Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Blogų paskolų dalis Baltarusijoje per pusmetį išaugo dvigubai – iki rekordinių 55,5 trln. rublių

Per pusmetį baltarusių probleminių paskolų skaičius išaugo kone dvigubai ir dabar sudaro 13,4 proc. Absoliučiais skaičiais tai siekė 55,5 trln. nedenominuotų rublių – istorinis rekordas, rašo naviny.by.
Baltarusijos monetos
Baltarusijos monetos / „Scanpix“/AP nuotr.

Blogų paskolų dalis Baltarusijos bankuose auga jau aštuntą mėnesį iš eilės. Jeigu tokia tendencija tęstis, pasekmės gali būti rimtos – įmonėms gresia bankrotai, gali padidėti biudžeto išlaidos, sumažėti bankų pelnai, įspėja ekspertai.

Baltarusijos ūkis neauga. Pernai jis susitraukė 3,9 proc., o vien per pirmus šešis šių metų mėnesius smuko dar 2,5 proc.

„Lėtėjant ekonomikai, blogėja ir baltarusiškų įmonių padėtis, kurios skolinasi iš baltarusiškų bankų“, – teigė „Business Forecast“ analitikas Aleksandras Mucha.

Baltarusijos įmonių eksportas į Rusiją mažėjo, tiek dėl rusiško rublio devalvacijos, tiek dėl baltarusiškų prekių paklausos Rusijoje sumažėjimo, aiškino jis. Blogų paskolų dalis bankuose augo ir dėl Baltarusijos rublio devalvacijos.

Blogų paskolų dalis išaugo ir dėl pasikeitusio bankų požiūrio, tai yra, griežtesnio jų vertinimo, kada paskola jau tampa bloga.

Rekordinis blogų paskolų skaičius yra didelis bankų galvos skausmas. A.Muchos teigimu, dėl blogų paskolų dalies augimo nukentės ne indėlininkai, o bankai.

„Veikiausiai nukentės akcininkai – bankų pelningumas jau mažėja“, – aiškino jis.

Taip pat dėl blogų paskolų gali padidėti biudžeto išlaidos, valstybei prireikus kompensuoti didelių valstybinių žemės ūkio įmonių nuostolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius