-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Blogiausi Vladimiro Putino metai: Rusijoje prognozuojama didžiulė krizė

Rusijos ekonomikos augimas antrąjį šių metų ketvirtį siekė vos 1,2 procento. Ūkio ministerija pripažįsta, kad tai gerokai mažiau, nei prognozuota. Ekspertai neatmeta galimybės, kad kitų metų pradžioje šalis kris į bedugnę. Užsienio analitikai teigia, kad Rusija jau patiria recesiją, skelbia newsru.com.
Vladimiras Putinas
V.Putinui artėja didžiųjų išbandymų metas. / SIPA/Scanpix nuotr.

Paskelbus statistikos duomenis, ūkio ministras Aleksejus Uliukajevas laikraščiui „Kommersant“ pareiškė, kad recesijos nėra. Jo pavaduotojas Andrejus Klepačius vykstančius procesus pavadino stagnacijos tęsiniu ir pranešė, kad trečiąjį ketvirtį ministerija laukia spartesnio BVP augimo. 

Tikimasi, kad antrąjį šių metų pusmetį augimą paspartins nuimamas derlius, tikėtinas eksporto atsigavimas, taip pat manoma, kad bus tinkamai vykdoma kainų politika. Planuojama, kad metinis augimas sieks 3 procentus.

„Rusija nyra į recesiją“, – teigia nepriklausomos tarptautinių ekspertų tyrimų bendrovės „Capital Economics“ specialistai. Šių metų rezultatai ekonominio augimo požiūriu gali tapti prasčiausiais per visą Vladimiro Putino valdymo laikotarpį. BVP augimas antrąjį šių metų ketvirtį buvo ne tik blogesnis nei tikėtasi, bet, anot stebėtojų, rodo ekonominę šalies padėtį, kuri grimsta į recesiją. 

Ekonominius vertinimus Rusijos statistikos tarnyba paskelbė praėjusios savaitės pabaigoje. Antrąjį 2013 metų ketvirtį BVP augo 1,2 proc. Tai reiškia, kad ekonomikos augimas lėtėja, nes pirmąjį ketvirtį augimas siekė 1,6 proc. Pernai antrąjį metų ketvirtį, lyginant su 2011 metų tuo pačiu metu, ekonomika augo 4,3 proc. 

„Mes iš tiesų balansuojame ant prarajos krašto. Realiai jau galime kalbėti apie recesiją, nors formaliai duomenys to kol kas nerodo“, – sakė Strateginės analizės instituto direktorius Igoris Nikolajevas. Anot eksperto, tikimybė, kad šalis artimiausiu metu panirs į recesiją prilygsta 95 procentams. 

„Panašu, kad jau kitas metų ketvirtis pademonstruos neigiamus rezultatus, – sakė I.Nikolajevas. – Ekonomika – su inercija susijęs dalykas, tuo labiau tokioje didelėje šalyje.“ Teigiama, kad vien valdininkų pažadai greito ir stabilaus augimo šalyje negarantuoja. 

Pirmaisiais V.Putino prezidentavimo metais BVP per metus augo 10 procentų, 2001-aisiais augimas siekė apie 5 proc. Prasidėjus antrai prezidento kadencijai ekonomikos augimas siekė 7 proc., 2009 metais Rusijos ekonomika augo 8 proc., o 2010 ir 2011 augimas siekė apie 4,3–4,5 proc. per metus. Pernykščiai metai buvo silpnesni – užfiksuotas 3,4 proc. augimas.

Nesiimant rimtų struktūrinių reformų, lėtėjimas nesustos ir toliau, skelbia „Capital Economics“.

„Jei ekonomikos augimas ir toliau lėtės, kris naftos kainos, to galima tikėtis esant nepalankiai situacijai pasaulyje, o plataus masto krizės Rusijoje galima tikėtis jau pirmąjį kitų metų ketvirtį. Problemą dar labiau apsunkina valstybės išlaidos, įskaitant išlaidas kariuomenei. Tai bus ne su skolomis susijusi krizė, kaip Europoje, o vyriausybės socialinių pažadų pakurstyta krizė“, – sakė ekonomistas Valerijus Mironovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius