Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bernie Sanderso JAV vizija: daugiau mokesčių, mažiau laisvosios prekybos

Naujame Hampšyre Hillary Clinton įveikęs ir demokratų partijos kandidatu į JAV prezidento postą norintis tapti Bernie Sandersas save vadina socialistu ir siekia į šalies politinę ir ekonominę sistemą įnešti aibę permainų. Vis dėlto, didesnės valstybės kontrolės ekonomikoje siekiančio B.Sanderso planus ir vizijas dalis ekonomistų vadina utopiniais.
Demokratų partijos kandidatas į prezidentus Bernie Sandersas
Bernie Sandersas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Sanderso ekonomikos planas jau sukėlė didžiulius ginčus demokratų stovyklos ekonomistų tarpe. Jie nesutaria, ar jis būtų veiksmingas, ar į šalies ūkį įneštų daugiau sąmyšio, nei naudos.

B.Sanderso ekonomikos planas jau sukėlė didžiulius ginčus demokratų stovyklos ekonomistų tarpe.

Kaip rašo huffingtonpost.com, keturi buvę Baltųjų rūmų ekonomikos reikalų tarybos nariai trečiadienį išplatino laišką, kuriame peikė tiek B.Sanderso rinkimų kampaniją, tiek Geraldą Friedmaną – Masačiūsetso Amhersto universiteto ekonomistą, neseniai pristačiusį 53 psl. apimties analizę apie šio kandidato mokesčių ir sveikatos sistemos planus.

G.Friedmanas kritikuojamas dėl neva nerealistiškų prielaidų, kurios, pasak laiško autorių, neturi pagrindimo ekonomikos tyrimuose.

Šio ekonomisto analizėje rašoma, jog B.Sanderso siūlomas visuotinis federalinis mokestis už sveikatos apsaugos programą, kurį mokant būtų padengta daugybė sveikatos priežiūros paslaugų, reikštų itin teigiamą impulsą ekonomikai.

Savo interneto svetainėje B.Sandersas tikina, kad jo siūlomas vieningas sveikatos apsaugos planas per artimiausią dešimtmetį padėtų sutaupyti JAV gyventojams ir verslui daugiau negu 6 trilijonus dolerių.

Dar vienu svarbiu B.Sanderso rinkimų kampanijos arkliuku tapo pajamų nelygybės JAV klausimas. Jis pabrėžia, kad nors JAV šiuo metu yra turtingiausia šalis pasaulyje, tačiau daugelis šalies gyventojų to nejaučia, nes turtas koncentruotas grupelės turtingiausių asmenų rankose.

Koks yra B.Sanderso turtinės nelygybės problemos sprendimas? Mokesčių didinimas, ypatingai didžiausias pajamas gaunantiems amerikiečiams.

Be to, socialines JAV problemas ypač akcentuojantis B.Sandersas nori, kad valstybiniai universitetai būtų nemokami, o valstybė daugiau lėšų skirtų infrastruktūros finansavimui.

Dar vienu B.Sanderso taikiniu yra įvairios laisvosios prekybos sutartys, tokios kaip NAFTA ar JAV susitarimas su Kinija. Anot socialistinių pažiūrų politiko, tokios sutartys buvo žalingos šaliai, o didžiausiais naudos gavėjais tapo įvairios korporacijos, bet ne eiliniai amerikiečiai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius