-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BRICS šalys kenkia viena kitai dėl vykdomos protekcionistinės politikos

Besivystančios šalys – Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika, vadinamos BRICS, užima vis didesnę dalį pasaulio prekyboje. Vis dėlto šios šalys tarpusavio prekyboje vis dar diskriminuoja viena kitą ir dėl to smarkiai nukenčia, rašo naujienų svetainė wsj.com.
Brazilijos, Rusijos Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos lyderiai BRICS susitikime
Brazilijos, Rusijos Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos lyderiai BRICS susitikime / „Scanpix“/AP nuotr.

Londone įsikūrusio ekonominės politikos tyrimų centro atliktas tyrimas atskleidė, jog BRICS šalyse pilna keistų prieštaravimų, skaldančių bloko vienybę.

Londone įsikūrusio ekonominės politikos tyrimų centro atliktas tyrimas atskleidė, jog BRICS šalyse pilna keistų prieštaravimų, skaldančių bloko vienybę.

„Viena vertus, BRICS paskatino šalių tarpusavio prekybą. Kita vertus, tas pats BRICS yra kaltas dėl trečdalio žalos, padaromos šių šalių komerciniams interesams. Tai nesąmonė“, – teigė ekonomistas Simonas Evenettas.

BRICS vienybę žlugdo atskirų jos narių įvesti tarifai, investicijų ribojimas, reikalavimai pirkti vietinę produkciją ir eksporto skatinimo priemonės.

Nuo 2008 m. BRICS šalyse buvo užfiksuoti trys dideli protekcionizmo atvejai. Per ši periodą BRCIS šalių vyriausybės iš viso įvedė net 1451 priemonę, jomis apgynė vietos verslininkus prieš jų kolegas iš užsienio, tarp jų ir BRICS šalių. 

BRICS šalyse buvo įgyvendinta 32 proc. pasaulinių protekcionistinių priemonių.

Iš visų BRICS šalių labiausiai diskriminacinėmis priemonėmis išsiskiria Indija. Pagal jų kiekį Indija užima antrą vietą pasaulyje po ES.

Tiesa, turtingosios šalys taip pat nevengia protekcionistinių priemonių naudojimo. Paskaičiuota, kad penktadalį šių priemonių, nuo kurių nukentėjo BRICS šalys, inicijavo JAV, Kanada, Japonija, Prancūzija, Vokietija, Italija ir Australija.

BRICS šalyse pastaruoju metu taip pat įvykdoma didžiausia dalis reformų, susijusių su noru pritraukti investicijas iš užsienio.

Ekonomistai siūlo BRICS šalims taip pat skirti didesnį dėmesį vietos įmonių rėmimui, kad pastarosios sustiprėtų ir tuomet galėtų konkuruoti pasaulio rinkoje. Teigiama, kad tai yra vienas iš sėkmingiausių industrializacijos būdų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius