Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biržos laikmatis: ECB tonas optimizmo nekelia

Ketvirtadienį Europos centrinis bankas (ECB) priėmė sprendimą palikti bazines palūkanas, siekiančias 0,75 proc., nepakeistas. ECB tonas buvo gana niūrus, leidžiantis suprasti, kad kitą kartą gali būti pabloginta euro zonos ūkio augimo perspektyva. Pasaulio akcijų rinkos įtariai vertina JAV fiskalinę padėtį. Pesimistinės nuotaikos neaplenkia ir Baltijos biržų, penktadienį „Biržos laikmatyje“ rašo SEB banko analitikai.
Birža
Birža / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV akcijos ketvirtadienį toliau smuko – „S&P 500” indeksas krito antrą dieną iš eilės ir ketvirtadienį smuktelėjo 1,2 procento. Rinkos nerimavo dėl JAV fiskalinės padėties sudėtingumo. Prezidentas Barackas Obama penktadienį komentuos ekonominę situaciją. Azijoje nuotaikos taip pat niūrios – NIKKEI indeksas nukritęs 0,9 procento. Kinijos infliacijos duomenys rodo švelnėjantį kainų spaudimą, kas sudaro geresnes prielaidas ūkio skatinimui.

ECB priėmė sprendimą palikti bazines palūkanas, siekiančias 0,75 proc., nepakeistas. ECB tonas buvo gana niūrus, leidžiantis suprasti, kad kitą kartą gali būti sumažinta euro zonos ūkio augimo perspektyva. Į palūkanų mažinimą ECB kreipė mažiau dėmesio ir kiek daugiau kalbėjo apie skatinimo programą. Taip pat ECB pažymėjo, kad su problemomis susiduriančių šalių likimas yra jų vyriausybių rankose, nes tik šioms paprašius pagalbos ir įsipareigojus laikytis ECB sąlygų, bus suteikta finansinė pagalba.

Ketvirtadienį  tiek Vakarų Europos, tiek ir JAV biržose techninio akcijų kainų atšokimo po trečiadieninės prekybos sulaukta nebuvo. Panašu, kad rinkose atsiranda vis daugiau pardavėjų, tad per paskutines dvi prekybos dienas S&P 500 indeksas prarado net 3.5 proc. buvusios vertės. Kiek pavėluotai, bet pesimistinės nuotaikos pasiekė ir Baltijos biržas. Pavyzdžiui, Vilniaus rinkoje ketvirtadienį brango vos dviejų įmonių akcijos, tuo tarpu pigo net 17. OMXV indeksas sumenko 0,83 proc., OMXT liko beveik nepakitęs. Tikėtis optimistinės savaitės pabaigos gan sunku – tradiciškai atsargesni, bet trumpam laikotarpiui investuojantys rinkos dalyviai prieš savaitgalį pozicijas linkę uždarinėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius