-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoinų kursas – didžiausias per trejus metus

Skaitmeninės valiutos bitkoinų kursas nuo šios savaitės pradžios šoktelėjo 15 proc. ir augo didžiausiu tempu nuo birželio mėnesio bei pirmą kartą nuo 2014 metų sausio pasiekė 900 JAV dolerių ribą.
Bitkoinai
Bitkoinai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo šių metų pradžios bitkoinai pabrango 107 proc. ir dėl to yra laikomi pelningiausia šių metų investicija tarp pagrindinių valiutų, vertybinių popierių ir žaliavų. Visų apyvartoje esančių bitkoinų vertė pasiekė rekordinius 14 mlrd. JAV dolerių, rašo „The Guardian“.

Ekspertai bitkoinų brangimą sieja su geopolitiniais rizikos veiksniais, nes pastaruoju metu bitkoinai tapo „apsaugine“ valiuta. Tam įtakos turėjo ir Rusijos ambasadoriaus nužudymas Turkijoje, teroro aktas Berlyne, būgštavimais dėl tolesnio bazinės palūkanų normos augimo JAV bei galimo JAV ir Kinijos prekybinio karo.

Bitkoinai yra virtuali valiuta, sukurta iš kompiuterio kodo. Skirtingai nuo realių valiutų, kaip JAV doleris ar euras, ši valiuta neturi centrinio banko ir nėra kontroliuojama jokios vyriausybės. Šią valiutą kontroliuoja ir reguliuoja bitkoinų bendruomenės nariai. Šios valiutos šalininkai sako, kad ji yra efektyvi alternatyva tradicinėms valiutoms, nes jokia vyriausybė negali ja manipuliuoti ir, pavyzdžiui, jos nuvertinti, kad sumažėtų jos skolos.

Kaip ir su kitomis valiutomis, bitkoinais galima atsiskaityti už prekes ir paslaugas ar keisti juos į kitas valiutas.

Bitkoinai atsirado 2009 metais kaip programinės įrangos dalis, kurią parašė Satoshiu Nakamoto pasivadinęs asmuo. Vėliau buvo sukurta ir kitų virtualių valiutų, tačiau labiausiai išpopuliarėjo bitkoinai.

Atsiskaitymai bitkoinai vyksta per specialų tinklą, kuriuo perduodami tam tikri kodai. Pats tinklas stebi ir patvirtina sandorį tam tikro proceso metu siekiant užtikrinti, kad nė vienas bitkoinas nebūtų tuo pat metu panaudotas daugiau nei vienoje vietoje.

Vartotojai taip pat gali kurti naujus bitkoinus. Tam jų kompiuteriai turi išspręsti sudėtingas užduotis. Tačiau bendras bitkoinų kiekis niekada neviršys 21 mln.

Kaip ir bet kurios valiutos, bitkoino vertė svyruoja. Ką tik atsiradę bitkoinai buvo verti kelių JAV dolerio centų. 2013 metais bitkoinų vertė buvo pasiekusi 1000 JAV dolerių.

Neatmetama galimybė, kad išpopuliarėjus bitkoinams vyriausybės ims reguliuoti jų naudojimą, dėl ko sumažės jų patrauklumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius