Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžia brandina planą drausti mokėti didelius atlyginimus grynaisiais

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) paruošė Darbo kodekso pataisą, pagal kurią ketinama įpareigoti darbdavius algas mokėti tik pavedimu į sąskaitas. Grynaisiais būtų galima išmokėti ne daugiau nei vidutinį šalies atlyginimą.
Pilietinės akcijos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ atidarymas
Pilietinės akcijos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ atidarymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trišalės tarybos darbotvarkėje antradienį buvo įtrauktas SADM pasiūlymas pakoreguoti Darbo kodeksą, tačiau šis klausimas buvo atidėtas.

Dabar apibrėžta, kad Darbo užmokestis privalo būti mokamas pinigais. SADM siūlo sugriežtinti, kad vidutinį atlyginimą (VDU) viršijanti atlyginimo dalis būtų išmokama tik pavedimu į sąskaitą, o ne grynaisiais.

„Darbo užmokesčio dalis, viršijanti Lietuvos statistikos departamento paskelbto praėjusių kalendorinių metų vidutinį mėnesinį bruto darbo užmokestį šalies ūkyje (įtraukiant ir individualių įmonių darbo užmokesčio duomenis), taip pat kitos su darbo santykiais susijusios išmokos privalo būti mokamos pavedimu į darbuotojo sąskaitą“, – tokia formuluotė nurodoma derinamoje pataisoje.

Argumentuojama, kad pakeitimas prisidėtų prie šešėlio mažinimo, taip pat palengvintų darbuotojų teisių gynimą darbo ginčų komisijose, kuriose reikalavimai dėl neišmokėto darbo užmokesčio sudaro didžiąją dalį (beveik 77 proc. nuo visų keltų reikalavimų 2018 metais).

Tačiau Trišalės tarybos antradienio darbotvarkėje ši pataisa buvo išbraukta – ją ketinama svarstyti vėliau.

„Šis pasiūlymas buvo suformuotas Vyriausybės Šešėlio mažinimo komisijos. Jo tikslas – mažinti šešėlį, palengvinti darbuotojų teisių gynimą darbo ginčų komisijose, kuriose reikalavimai dėl neišmokėto darbo užmokesčio sudaro daugumą kreipimųsi. Svarstoma galimybė gauti darbo užmokestį grynaisiais pinigais tik iki tam tikro jo dydžio. Šį dydį viršijanti darbo užmokesčio dalis, tai pat kiti mokėjimai (pavyzdžiui, dienpinigiai) būtų mokami tik pavedimu į darbuotojo sąskaitą“, – 15min pakomentavo SADM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius