-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendrovių „Klevo lapas“ ir „Orlen Lietuva“ ginčas dėl 40 mln. litų – Lietuvos Aukščiausiame teisme

Teisėjų kolegija nagrinėja civilinę bylą pagal UAB „Klevo lapas“ savininko Vytauto Kabailos (trečiojo asmens) kasacinį skundą AB „Orlen Lietuva“ (buvusi AB „Mažeikių nafta“) dėl nesąžininga konkurencija padarytos žalos atlyginimo, kuri siekia 40 mln. litų ir kasdien padidėja 4,6 tūkst. litų, teigiama pirmadienį išplatintame ryšių su visuomene agentūros pranešime.
Pinigai
Pinigai / Audriaus Bagdono/BFL nuotr.

Teismas bylą svarstys remdamasis Konkurencijos tarybos nutarimu, kuriuo pripažinta, kad „Mažeikių nafta“ diskriminavo dalį bendrovių, nes joms nesuteikdavo 60 litų už toną nuolaidos už naftos produktus. Tokiu būdu per labai trumpą laikotarpį iš rinkos buvo išstumtos nuolaidos negaunančios bendrovės (taip pat ir „Klevo lapas“), o jų rinkos dalį užėmė nuolaidą gavusios. Dėl šio pažeidimo „Mažeikių naftai“ paskirta maksimali bauda, t.y. 100 tūkst. litų.

Nors „Mažeikių nafta“ nesutiko su tokiu Konkurencijos tarybos nutarimu ir jį apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui, o vėliau ir Lietuvos Vyriausiajam administraciniam teismui, pastarųjų teismų sprendimais minėtas Konkurencijos tarybos nutarimas buvo paliktas galioti nepakeistas. Šią bylą administracinio teismo prašymu nagrinėjo ir Konstitucinis teismas, kuris taip pat atmetė visus išdėstytus bendrovės „Mažeikių nafta“ atstovų motyvus.

Pripažino diskriminaciją

Neteisėtus „Mažeikių nafta“ veiksmus nagrinėję administraciniai teismai nustatė, kad Bendrovių, kurios gavo nuolaidas (60 Lt/t), pirkimai žymiai išaugo ir 1999 m. sudarė didžiąją dalį AB „Mažeikių nafta“ pardavimuose, o bendrovių, kurioms 1999 m. pagal sutartis nebuvo taikomos 60 Lt/t nuolaidos, pirkimų apimtys žymiai sumažėjo, pavyzdžiui UAB „Klevo lapas“ benzino A 80 sumažėjo apie 3,7 kartus palyginti su 1998 m. [...]“. Tai rodo, kad dėl neteisėtų veiksmų UAB „Klevo lapas“ negautų pajamų faktas (o tuo pačiu ir neteisėtais veiksmais padarytos žalos faktas) yra nustatytas, todėl civilinėje byloje nustatinėtinas tiktai negautų pajamų dydis.

„Tiek Konkurencijos taryba, tiek visi teismai, taip pat ir Konstitucinis Teismas pripažino, kad bendrovės buvo diskriminuojamos, todėl šiuo metu vykstantis teismas dėl nuostolių padengimo yra tik techninis klausimas, kuris, tikiuosi, bus išspręstas mūsų naudai“, – išplatintame pranešimecituojamas bendrovės „Klevo lapas“ savininkas V.Kabaila.

Teismo ekspertai byloje yra nustatę, kad neteisėtais AB „Mažeikių nafta“ veiksmais UAB „Klevo lapas“ buvo padaryta per 40 mln. žala.

Šioje byloje svarbu yra tai, kad UAB „Klevo lapas“ padaryta žala per dieną padidėja 4,6 tūkst. litų, todėl bylos vilkinimas yra visiškai nenaudingas AB „Mažeikių nafta“.

Iškėlė bankroto bylą

Priminsime, jog dėl neteisėtų AB „Mažeikių nafta“ veiksmų UAB „Klevo lapas“ prarado turėtą rinką bei liko skolinga bendrovei „Mažeikių nafta“ 5,319 mln. litų. Šią sumą pastarosios naudai, nelaukęs Konkurencijos tarybos atliekamo tyrimo pabaigos, priteisė tas pats Šiaulių apygardos teismas.

Pagal AB „Mažeikių nafta“ pareiškimą 2002 m. balandžio 17 d. tas pats Šiaulių apygardos teismas UAB „Klevo lapas“ iškėlė bankroto bylą. 2003m. rugsėjo 10d. nutartimi Šiaulių apygardos teismas pripažino UAB „Klevo lapas“ bankrutavusia ir likviduojama dėl bankroto, o po trijų mėnesių iš varžytinių už 297 150 Lt buvo parduota bendrovei priklausanti Šiaulių naftos produktų bazė.

Visus šiame ginče priimtus sprendimus (tiek administracinėje byloje, tiek civilinėje byloje) UAB „Klevo lapas“ akcininkas (savininkas) Vytautus Kabaila yra pateikęs tiek Europos komisijai, kurios kompetencijoje yra konkurencijos priežiūra valstybėse narėse, tiek ir Europos Teisingumo teismui.

Pažymėtina, kad pagal savo esmę ši byla yra iš esmės labai panaši į kitą Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamą civilinę bylą – nacionalinės skrydžių bendrovės „flyLAL-Lithuanian Airlines“ ieškinį Latvijos skrydžių bendrovei „airBaltic“ ir Rygos oro uostui. Pastarosios bylos pagrindą taip pat sudaro dar 2006 metais Latvijos Konkurencijos tarybos sprendimas, kuris pripažino, kad Rygos oro uosto teikiamos nuolaidos iškreipia rinką ir yra naudingos dviem įmonėms, įskaitant Latvijos skrydžių bendrovę „airBaltic“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius