-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bekontaktis atsiskaitymas – mokant už prekes nebereikės vesti PIN kodo

Artėja naujovė – už nedidelės vertės pirkinius kortele bus galima susimokėti nevedant PIN kodo. Tiesa, tam reikės turėti naujovišką kortelę.
Mokėjimo kortelės
Mokėjimo kortelės / „Scanpix“ nuotr.

Moki kortele, įvedi PIN kodą. Įprasta ir aišku. Bet po kelių mėnesių PIN kodo reikės ne visada. Verslas rengiasi naujovei – vadinamiems bekontakčiams atsiskaitymams, kai, mokant už nebrangius pirkinius, pakaks kortelę priliesti prie tam pritaikyto skaitytuvo, ir viskas – mokėjimas įvyks.

Tam pritaikytų terminalų jau yra „Maximos“ ir „Rimi“ prekybos centruose. Atskirti juos galima pagal jų ekranus, kurie yra didesni ir su spalvomis. Senieji – pilkai balti. Prekybininkų teigimu, naujovė itin tiks ten, kur žmonių srautas didelis ir visi skuba.

„Manome, kad bekontaktis atsiskaitymas pagelbės jiems greičiau atsiskaityti, nes, kaip minėjau, žmonės taupo labai laiką, nori rasti viską po ranka, atsiskaityti greitai ir negaišti laiko eilėse“, – sako „Maxima LT“ komunikacijos vadybininkė Milda Januškevičienė.

Bankai – „Swedbank“ ir DNB – naujoviškas, bekontaktes mokėjimo korteles žada pradėti išduoti rudenį. SEB bankas konkretaus laiko nesako, esą pirmiausiai investuoja į infrastruktūrą, o ne mokėjimo priemones. „Swedbanko“ ir DBN teigimu, suvesti PIN kodo nereikės mokant už pirkinius, kurie tikriausiai kainuos ne daugiau kaip 10 eurų. Viršijus šią sumą, PIN kodas bus būtinas.

„Tai yra naujovė, kuri sparčiai plinta pasaulyje, ir mes tikrai matome naudą, ir prekybininkai mato naudą, tai norime investuoti“, – aiškina „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė.

Tai gali būti labai geras sprendimas viešam transportui ir visur kitur, kur yra smulkūs atsiskaitymai ir dėl to susidaro žmonių grūstys.

Bet dalis žmonių naujovę vertina skeptiškai. Vieni sako mokantys tik grynaisiais, kiti abejoja dėl saugumo.

„Aš iš tikrųjų gal norėčiau PIN kodą vesti. Kodėl? Apsauga didesnė. Jeigu tu pamestum ar šiaip kažkoks būtų įvykis, tiesiog kitas žmogus galėtų pasinaudoti tavo kortele, nes nereikėtų PIN kodo vesti“, – jaudinasi jauna mama.

„10 eurų čia nėra didelė pinigų suma“, – teigia vyras.

„Sunku būtų priprasti. Kodėl? Nes neaišku, kiek nuskaičiuoja, ten PIN kodas įvestas, neįvestas. Nežinau, aš tai gal būčiau prieš“, – sako paklaustas vaikinas.

Kai kur, už smulkius pirkinius mokant kortele, pavyzdžiui, už kavą iš aparato, PIN kodas ir dabar nereikalaujamas. Bet pati kortelė nuskaitoma fizinio kontakto metu – ją reikia įdėti. Bekontakčiai atsiskaitymo terminalai, kai kortele pakaks priliesti skaitytuvą, dabartinius visoje Europoje turėtų pakeisti iki 2019-ųjų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius