-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Belaruskalij“ per teismą nepavyko „atšaldyti“ 30 proc. Birių krovinių terminalo akcijų

Baltarusijos kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“ nepavyko laimėti ginčo su Registrų centru (RC) dėl įšaldytų jos turimų 30 proc. Klaipėdos krovos bendrovės Birių krovinių terminalas (BKT) akcijų.    
Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai
Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Regionų administracinis teismas kovo 6 dieną atmetė „Belaruskalij“ skundą nutaręs, kad duomenys apie įšaldytas akcijas registre atitinka dokumentus, kurių pagrindu jie buvo įrašyti, todėl jie negali būti laikomi klaidingais ir taisomi. 

„Skundžiamas (Registrų centro – BNS) sprendimas atitinka jam keliamus teisėtumo ir pagrįstumo reikalavimus, buvo nurodyti aiškūs jo priėmimo motyvai, juos pagrindžiančios teisės aktų nuostatos“, – rašoma teismo sprendime, kurį per 30 dienų galima skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. 

„Belaruskalij“ teismui teigė, kad 2023 metų kovo pradžioje Registrų centro paprašė ištaisyti esą klaidingus duomenis  registre apie ribojamųjų priemonių taikymą įmonei kaip BKT akcininkei. „Belaruskalij“ teigimu, jos valdomos akcijos pagal tarptautinį teisinį reglamentavimą negalėjo būti įšaldytos, nes jos saugomos Lietuvos ir Baltarusijos vyriausybių sutarties dėl investicijų skatinimo ir apsaugos. 

„Pareiškėjui („Belaruskalij“ – BNS) buvo užkirstas kelias net balsuoti jam priklausančiomis BKT akcijomis“, – nurodė „Belaruskalij“.  

Vis dėlto Baltarusijos įmonė teismui teigė pripažįstanti, kad jai taikomos tarptautinės sankcijos. 

Registrų centras teismui nurodė, kad „Belaruskalij“ prašė iš registro panaikinti informaciją, jog jai pritaikytos tarptautinės sankcijos. Pasak RC, Birių krovinių terminalui 2022 metais paprašius įregistruoti pakeistus įstatus, centras, gavęs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) išvadą, 2023 metų sausį juos įregistravo. 

Remdamasi RC pateiktais dokumentais BNS pernai sausį skelbė, kad milijonų tonų „Belaruskalij“ trąšų dėl Vakarų sankcijų netekusios bendrovės BKT didžiausias akcininkas Igoris Udovickis, neišpirkęs iš „Belaruskalij“ 30 proc. jos valdomų BKT akcijų, užsitikrino sprendimų priėmimą nedalyvaujant baltarusiams.

2022 metų gruodį I. Udovickis, iš esmės būdamas vieninteliu balso teisę turinčiu akcininku su 70 proc. paketu, nutarė pakeisti įmonės įstatus – pagal juos visus svarbiausius sprendimus dabar gali priimti du trečdalius balsų turintys akcininkai, o ne tris ketvirtadalius, kaip buvo iki tol.

Registrui centrui pateiktame 2022 metų gruodžio 23-ąją įvykusio akcininkų susirikimo protokole rašoma, kad „Belaruskalij“ taikomos sankcijos, dėl kurių jos turimas 30 proc. BKT akcijų paketas yra įšaldytas ir ji negali naudotis balso teise, todėl įmonės atstovai nedalyvavo susirinkime.  

FNTT nerado jokių teisinių ar kitų kliūčių ir leido įregistruoti naujos redakcijos BKT įstatus, rašoma Registrų centro prašymu pateiktoje FNTT išvadoje, todėl sausio 23 dieną įstatai buvo įregistruoti.  

Baltarusijos įmonė 30 proc. BKT akcijų už 30 mln. JAV dolerių įsigijo 2013 metų pavasarį. 

I. Udovickiui siekiant išpirkti šį akcijų paketą, leidimą tokiam sandoriui 2022 metų rugsėjį suteikė Konkurencijos taryba, o 2021 metų rugpjūtį – ir vyriausybinė nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų koordinavimo komisija.

Maždaug 11 mln. tonų „Belaruskalij“ produkcijos į laivus kraudavęs BKT šią veiklą nutraukė 2022 metų vasarį dėl Europos Sąjungos ir JAV sankcijų bei Lietuvos Vyriausybės sprendimo, jog „Belaruskalij“ ir „Lietuvos geležinkelių“ sutartis kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

I. Udovickis tiesiogiai valdo 5 proc. įmonės akcijų ir 65 proc. – netiesiogiai, per Šveicarijos bendrovę „Hasenberg“. Jos 100 proc. akcijų priklauso I. Udovickio kontroliuojamai Latvijos „Fortis Asset Management“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius