-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bijodami dėl ateities turtingi rusai ryžtasi trauktis iš verslo

Jau praėjo ketvirtis amžiaus nuo tada, kai sovietinės imperijos žlugimas paskatino vieną iš didžiausių istorijoje turto perkėlimų. Tačiau šiandien bankininkai ruošiasi naujam Rusijos verslininkų išėjimo iš šalies bei verslo etapui, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
Rusija
Rusija / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Slaptų Rusijos milijonierių ir milijardierių apklausų duomenimis, nuo tada kai JAV ir ES įvedė ekonomines sankcijas šiai šaliai, turtingi rusai nejaučia, kad Rusijos teisinė bazė juos saugotų. Dauguma jų pareiškė, kad rimtai svarsto apie pasitraukimą iš šalies arba savo verslo pardavimą.

Daugiau negu pusė respondentų bendrovės „PricewaterhouseCoopers LLP“ apklausoje 2014 m. teigė planuojantys parduoti savo nuosavybę – dvigubai daugiau, nei pasaulinis vidurkis. Kitų bendrovių apklausos rodo panašius rezultatus ir tai leidžia spėti, kad didžiosios Rusijos bendrovės netaps šeimos dinastijų paveldimu turtu.

Dinastinio turto tradicija Rusijoje nutrūko 1917 m. į valdžią atėjus bolševikams.

Problemos, su kuriomis susiduria Rusijos milijonieriai, susijusios su unikalia šalyje susiklosčiusia kapitalizmo rūšimi.

Dinastinio turto tradicija Rusijoje nutrūko 1917 m. į valdžią atėjus bolševikams, o posovietinės, šiuolaikinės Rusijos ekonomika paremta asmeniniais verslininkų ryšiais su Vladimiru Putinu. Be to, dauguma versle galiojančių taisyklių yra nerašytos.

„Senstančios verslininkų kartos ir tendencijos verčiau parduoti, nei perduoti turtą šeimai, derinys yra būdingas Rusijos rinkai“, – teigė finansinių paslaugų bendrovės „UBS Wealth Management“ atstovas Ilja Solarevas.

Dauguma Rusijos turtuolių daugybę metų puoselėja ryšius su skirtingų profesijų žmonėmis – pradedant teisininkais ir reguliuotojais, baigiant kitais verslininkais. Tai sukuria nematerialų kapitalą, kuris kitai kartai negali būti perduotas.

Tuo tarpu kitose šalyse turtingiausias visuomenės sluoksnis pasitiki teisiniu reguliavimu, užtikrinančiu turto perdavimą kitai kartai.

Ryžto perduoti sunkiai iškovotus turtus ir padėtį visuomenėje savo palikuoniams pavyzdžių yra ir Rusijoje.

Vis dėlto, ryžto perduoti sunkiai iškovotus turtus ir padėtį visuomenėje savo palikuoniams pavyzdžių yra ir Rusijoje. Štai vienintelis šalies milijardierius Andrejus Gurejevas neseniai savo vaiką paskyrė vienos iš bendrovių generaliniu direktoriumi.

Buvęs kažkada turtingiausiu Rusijos žmogumi laikyto Michailo Chodorkovskio verslo partneriu, A.Gurejevas smarkiai išplėtė bendrovę „Phosagro OAO“, esančią viena iš didžiausių Europoje fosfatinių trąšų gamintojų. Tai verslininkas padarė daugiau nei dešimtmetį būdamas Rusijos parlamento Aukštesniųjų rūmų nariu.

Šiuo metu A.Gurejevo turto vertė siekia 4,5 mlrd. dolerių. Tuo metu buvęs naftos bendrovės „Jukos“ savininkas M.Chodorkovskis 2005 m. buvo nuteistas dėl mokesčių vengimo ir pinigų plovimo.

Tiesa, pats verslininkas teigia, kad vienintelė jo kaltė buvo ta, kad jis finansavo V.Putinui oponuojančias politinės jėgas, dėl ko ir užrūstino Kremlių.

Kai kuriais skaičiavimais, per ateinančius kelerius metus galimo kapitalo perkėlimo į kitas šalis arba verslo pardavimo dilema neduos ramybės apie 60 tūkst. Rusijos verslininkų.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius