Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birželio mėnesio gamintojų kainų pokyčiai: daugiausiai pabrango aliejus ir duona

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2015 m. birželio mėnesį, palyginti su gegužės mėnesiu, gamintojų parduotos pramonės kainos sumažėjo 0,5 proc. Bendrajam kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo sumažėjusios rafinuotų naftos produktų gamybos, elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo produkcijos kainos, maisto produktų gamybos kainos.
Aliejus
Aliejus / Fotolia nuotr.

Įtaka bendrajam gamintojų parduotos pramonės produkcijos kainų pokyčiui priklauso ne tik nuo produkto kainų pokyčio dydžio, bet ir nuo to, koks yra tam tikros ekonominės veiklos parduotos pramonės produkcijos lyginamasis svoris visoje pramonės produkcijoje.

Lietuvos rinkoje parduotos pramonės produkcijos kainos per mėnesį sumažėjo 1,5 proc. Labiausiai atpigo rafinuotų naftos produktų gamybos (4,1 proc.) produkcija, o pabrango kompiuterinių, elektroninių ir optinių gaminių gamybos (1,8 proc.) produkcija.

Iš maisto produktų labiausiai atpigo paruošti valgiai ir patiekalai (3,2 proc.), perdirbta ir konservuota mėsa (2,6 proc.), kakava, šokoladas ir cukraus saldumynai (2,3 proc.), mėsos ir paukštienos produktai (1,5 proc.), pieno ir sūrių gaminiai (1,1 proc.). Tačiau pabrango aliejus ir riebalai (6,9 proc.), duona ir švieži konditerijos kepiniai (2,1 proc.).

Ne Lietuvos rinkoje parduotos pramonės produkcijos kainos per mėnesį padidėjo 0,1 proc.

Pabrango atliekų surinkimo, tvarkymo ir šalinimo, medžiagų atgavimo (7,5 proc.) produkcija, o atpigo kitos kasybos ir karjerų eksploatavimo (5 proc.) produkcija. Euro zonos rinkoje parduotos pramonės produkcijos kainos per mėnesį sumažėjo 0,1 proc., o ne euro zonos rinkoje padidėjo 0,2 proc.

Per metus (nuo 2014 m. birželio mėn.) visos gamintojų parduotos pramonės produkcijos kainos sumažėjo 7 proc., o neįskaitant rafinuotų naftos produktų – 2,1 proc. Bendrajam metiniam kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo sumažėjusios rafinuotų naftos produktų gamybos (19,1 proc.) ir padidėjusios chemikalų ir chemijos produktų gamybos (13 proc.) produkcijos kainos.

Labiausiai atpigo žalios naftos gavybos (28,5 proc.), o pabrango kompiuterinių, elektroninių ir optinių gaminių gamybos (8 proc.) produkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius