Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bedarbė Raminta: darbo negarantuoja net du diplomai

„Tiktų bet koks darbas, kad tik atmetus išlaidas degalams liktų mano šeimai pragyvenimui nors minimumas“, – 15min.lt pasakojo du aukštųjų mokyklų diplomus įgijusi jauna mama Raminta Klimienė. Ji – viena iš 45 tūkst. aktyviai darbo ieškančių, bet niekaip negalinčių rasti Lietuvos jaunų gyventojų.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Ironiška, o gal net graudu, nes žinau, kad mūsų tokių yra daug, ir neaišku, kada mes šioje visuomenėje rasim savo vietą“, – pasakojo Raminta.

Sūnų auginanti 23 metų moteris turi du aukštųjų mokyklų diplomus – Raminta yra teisės ir sociologijos bei politologijos specialistė, turi ir teisės šakų pedagoginį išsilavinimą. Tačiau ji neturi darbo patirties, ir tai, Ramintos teigimu, gali būti viena pagrindinių priežasčių, kodėl ji gali gauti tik padavėjos darbą.

„Neturiu dvejų metų patirties, o kaip ją įgyti, jeigu niekas net nesiūlo tokių darbų pagal mano specialybes, kur nereiktų patirties. Darbo birža sugebėjo man per metus pasiūlyti tik pardavėjos arba padavėjos darbą, kurio, aišku, atsisakiau. Nusprendžiau toliau auginti namuose mažą sūnelį ir laukti ,,geresnių laikų“, – kalbėjo moteris.

Tiktų bet koks darbas, kad tik atmetus išlaidas degalams liktų mano šeimai pragyvenimui nors minimumas, - sako bedarbė Raminta.

Koją Ramintai kiša ir tai, kad ji – iš mažo miestelio (Molėtų), kur negali gauti net sekretorės darbo.

„Visos vietos čia jau nuo senų laikų užimtos dirbančiųjų giminių, draugų ir pažįstamų. Deja, aš neturiu jokio gero dėdės, kuris dirbtų teisme ar savivaldybėje. Jau apie konkursus į valstybės pareigas net nekalbu, nes metus sekdama informaciją nė vieno konkurso, vykstančio mūsų miestelyje, nemačiau“, – dėstė moteris.

Bandė jauna specialistė darbo ieškoti ir kituose miestuose. Kiek yra išsiuntusi gyvenimo aprašymų, Raminta sakė nebegalinti suskaičiuoti. Tačiau kvietimo į pokalbį per visus metus taip ir nesulaukė.

„Nesuprantu, kas negerai, kodėl niekas nenori šitoje valstybėje priimti specialistų be patirties? Neturiu didelių kriterijų darbui, tiktų bet koks, kad tik atmetus išlaidas degalams liktų mano šeimai pragyvenimui nors minimumas. Bet realybė žiauri, tokie specialistai nevertinami, nereikalingi mūsų valstybei. Kas belieka? Emigruoti? Taip ir padaryčiau, jei ne vyras ir sūnus. Nenoriu savo vaikų auginti kitoje šalyje. Noriu, kad jie augtų Lietuvoje su seneliais ir kitais giminaičiais, lankytų lietuvišką darželį ir mokyklą“, – svarstė moteris.

Su vyru ir sūnumi ji buitį dalijasi su tėvais – tik taip pinigų užtenka šeimos būtiniausiems poreikiams patenkinti.

15min.lt jau anksčiau rašė apie tai, kad darbo vietų rinkoje yra nemažai, tačiau bedarbių kvalifikacija ne visuomet tinkama. Todėl ir nedarbas pastaruoju metu nustojo mažėjęs – darbdavių netenkina bedarbiai, o bedarbių – darbdaviai.

Esate jaunas bedarbis ir norite pasidalinti savo istorija? Savo mintis ir pasakojimus siųskite elektroniniu paštu pinigai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius