-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Britanija liks ištikima ES taisyklėms dėl prekybos sutarčių

Didžioji Britanija ir toliau laikysis Europos Sąjungos taisyklių dėl prekybos sutarčių sudarymo, kol bus visateisė Bendrijos narė, penktadienį pareiškė šalies finansų ministras Philipas Hammondas.
Europos Sąjungos vėliava
Europos Sąjungos vėliava / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Šis pareiškimas pasirodė likus vos kelioms valandoms iki šalies premjerės Theresos May susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Ji pradės derybas dėl Jungtinės Karalystės ir JAV laisvosios prekybos sutarties su, turinčios įsigalioti Britanijai išstojus iš ES.

Th.May vizitas į Vašingtoną Europoje sukėlė pasipiktinimą, bet kurios ES narės nepriklausomos derybos dėl prekybos susitarimo su Bendrijai nepriklausančia šalimi yra ES sutarčių pažeidimas.

„Britanija tebėra visiškai įsipareigojusi Europos Sąjungos narė“, – sakė į ES finansų ministrų susitikimą Briuselyje atvykęs Ph.Hammondas, komentuodamas premjerės vizitą JAV.

Britanija nusprendė iš Bendrijos trauktis per praėjusiais metais surengtą referendumą, o pasitraukimo procedūra turėtų prasidėti kovo pabaigoje. Visgi per visą dvejus metus truksiantį derybų periodą šalis liks ES nare.

Tuo tarpu Th.May vyriausybė yra nusiteikusi pradėti derybas dėl JK ir JAV laisvosios prekybos sutarties kaip galima greičiau. Jos manymu, dvišaliai prekybos susitarimai yra geriausias būdas sušvelninti smūgį, kurį patirs šalis, palikusi bendrą Europos rinką, turinčią 500 mln. vartotojų.

Th.May vyriausybė „liks ištikima Europos Sąjungos taisyklėms ir reglamentams bei įstatymams, kol liksime jos nariai“, sakė Ph.Hammondas.

Pasak jo, Britanija „visuomet prisimena savo įsipareigojimus pagal (ES) sutartį ir tiksliai jų laikysis“.

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimais Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) trečiadienį sakė, kad Britanija yra laisva tartis su Jungtinėmis Valstijomis dėl būsimų prekybinių santykių, tačiau privalo laikytis ES prekybos politikos, kol yra bloko narė.

Britanijos vyriausybė jau padėjo pagrindus būsimoms laisvos prekybos sutartims su Indija, Australija ir Naująja Zelandija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius