-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Belaukdama Rusijos ekonomikos atsigavimo, Graikija gerina rusams skirtą turizmo infrastruktūrą

Šiais metais turistų iš Rusijos skaičiui Graikijoje sumažėjus du kartus, europiečiai išlaiko šios šalies turizmo sektorių. Vis dėlto nepaisant šių pokyčių Graikijos kurortai nenustoja plėtoti turizmo infrastruktūros ir didina paslaugų, teikiamų rusų kalba, kiekį, tikėdamiesi, kad turistų srautų iš Rusijos sumažėjimas – tik laikinas reiškinys, rašo naujienų svetainė gazeta.ru.
Graikija ir jos salos. Kreta. „West Express“ ir „Novaturo“ nuotr.
Graikija ir jos salos. Kreta. „West Express“ ir „Novaturo“ nuotr.

Skolų krizė turizmo sektoriaus nepalietė

Turizmas yra vienas iš svarbiausių Graikijos ūkio ramsčių, kiekvienais metais į skolų krizės kamuojamos šalies biudžetą įnešantis milijardus eurų ir sukuriantis iki 20 proc. BVP.

Turizmas yra vienas iš svarbiausių Graikijos ūkio ramsčių, kiekvienais metais į skolų krizės kamuojamos šalies biudžetą įnešantis milijardus eurų ir sukuriantis iki 20 proc. BVP.

Keliautojai suneša ir 60 proc. didžiausios Graikijos salos Kretos biudžeto.

Šiuo metu saloje esančiame Herakliono uoste įrenginėjamas naujas kruizinių laivų terminalas. Be to, Kretos sostinėje planuojamos ir naujo oro uosto, turėsiančio pakeisti senąjį, statybos.

Kretos gubernatoriaus Stavroso Arnaoutakio teigimu, dabartinis Herakliono tarptautinis oro uostas dirba pilnu pajėgumu. Jį statant buvo planuoja, kad per dieną jis priims apie 20 reisų, tačiau kai kuriomis turizmo sezono piko dienomis atvykstančių lėktuvų skaičius per dieną siekia net 200.

S.Arnaoutakis priduria, kad siekiama, jog į Kretą per metus atvyktų apie 7 mln. lankytojų, o turistinis sezonas nuo dabartinių šešių būtų ištęstas iki dešimties mėnesių.

„Šiauriniai Kretos miestai turistus gali priimti ne tik vasarą, bet ir žiemą. Įmanoma padvigubinti turistų srautą, šis tikslas gali būti pasiektas“, – sakė salos gubernatorius.

Turizmo sektoriaus atsigavimą sieja su Rusija

Rusija užima ketvirtą vietą pagal į Kretą atvykstančių turistų srautą. Tačiau šiuo metu nestabili Rusijos ekonomikos situacija lėmė į užsienį planuojančių vykti šalies gyventojų skaičiaus mažėjimą. Į Graikiją keliaujančių turistų iš Rusijos srautas per metus sumenko net du kartus.

Vis dėlto salos gyventojai tikisi, kad situacija Rusijoje artimiausiu metu pasitaisys ir graikiško svetingumo suvilioti rusai vėl pradės plūsti į salą.

„Prie pastaruosius porą metų vykusios Kretos turizmo plėtros smarkiai prisidėjo rusai“, – sako S.Arnaoutakis. Dėl šios priežasties jis įsitikinęs, kad naujų turistų pritraukimas ir senųjų grįžimas nėra įmanomas be Rusijos ūkio atsigavimo. Tai, kad rusų turistai Kretai yra itin svarbūs, rodo ir vietos valdžios darbai.

Indrės Bardauskaitės nuotr./Kretos pietuose esanti upė įteka į jūrą.
Indrės Bardauskaitės nuotr./Kretos pietuose esanti upė įteka į jūrą.

Jau šiais metais Heraklione rusų kalba bus pateikiama visa turistinė informacija. Šia kalba bus dalinami nemokami lankstinukai, bus pateikiama informacija prie istorinių paminklų ir oficialiuose miesto turizmo interneto portaluose.

Jau šiais metais Heraklione rusų kalba bus pateikiama visa turistinė informacija.

„Levada“ centro duomenys atskleidžia, kad apie 70 proc. Rusijos gyventojų visiškai nešneka jokia užsienio kalba, dėl to šis Herakliono valdžios žingsnis viliojant rusus turistus tikrai gali duoti norimą rezultatą.

Kretos valdžia taip pat vis daugiau dėmesio siekia gauti plėtodama ne tik tradicinį, bet ir sporto turizmą ir siūlydama poilsį Graikijos salos kaimuose.

Tam tikrą rusų turistų dalį į Kretą taip pat gali atvilioti ir vadinamasis religinis turizmas, orientuotas į stačiatikius keliautojus.

Daugiausiai turistų – iš Vakarų Europos

Kretai svajojant apie būsimą pelną iš rusų turistų, šiuo metu realias pajamas salai neša Vakarų Europos šalių gyventojai. Jau anksčiau apie skrydžių į Kretą ir kitus Graikijos regionus didinimą paskelbė tokios didelės Europos oro linijų bendrovės kaip „British Airways“ ir „Lufthansa“.

Kretai svajojant apie būsimą pelną iš rusų turistų, šiuo metu realias pajamas salai neša Vakarų Europos šalių gyventojai.

Naujausiais Graikijos banko duomenimis, pirmąjį 2015 m. ketvirtį į šalį atvykusių užsienio piliečių skaičius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 45,6 proc. ir pasiekė 1,7 mln.

Labiausiai išaugo į Graikiją keliaujančių turistų iš euro zonai nepriklausančių ES šalių, tokių kaip Danija, Švedija, Lenkija ar Didžioji Britanija, skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius