Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Bloomberg“: bijodami nacionalizacijos, Rusijos oligarchai savo turtą ėmė tempti į tėvynę

Rusijos milijardieriai, kuriems prasidėjus karui Ukrainoje Vakarų sankcijos buvo pritaikytos, pradėjo palaipsniui pervesti turtą į savo tėvynę, baimindamiesi galimo jų verslo nacionalizavimo, leidiniui „Bloomberg“ sakė du Rusijos milijardieriai, sutikę kalbėti užtikrinant jų anonimiškumą.
Maskva
Maskva / Shutterstock nuotr.

Pasak vieno iš jų, jie priversti savo verslą vykdyti tik Rusijoje ir stengiasi negalvoti apie galimą turto konfiskavimo riziką. Kitas verslininkas, kuriam buvo pritaikytos sankcijos ir kuris grąžino savo turtą į tėvynę, pažymėjo, kad dabar jis su šeima kurs naują gyvenimą Rusijoje.

Agentūra patikslina, kad Kipras ir Šveicarija, prasidėjus Rusijos invazijai, įvedė draudimą teikti šeimos fondų, kurių steigėjai ar naudos gavėjai yra Rusijos piliečiai, valdymo paslaugas.

Kiti turtingi rusai siekia perkelti savo lėšas į „draugiškas šalis“, pavyzdžiui, Jungtinius Arabų Emyratus, tačiau dauguma milijardierių, kuriems taikomos sankcijos, nusprendė savo turtą perkelti į tėvynę.

Kadangi Rusijoje nėra paveldimo turto mokesčio, valdžios institucijos jau seniai stengiasi paskatinti turtingus rusus grąžinti turtą į tėvynę. 2022 m. Rusijos Federacijoje pradėti kurti privatūs fondai, kurie leidžia perduoti turtą paveldėtojams. Nuo 2022 m. pradžios, kai įstatymas įsigaliojo, buvo sukurta apie 30 tokių fondų, iš kurių paskutinis atsirado gegužės mėnesį.

Pasak Romano Margulio, konsultacinės grupės ASB, padedančios steigti tokius fondus Rusijoje, vadovaujančiojo partnerio, pastaruoju metu jo įmonė kas mėnesį gauna 10-15 prašymų, per pastaruosius dvejus metus bendras prašymų skaičius gerokai išaugo. Tačiau tik keli klientai po konsultacijų atidarė savo fondus, pažymi Margulis.

Apskaičiuota, kad bendras 26 rusų, įtrauktų į „Bloomberg“ milijardierių sąrašą, turtas siekia apie 350 mlrd. dolerių. Vidutinis šių žmonių amžius – 63 metai, dauguma jų planuoja, kaip savo turtą perduoti įpėdiniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius