-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Berlynas planuoja dar sugriežtinti ne ES investuotojams taikomas taisykles

Vokietijai vis labiau nerimaujant dėl šalies įmones superkančių kinų, Berlynas planuoja dar sugriežtinti taisykles, kurias taiko Vokietijos įmonių akcijų paketus perkantiems ne Europos investuotojams.
Peteris Altmaieris
Peteris Altmaieris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ateityje norime turėti galimybę atlikti išsamesnį vertinimą tais atvejais, kai tai bus susiję su gynybos srities įmonėmis, ypač svarbia infrastruktūra arba tam tikromis kitomis civilinio saugumo srities technologijomis, kaip antai IT saugumo srityse“, – interviu dienraščiui „Die Welt“ pareiškė ekonomikos ministras Peteris Altmaieris.

Ministras priminė, kad ne ES investuotojų pasiūlymą vyriausybė gali vetuoti tik tuo atveju, jeigu parduodamas įmonės akcijų paketas siekia 25 proc., ir davė suprasti, jog Berlynas nori sumažinti šią ribą.

„Norime sumažinti šią viršutinę ribą, kad galėtume tikrinti daugiau atvejų jautriose ekonomikos srityse“, – pareiškė jis.

Šaltiniai ekonomikos ministerijoje pareiškė, kad ne ES investicijų į gynybos srities įmones, taip pat į tam tikras su civiliniu saugumu susijusias technologijas gaminančias įmones atveju ši riba bus sumažinta iki 15 procentų. Jeigu vyriausybė tam pritars, sugriežtintos taisyklės galėtų įsigalioti iki metų pabaigos, pranešė „Die Welt“.

Ekonomikos ministras pabrėžė, kad Vokietija tebėra atvira investuotojams, tačiau nacionalinio saugumo interesai yra viršesni.

„Žinoma, mes norime, kad įmonės ir toliau investuotų Vokietijoje, – pareiškė P.Altmaieris. – Tačiau kartu privalome ginti saugumo interesus, viešąją tvarką ir saugumą.“

Jeigu taisyklių projektas bus patvirtintas, tai bus jau antras kartas per kiek daugiau nei metus, kai Berlynas nustatys daugiau kliūčių užsienio investuotojų planuojamiems perėmimo sandoriams.

Pernai vyriausybė pakeitė teisės aktus ir papildė sąrašą įmonių, dėl kurių gali būti atliktas tyrimas pagal nuostatas dėl ypač svarbios infrastruktūros arba kurios, kaip laikoma, kuria „pagrindines technologijas“.

Gerokai padažnėjus atvejų, kai Vokietijos įmones perka daug pinigų turinčios ir dažnai valstybės remiamos Kinijos grupės, Berlynas pastebimai sugriežtino tokių investicijų priežiūrą.

Praėjusią savaitę vyriausybė nusprendė pasinaudoti savo veto teise ir blokuoti Vokietijos staklių gamintojos „Leifeld Metal Spinning“ pardavimą Kinijos „Yantai Taihai Corporation“.

Veto galiausiai nebuvo panaudotas, nes „Yantai“, likus kelioms valandoms iki vyriausybės balsavimo šiuo klausimu, atšaukė savo pasiūlymą.

Konsultacijų įmonės EY atliktas tyrimas parodė, kad Kinijos bendrovės pernai įsigijo 54 Vokietijos įmones ir į didžiausią Europos ūkį investavo 13,7 mlrd. JAV dolerių.

Vokietijos žvalgybos vadovas Hansas-Georgas Maassenas yra pareiškęs, kad „jiems nereikės šnipinėti, jeigu jie tiesiog susipirks visas įmones“.

Savo ruožtu Pekinas tvirtina, jog neturi jokių slaptų kėslų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius