Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biudžetą gelbės badaujantys pensininkai

Vyriausybės siūlomos priemonės „Sodros" biudžetui subalansuoti numato didesnes socialinio draudimo įmokas, bet mažesnes pensijas ir nedarbo pašalpas. Taip pat siūloma pensijas pradėti mokėti ne už einamąjį, o už praėjusį mėnesį.
Į protestą atėję tėvai
Į protestą atėję tėvai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Taip siekiama kitąmet numatomą 3,5 mlrd. litų „Sodros“ deficitą sumažinti maždaug 2,5 mln. litų.
„Verslo žinios“ trečiadienį rašo, kad siūlomų priemonių pakete, kurio projektą gavo dienraštis, siūloma kitąmet apdraustųjų socialinio draudimo įmokų tarifą laikinai, iki 2011 metų, padidinti 4 proc. – taip papildomai „Sodra“ gautų daugiau kaip 1 mlrd. litų.

Mainais už padidintą tarifą būsimiesiems pensininkams būtų kompensuota didesnėmis įmokomis į privačius pensijų fondus – kaupiamoji įmoka 2011 metais padidėtų nuo 5,5 proc. iki 7 proc., o 2012–2014 metais – nuo 6 proc. iki 7,5 procento.

Kad būtų sutaupyta dar apie 1 mlrd. litų, bazinę pensiją pasiūlyta sumažinti 10 proc. – nuo 360 iki 324 litų, arba 36 litais. O pensijas pradėti mokėti ne už einamąjį, o už praėjusį mėnesį. Kad šis žingsnis būtų ne toks skausmingas, ketinama susitarti su komunalinių paslaugų teikėjais, jog pensininkai galėtų vėluoti atsiskaityti už paslaugas ir jiems nebūtų skaičiuojami delspinigiai.

Anot dienraščio, taupymo žirklėmis bus apkarpyti ir maksimalių išmokų dydžiai bedarbiams bei mamoms. Nors „Sodrai“ dirbantieji mokėtų daugiau, didžiausia nedarbo socialinio draudimo pašalpa turėtų sumažėti nuo 1041 lito iki 800 litų (minimalios mėnesinės algos), o motinystės ir tėvystės socialinio draudimo pašalpos – nuo 5 iki 2,5 draudžiamųjų pajamų (nuo 7440 iki 3720 litų).

Gelbėjimo plane taip pat 255 mln. litų planuojama sutaupyti atidėjus senatvės ir invalidumo pensijų nepriemokų dirbusiems pensininkams išmokėjimą iki 2011 metų. Dar 5 mln. litų būtų sutaupyti nuo 2010-ųjų sausio 1 dienos pradėjus didinti pensinį amžių (moterims po 4 mėnesius, vyrams – po 2 mėnesius per metus). Išlaidos 130 mln. litų sumažėtų atidėjus norėtą įvesti naują pensijų apskaičiavimo tvarką pagal pajamas, turėtas tik po 1994 metų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius