Samoškaitės.

„Šiuo metu nėra planų sudaryti išlygų, kad gyventojai galėtų sustabdyti kaupimą po to, kai asmuo neatsisako kaupimo antroje pensijų pakopoje ir pasirenka kaupti. Pagrindinis argumentas susijęs su tuo, kad asmens kaupimas turi būti ilgalaikis ir tvarus“, – teigė ji.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eglė Samoškaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eglė Samoškaitė

E.Samoškaitė atkreipė dėmesį, kad kai asmuo negauna darbo pajamų, nuo kurių mokamos socialinio draudimo įmokos, įmokos į antrosios pakopos pensijų fondą nėra mokamos.

Be to, bet kuris kaupiantysis kaupimą gali sustabdyti iki 12 mėn.

Kaupimą siūlo sustabdyti

Lukas taip ir turėtų pasielgti, 15min sakė ekonomistas Teodoras Medaiskis.

„Onkologinė liga nėra mirties nuosprendis. (...) Aš tokiu atveju rekomenduočiau kaupimą sustabdyti metams, o per tą laiką gal kažkas daugiau paaiškės“, – kalbėjo jis.

Onkologinė liga nėra mirties nuosprendis. (...) Aš tokiu atveju rekomenduočiau kaupimą sustabdyti metams, – kalbėjo T.Medaiskis.

D.Kolmatsui akcentavo, kad apie numatomą pensijų įmokų sustabdymo pradžią ir sustabdymo trukmę (kalendoriniais mėnesiais) dalyvis privalo informuoti pensijų kaupimo bendrovę likus ne mažiau kaip 30 kalendorinių dienų iki numatomo pensijų įmokų sustabdymo pradžios.

Pensijų įmokos sustabdomos nuo kalendorinio mėnesio, einančio pasibaigus šioje dalyje nurodytam 30 kalendorinių dienų terminui, pirmos dienos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Teodoras Medaiskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Teodoras Medaiskis

Toliau kalbant apskritai apie antros pakopos pensijų fondus T.Medaiskis pažymėjo, kad norintys juose atsisakyti kaupti turėtų labai gerai pasvarstyti.

„Dalyvavimas vis dėl to yra labai pageidautinas. Vien socialinio draudimo pensija, na, gal bus pakankama, bet tikrai nebus tokia didelė, kaip žmonės norėtų“, – sakė T.Medaiskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius