-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitų metų biudžetas: Seimas pradeda diskusijas, kaip suderinti 2,5 proc. BVP biudžeto deficitą ir 1000 Lt MMA

Antradienį Seime prasideda diskusijos dėl kitų metų biudžeto. Toks projektas, kurį patvirtino Andriaus Kubiliaus Vyriausybė, naujojo Seimo palaiminimo greičiausiai nesulauks. Koaliciją jau dėliojantys politikai žada kurti generuojančią ekonomiką, didinti minimalią mėnesinę algą (MMA), tačiau taip pat ir išlaikyti 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) biudžeto deficitą.
Biudžetas 2013. Išlaidos
Biudžetas 2013. Išlaidos / Finmin vizualizacija

Antradienį finansų ministrė Ingrida Šimonytė parlamentarams pristatys kitų metų biudžeto projektą. Tiesa, valdančiųjų kėdes jau besidalinančios partijos – Darbo, Socialdemokratų ir „Tvarkos ir teisingumo“ – artimiausiu metu ketina sudaryti darbo grupę ir peržiūrėti biudžeto projektą, pavyzdžiui, analizuojant galimybes didinti minimalią mėnesinę algą (MMA). A.Butkevičiaus teigimu, svarstoma nuo sausio pirmosios kelti MMA maždaug iki 1000 Lt, o Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas neatmeta galimybės, kad kitų metų pabaigoje minimalus atlyginimas pasiektų ir nuolat linksniuojamus 1509 Lt.

Tačiau biudžeto rodikliai smarkiai kisti neturėtų – A.Butkevičius pirmadienį kalbėjo, kad bus siekiama išlaikyti 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) biudžeto deficito rodiklį. Tačiau kaip suderinti didesnes išlaidas ir finansinę drausmą, parlamentarams teks gerai pagalvoti, nes kitąmet išlaidų ir taip jau bus daugiau dėl naujų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų.

Apetitas didesnis už galimybes

Finmin vizualizacija/Biudžetas 2013
Finmin vizualizacija/Biudžetas 2013

Kaip pranešė Finansų ministerija, kitų metų Nacionalinio biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų – 7 mlrd. 546 mln. litų) sudarys beveik 21 mlrd. 295 mln. litų. Tai 222,1 mln. litųdaugiau nei planuota į Nacionalinį biudžetą surinkti šiais metais. Kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis Nacionalinio biudžeto pajamos sudarys 28 mlrd. 842 mln. litų.

Valstybės biudžeto pajamos be ES paramos lėšų 2013 metais sudarys apie 18 mlrd. 150 mln. litų, o su ES finansinės paramos lėšomis – 25 mlrd. 696 mln. litų.

Planuojamos 2013 metų nacionalinio biudžeto išlaidos be ES paramos lėšų sudarys 21 mlrd. 993 mln. litų, t.y. beveik 312 mln. litų daugiau nei 2012 metais. Planuojami kitų metų nacionalinio biudžeto asignavimai įskaičiavus ES paramos lėšas – 29 mlrd. 539 mln. litų.

Valstybės biudžeto išlaidos be ES paramos lėšų sudarys apie 18 mlrd. 847 mln. litų, o įskaičiuojant ES paramos lėšas – 26 mlrd. 394mln. litų.

Planuojamos nacionalinio biudžeto išlaidos kitais metais didės dėl skolos aptarnavimo (palūkanų mokėjimo),  pasirengimo pirmininkauti ES Tarybai ir įmokų į ES biudžetą.

2013 metų valstybės biudžeto deficitas sudarys apie 697 mln. litų arba 0,6 proc. BVP (grynųjų pinigų principu), o planuojamas visų viešųjų finansų deficitas sudarys apie 2,5 proc. BVP.

Daugiau lengvatų

Seimo sprendimu nuo kitų metų įsigalios lengvatinis 9 proc. PVM tarifas keleivių ir bagažo vežimo reguliariaisiais maršrutais paslaugoms, laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams bei 5 proc. tarifas neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui. Taip pat nuolat galioja 9 proc. tarifas knygoms ir neperiodiniams leidiniams.

Vyriausybė siūlo dar vieneriems metams pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM tarifo taikymą centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui bei lengvatinį 5 proc. PVM tarifo taikymą kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių tiekimui.

Numatoma, jog dėl visų PVM lengvatų valstybės biudžetas gaus 472 mln. litų mažiau pajamų, tačiau nepratęsus PVM lengvatos vaistams maždaug 191 mln. litų didėtų Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidos

kompensuojamiems vaistams. Dėl šios priežasties bendras neigiamas poveikis viešiesiems finansams mažesnis – apie 281 mln. litų.

Antradienį Seimas taip pat pradės svarstyti privalomojo sveikatos draudimo fondo bei „Sodros“ biudžetus, bus pradėta diskutuoti, ar didinti akcizą tabako gaminiams ir gazoliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius