Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Besivystančios Europos gelbėtojai – Drakula, viengungiai ir komunizmas

Besivystanti Europa siekia prisivilioti vis dažniau keliaujančius azijiečius. Naujienų portalas CNBC tarp besivystančių valstybių mini ir Lietuvą, kuri tarp turistų populiari kaip bernvakarių organizatorė.
Brano pilis
Brano pilis / Ritos Pilipavičiūtės nuotr.

Besivystančios Europos ekonomikos nusprendė skirti daugiau dėmesio savo paveldui, kad pritrauktų daugiau turistų. Tačiau kai kurias valstybes faktas, kad vampyrais, komunizmu ir viengungiais bus siekiama paskatinti ekonomikos augimą, neramina. Tai esą paskatins stereotipus ir pritrauks ne pačius geriausius turistus, rašo CNBC.

Turizmas 28 Europos valstybėse sudaro apie 5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). 

Auganti vidurinioji Kinijos, Rusijos ir Pietų Amerikos klasė vis daugiau keliauja ir todėl Europa stengiasi juos prisivilioti.

Europos statistikos biuro duomenys rodo, kad  Latvijoje nuo 2006 iki 2011 metų viešbučių išaugo nuo 321 iki 496. Rumunijoje turistų apgyvendinimo vietų skaičius augo nuo 4125 iki 4612. Lenkijoje – nuo 2301 iki 3285.

Besivystančia pavadinta ir Lietuva

Dažnai bernvakarių prisiminimus užtemdo alkoholis, tačiau Lietuva, Latvija ir Estija moka ir paskutinių viengungiškų dienų šventėjus suvilioti nepamirštamais vakarėliais. Iš to esą pelnosi ir dauguma besivystančios Europos valstybių.

Šampanas
Šampanas

Vilnius, Ryga ir Talinas yra puikiai žinomos viengungių vakarėlių rengimo vietos. Daug kompanijų siūlo keliones „viskas įskaičiuota“ – kviečia turistus šaudyti lauke, eiti į barus, striptizo klubus.

Tačiau tokios turistų kelionės esą baigiasi ne tik jų pagiriomis. Vietiniai skundžiasi nuolatiniu vyrų siautimu mieste, netvarka.

Latvijoje viengungiškų pramogų kasmet ieško dešimtys tūkstančių turistų, o lankytojų iš Didžiosios Britanijos skaičius per pastaruosius metus augo beveik dvigubai. 2012 metais Latvijoje apsilankė beveik 38 tūkst. viengungių britų.

„Viengungių turizmas turi dvi puses. Žinoma, gerai, kad į Latviją atvažiuoja daugiau žmonių. Bet jie mieste sukelia netvarką“, – sakė Maksimas Tolstojus, Rygos miesto plėtros komiteto vadovas.

Drakulos projektas

Pernai vasarą Rumunija pradėjo projektą „Drakula“. Jo tikslas – skatinti vampyrų turizmą valstybėje ir taip paskatinti ekonomikos augimą Transilvanijoje, žinomoje kaip vampyrų namai.

Drakulos mitas yra neišnaudotas turistų masalas.

Ritos Pilipavičiūtės nuotr./Populiariausi suvenyrai – su Drakulos atvaizdu
Ritos Pilipavičiūtės nuotr./Populiariausi suvenyrai – su Drakulos atvaizdu

Turistų Rumunijoje pastaruoju metu daugėja. Pernai ji sulaukė 127 tūkst. turistų, tuo metu 2012 metais – 119 tūkst.

Trečiąjį praėjusių metų ketvirtį Rumunijos ūkis augo 1,6 proc., palyginti su ankstesniu ketvirčiu, ir 4,1 proc., palyginti su tuo pačiu ankstesnių metų laikotarpiu.

Dabar Rumunija, siekdama paskatinti ekonomiką, skatina turizmą, ypač reklamuoja Transilvanijos viduramžių pilį.

Ji, manoma, įkvėpė rašytoją Bramą Stokerį parašyti populiarų XIX amžiaus romaną „Drakula“. Pagrindinis romano herojus – grafas Drakula. Personažas paremtas istorijomis apie Rumunijos Princą Vladą Tepesą, dėl savo žiaurumo geriau žinomą kaip Vladą Draculą.

Komunistų turai

Po to, kai griuvo Berlyno siena, buvusios komunistinės valstybės kviečia turistus daugiau sužinoti apie savo istoriją. Vadinamuosius komunistų turus siūlo Rumunija, Bulgarija ir Lenkija. Šiose valstybėse dar galima pamatyti komunizmo liekanų – sovietinių pastatų, senų automobilių.

I.Vidutienės nuotr./Kelionė per Lenkiją
I.Vidutienės nuotr./Kelionė per Lenkiją

Tokius turus siūlo įvairios kelionių agentūros. Pavyzdžiui, Krokuvoje kelionių agentūra „Crazy Guides“ dirba jau 8 metus. Ji siūlo pavažinėti komunistų keliais ir pasiklausyti ano laikmečio istorijų.

Michalas Ostrokskis, agentūros įkūrėjas, sakė, kad jis norėjo pasiūlyti gražią istorinę ekskursiją, kuri būtų ne per sunki politiškai.

„Mes Rytų Europoje esame garsūs dėl savo praeities. Todėl komunizmas buvo akivaizdus pasirinkimas. Mūsų siekis buvo pasiūlyti kažką naujo turistams“, – sakė jis CNBC. Pasak jo, šia ekskursija kasmet susidomi keli tūkstančiai turistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius