Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijos verslas jaučia palengvėjimą dėl „Brexit“ pažangos

Didžiosios Britanijos verslo grupės reiškia palengvėjimą dėl pažangos, kurios buvo pasiekta derybose dėl šalies išstojimo iš Europos Sąjungos, vadinamojo „Brexit“.
Londono Sitis
Londono Sitis / 123rf.com nuotr.

Įmonės jau seniai prašė detalių, kokie bus Jungtinėse Karalystės santykiai su Briuseliu po to, kai šalis pasitrauks iš Bendrijos 2019 metų kovą. Dėl tokios informacijos stokos dalis įmonių stabdo investicijas arba rengia išsikėlimo iš Britanijoje planus.

„Įmonės galės tikrai lengviau atsipūsti“, – sakė Didžiosios Britanijos verslo įmonių grupės – Direktorių instituto – vadovas Stephenas Martinas .

„Po viso triukšmo ir viso politinio balansavimo ant bedugnės krašto pastarosiomis dienomis JK įmonės tikrai džiaugsmingai sutiks žinią apie derybose pasiekta pažangą“, – sakė Britanijos prekybos rūmų generalinis sekretorius Adamas Marshallas.

Anksčiau penktadienį paskelbta, kad Didžioji Britanija ir Europos Sąjunga pasiekė istorinį susitarimą dėl „Brexit“ skyrybų sąlygų.

Europos Komisija nurodė, kad Britanija padarė „pakankamą pažangą“ atsiskyrimo klausimais, įskaitant Airijos sieną, Britanijos „skyrybų“ sąskaitą ir piliečių teises.

Susitarimu sudaromos sąlygos ES lyderiams per viršūnių susitarimą gruodžio 14-15 dienomis pradėti antrą „Brexit“ derybų fazę dėl prekybos ir pereinamojo laikotarpio.

Britanija per 2016 metų birželio referendumą nubalsavo už išstojimą iš ES ir yra pirmoji tai daranti valstybė. Bendrijai ji priklausė daugiau kaip keturis dešimtmečius.

Tačiau derybos dėl išstojimo vyko lėtai ir pastaruoju metu buvo patekusios į aklavietę.

„Komisija patenkinta, kad pasiekta pakankama pažanga visose trijose prioritetinėse srityse“, – sakoma Europos Komisijos pareiškime.

Derybininkai visą naktį siekė susitarimo dėl Britanijos išstojimo sąlygų.

Pirmadienį dėl T. May politinių sąjungininkų Šiaurės Airijoje prieštaravimų, susijusių su Airijos sienos klausimu, derybos buvo nutrūkusios ir ES nustatė sekmadienio galutinį terminą susitarimui pasiekti.

Keblus sienos klausimas

Britanija pagal susitarimą sutiko apmokėti „skyrybų“ sąskaitą, prilygstančią 45-55 mlrd. eurų, ir apsaugoti maždaug 3 mln. Britanijoje gyvenančių Europos piliečių teises po „Brexit“.

Tačiau pabaigoje didžiausia kliūtis buvo Airijos reikalavimai, kad dėl „Brexit“ prie sienos su Šiaurės Airija vėl neatsirastų patikrinimo postai, kurie esą galėtų pakirsti Šiaurės Airijos taikos procesą.

„Mes garantuojame, kad Šiaurės Airijoje nebus „kietos“ sienos“, – spaudos konferencijoje su J.-C. Junckeriu sakė Th. May.

Probritiška Šiaurės Airijos partija DUP, kuri palaiko Th. May vyriausybę, pirmadienį susitarimo projektą atmetė dėl frazės, kad po „Brexit“ bus tam tikra vienybė su ES, kuri iš esmės reikštų ES teisės galiojimą Šiaurės Airijoje ir tam tikrą „raudoną liniją“ tarp Šiaurės Airijos ir Didžiosios Britanijos.

DUP lyderė Arlene Foster televizijai „Sky News“ sakė, kad dabar, po derybų su Th. May, yra pakeitimų.

„Mes patenkinti matydami šiuos pakeitimus, nes man jie reiškia, kad nebus raudonos linijos, (einančios) per Airijos jūrą, ir mes turime labai aiškų patvirtinimą, kad visa Jungtinė Karalystė traukiasi iš Europos Sąjungos, iš bendrosios rinkos, iš muitų sąjungos“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius