Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijos referendumas nepaveiks ES ir JAV santykių dėl laisvosios prekybos sutarties

Didžiosios Britanijos apsisprendimas pasitraukti iš Europos Sąjungos nepaveiks Bendrijos derybų su Jungtinėmis Valstijomis, kuriomis siekiama įkurti didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos ir investicijų zoną, ketvirtadienį pranešė bloko vyriausioji prekybos pareigūnė.
Pasitraukimo iš ES šalininkai švenčia pergalę
Pasitraukimo iš ES šalininkai švenčia pergalę / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Esame pasiryžę tęsti tas derybas. Jos yra svarbios Europai, mūsų ekonomikai, mūsų darbo vietoms, mūsų verslininkams, mūsų vartotojams, ir yra daug prasmės tai daryti netgi su 27“ Bendrijos šalimis, ES prekybos komisarė Cecilia Malmstroem sakė radijui „France Info“.

„Europa – didžiausia pasaulyje rinka. Ji išliks tokia netgi be Jungtinės Karalystės“, – pridūrė C.Malmstroem, neseniai grįžusi iš Jungtinių Valstijų, kur dalyvavo derybose dėl tos prekybos sutarties.

„Amerikiečiai pasiryžę tęsti derybas su mumis“, – pabrėžė ji, sakydama, kad visi ES lyderiai per šią savaitę Briuselyje vykusį viršūnių susitikimą pritarė, kad „derybos turi tęstis“.

Pasak C.Malmstroem, Britanijoje praeitą savaitę įvykęs referendumas, per kurį buvo nubalsuota už šalies išstojimą iš ES, „nieko nekeičia“ tame procese, o tiek JAV, tiek Bendrija „labai intensyviai“ dirba, kad sudarytų susitarimą dėl vadinamosios Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) iki prezidento Baracko Obamos kadencijos pabaigos ateinantį sausį.

Vis dėlto komisarės patikinimai, kad visos ES šalys palaiko šį projektą, kertasi su Prancūzijos premjero Manuelio Vallso sekmadienį išsakyta pozicija.

„Galiu atvirai pasakyti – transatlantinės prekybos sutarties būti negali“, – pareiškė M.Vallsas, sakydamas, kad sutartis, kuri sulaukia vis daugiau kritikos Europoje, ypač Prancūzijoje ir Vokietijoje, taps „populizmo perykla“ ir bus žalinga Europos ekonomikai.

Kritikai Europoje ypač baiminasi dėl TIIP poveikio žemės ūkiui ir aplinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius