-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Biržos laikmatis“: rinkos dalyviams pakanka priežasčių nerimauti

Penktadienį pagrindiniai JAV ir Europos akcijų indeksai smuko daugiau negu 2 proc. (S&P 500 -2,16 proc., EURO STOXX -2,37 proc.), pirmadienį „Biržos laikmatyje“ rašo SEB banko analitikai.
Akcijų birža
Akcijų birža / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau negu 3 proc. sumenkusiai energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijų vertei galimybių atsitiesti ir toliau nedaug – pirmadienio rytą „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina buvo kritusi žemiau 28 JAV dolerių už barelį.

Kaip ir tikėtasi, tarptautinės sankcijos Iranui buvo atšauktos, tad šalis rengiasi artimiausiu metu padidinti žaliavinės naftos eksportą 500 tūkst. barelių per dieną.

Kita vertus, Saudo Arabijos naftos ministras Ali al-Naimi laikosi nuomonės, kad geresnis šalių tiekėjų bendradarbiavimas ir rinkos jėgos padės sugrąžinti stabilumą – taigi ir aukštesnę juodojo aukso kainą.

Dabartinė situacija naftos rinkoje itin nepalanki ir žaliavų valiutoms. EUR/RUB kursas šturmuoja istorines aukštumas – nuo metų pradžios rublis euro atžvilgiu atpigęs 8,6 procento (pirmadienio rytą 1 EUR: 85,7 RUB). EUR/NOK kursas siekia 2009 m. pradžioje fiksuotą lygį (pirmadienio rytą1 EUR: 9,666 NOK).

Dėl visai kitų priežasčių daugiau negu 2 proc. euro atžvilgiu (iki 4,4821) penktadienį nuvertėjo Lenkijos zlotas – akcentavusi pastaruoju metu priimtus politinius sprendimus, ribojančius svarbiausių šalies institucijų nepriklausomumą ir efektyvumą, agentūra „Standard & Poor‘s“ paskelbė mažinanti Lenkijos kredito reitingą iki BBB+ (nuo A-).

Santūriai teigiamos nuotaikos pirmadienį laikosi Kinijos akcijų rinkoje (09:35 Lietuvos laiku CSI 300 +0,38 proc., SHANGHAI COMPOSITE +0,44 proc.). Pirmadienio rytą paskelbta informacija apie nekilnojamojo turto kainų pokyčius didžiuosiuose Kinijos miestuose nenuvylė – praėjusių metų gruodį naujo būsto kaina augo 39 iš 70 Kinijos didmiesčių (lapkritį 33).

Azijos milžinės ekonominiai duomenys investuotojų dėmesį atkreips ir rytoj – bus skelbiamas Kinijos 2015 m. ketvirtojo ketvirčio BVP įvertis ir informacija apie pramonės produkciją bei mažmeninės prekybos apyvartą gruodžio mėnesį. Prognozuojama, kad praėjusių metų spalio-gruodžio mėn. Kinijos ekonomika augo 1,8 proc. ir 6,9 proc., palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai (2014 m. 7,2 proc.).

Pirmadienį tuščias ekonominių rodiklių kalendorius ir JAV dėl minimos M. L. Kingo dienos nevyksianti prekyba, tikėtina, lems palyginti mažą finansų rinkų dalyvių aktyvumą. Tiesa, pagrindinių Europos biržų indeksų ateities sandorių reikšmės šįryt kyla 0,4-0,5 procento.

Baltijos šalių biržos kol kas atsilaikė prieš neigiamas pasaulines nuotaikas – penktadienį Talino ir Rygos biržų indeksų reikšmės sumažėjo atitinkamai 0,67 ir 0,81 proc., o Vilniaus biržos indeksas netgi ūgtelėjo 0,45 procento. Talino biržoje investuotojai kiek aktyviau prekiavo likvidžiausių bendrovių akcijomis, kurių kainos judėjo žemyn: „Tallinnk Group“ kaina smuko 0,95 proc., „Tallinna Kaubamaja“ ir „Merko Ehitus“ – atitinkamai 0,43 proc. ir 3,43 procento.

Ramioje Vilniaus biržos prekyboje sužibėjo „Aprangos“ (+1,56 proc.) akcijos, kurios buvo aktyviai perkamos per vieną užsienio tarpininką. Galima daryti prielaidą, kad bendrovės akcijomis susidomėjo vienas iš užsienio fondų valdytojų.

Ar ši tendencija buvo trumpalaikė, ar vis dėl to išliks ilgesnį laiką, paaiškės šios savaitės pradžioje. Tarp Latvijos bendrovių kiek netikėtai į dėmesio centrą pateko „Rigas kugu buvetava“ (+2,39 proc.), kurios akcijų apyvarta jau antrą dieną iš eilės viršijo 20 tūkst. eurų. Kaip įprasta, dėmesio netrūko ir farmacininkės „Olainfarm“ (-0,54 proc.) akcijoms, kurių kaina nežymiai koregavosi investuotojams įvertinus gruodžio mėnesio (-5 proc. palyginus su 2014 gruodžiu) ir metines bendrovės gautas pajamas (+5 proc. palyginus su 2014 metais).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius