Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: kainų kalneliai, paslaptingos ethereum žetonų vagystės, Rusijos planai

Bitkoino (BTC) kainai toliau besiblaškant daugmaž įprastuose rėmuose, šią savaitę ir visa rinka buvo blaškoma įvairiausių naujienų – ir teigiamų, ir neigiamų.
Bitkoinas
Bitkoinas / 123rf.com nuotr.

Reguliavimas ES. Po ne vieno nukėlimo, Europos Parlamentas ketvirtadienį pagaliau patvirtino ES kripto reglamentą MiCA (Markets in Crypto-Assets) – parlamente rimtesnių prieštaravimų tam nėra.

Tokiu atveju, Europos Vadovų Taryba dokumentą turėtų patvirtinti gegužę, o jis, numatoma, etapais įsigaliotų nuo kitų metų liepos Tačiau iki tol dar turės būti patvirtina daugybė papildomų dokumentų, kurie jau konkrečiau nustatys, kaip turėtų būti įgyvendinti MiCA reikalavimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Parlamentas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Parlamentas

Reglamentas daugiausia kalba apie centralizuotus kripto paslaugų teikėjus – nustatomos aiškesnės taisyklės, atsiranda papildomų galimybių kitiems finansų sektoriaus žaidėjams pradėti dirbti BTC ir kripto rinkoje. Nustatomos ir papildomos su BTC ir kripto turto saugojimu, pinigų plovimo prevencija, piktnaudžiavimu rinka, žetonų išleidimu ir bei kitas dalykais susijusios taisyklės.

MiCA reguliuoja tik operacijas tarp pačių kripto turto paslaugų teikėjų (CASP) bei operacijas tarp CASP ir jų klientų. BTC ir kripto operacijos tarp fizinių asmenų nereguliuojamos.

Paslaptingos vagystės. Šią savaitę taip pat išaiškėjo, kad nuo pernai gruodžio vyksta paslaptingos ethereum (ETH) žetonų vagystės ir niekas nesupranta, kas vyksta. Iki šiol, iš šios rinkos senbuvių jau pavogta daugiau nei 10 mln. JAV dolerių vertės žetonų.

Svarstoma, kad galbūt kažkas gavo prieigą prie kažkokių duomenų, atskleidžiančių ETH vartotojų nesaugiai laikytus „privačius raktus“, arba kodą, leidžiantį paimti šiuos žetonus. Pagrindinė taisyklė yra, kad šiuos „raktus“ visada reikia laikyti kuo toliau nuo interneto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kriptovaliuta „Ethereum“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kriptovaliuta „Ethereum“

Reguliavimas JAV. JAV Vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) nusprendė sugriežtinti DeFi (decentralizuotų finansų) sektoriaus kontrolę ir įstatymų pažeidimais apkaltino kripto keityklą „Bittrex“. Tačiau ši atkerta, kad pati SEC atsisakė jai paaiškinti, ką ji blogai daro. Nemažai pipirų šią savaitę gavo ir SEC vadovas Gary’is Gensleris. Pirma, paaiškėjo, kad jis pats anksčiau reklamavo skaitmeninį žetoną, dėl kurio prekybos ir apkaltino „Bittrex“. Vadovas taip pat buvo stipriai kritikuotas Kongrese, kur nesugebėjo atsakyti į kripto rinkai itin svarbius, politikų užduotus klausimus dėl ETH statuso.

BTC kaina. Per praėjusias septynias dienas BTC blaškėsi tarp maždaug 29 tūkst. – 31 tūkst. JAV dolerių ir ketvirtadienį priartėjo 28 tūkst. JAV dolerių ribą.

Kaip minėta anksčiau, likvidumas šioje rinkoje šiemet vis dar yra palyginti mažas, todėl kainų svyravimai yra didesni. Pavyzdžiui, prie trečiadienį sustiprėjusio nuosmukio prisidėjo ir neįprastai didelis (16 tūkst. BTC, arba 464 mln. JAV dolerių) BTC pardavimo sandoris „Binance“ keitykloje.

Be to, rinką neigiamai paveikė ir prasti infliacijos Jungtinėje Karalystėje duomenys, kas paskatino prognozes, kad palūkanų kėlimo pauzės dar gali tekti palaukti. Bet kuriuo atveju, sutariama, kad ligšiolinės nuotaikos rinkoje kol kas nepasikeitė ir toliau laukiama kainų didėjimo. Tuo pačiu, „Kaiko“ bendrovės analitikai svarsto, kad investuotojai kuo toliau, tuo labiau pradeda vertinti BTC ir ETH kaip skirtingas turto klases ir ši tendencija, tikėtina, stiprės.

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: Coingecko.com

BTC „transliavimas“. Vieno iš „Facebook“ steiblkoino autorių Davido Marcuso praėjusią savaitę paleista BTC mokėjimų platforma „Lightspark“ paleido „Chrome“ naršyklės plėtinį, leidžiantį „transliuoti“ BTC mokėjimus.

Tai yra, vietoj vieno mokėjimo galima nustatyti, kad mokėjimai būtų atliekami, pvz., kas minutę, kol klausai tinklalaidės, žiūri laidą arba skaitai tekstą, kas suteikia naujų galimybių uždirbti turinio kūrėjams.

Rusijos planai. Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina sako, kad jau ruošiamos įstatymo pataisos, leisiančios šiai teroristinei valstybei su užsieniu atsiskaityti naudojant kriptovaliutas. Tam reikalui Rusija gali netgi pradėti „kasti“ BTC ir kripto.

Baltarusijos rublis. Tuo metu Baltarusijos centrinio banko vadovas sako, kad bankas planuoja iki šių metų pabaigos nuspręsti dėl „skaitmeninio rublio“ projekto.

Muzika ir BTC. Muzikos leistuvo „Wavlake“ kūrėjai paleido ir „Wavman“ aplikaciją – su decentralizuotu „Nostr“ protokolu sukurtą muzikos grotuvą, kuriame taip pat įgalinti BTC mokėjimai.

Žaidimai. Balandžio 22 d. rengiama bitkoino žaidimų diena – bus daug vaizdo žaidimų ir galimybė laimėti BTC.

Sugrįžimas. 2020 m. uždaryta viena seniausių BTC ir kripto parduotuvių platforma „OpenBazaar“ ruošiasi atgimti, tačiau kol kas daugiau detalių apie tai nėra.

Telefonas. Centralizuoto ir nuolat stringančio, bet kažkodėl vis dar populiarios blokų grandinės technologijos (blockchain) Solana (SOL) vystytojai paleido savo išmanųjį „Android“ operacinės sistemos telefoną „Saga“, skirtą kripto saugojimui, naudojimui ir decentralizuotoms aplikacijomis (dapp). Jis kainuos 1000 JAV dolerių.

Karalystės žaidimai. Butano Karalystės valstybinis investicinis fondas „Druk Holding & Investments“ „aktyviai“ naudojosi dabar jau žlugusių bitkoino ir kripto bendrovių „BlockFi“ ir „Celsius“ paslaugomis, rodo „Forbes“ duomenys. Savo ruožtu „BlockFi“ kaltina „Druk“, kad šis karalystės fondas negrąžino jiems paskolos.

Trumpo NFT. JAV eksprezidentas Donaldas Trumpas toliau bando išnaudoti NFT ir paleido antrą savo kolekciją. Sako, jau išparduota. O pirmos kolekcijos kaina smuko daugiau nei perpus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Ir pabaigai – pasirodo, Bitkoino tema šiuo metu yra populiari ir tarp Lietuvos paauglių. Bent jau taip tvirtino praėjusią savaitę vykusio finansinio raštingumo projekto dalyviai, kurių maždaug penktadalis pripažino turintys kriptovaliutų. Tačiau paaugliai negailėjo kritikos ir bitkoinui, ir dabartinei, pinigų nuvertėjimą skatinančiai sistemai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius