-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijos verslas nesutaria – ES gerai ar blogai?

Jau greitai Didžiosios Britanijos rinkėjai turės spręsti dėl savo šalies ateities Europos Sąjungoje. Ypač smarkiai dėl narystės nesutaria britų verslininkai, tarpusavyje besiginčijantys, ar buvimas Bendrijoje atneša daugiau naudos, ar žalos jų šaliai, rašo theguardian.com.
Londonas
Londonas / „Scanpix“ nuotr.

Kaip teigė Britanijos telekomunikacijų milžinės „BT“ generalinis direktorius Gavinas Pattersonas, ši įmonė net penktadalį pajamų gauna už šalies ribų.

„Taigi, narystė reformuotoje ES yra svarbi mums, ir tiems, kurie dirba mums ir kuriuos mes aptarnaujame. Vertiname laisvą rinką Europoje, kurioje galime tiekti paslaugas viešajam sektoriui ir didžiosioms korporacijoms. Mes aptarnaujame daugumą ES institucijų, taip pat NATO ir kai kurių Bendrijos šalių ambasadas“, – pabrėžė G.Pattersonas.

Tiesa, jis teigė palaikantis Didžiosios Britanijos premjerą Davidą Cameroną, siekiantį reformų Bendrijoje.

„Jis vertas palaikymo už tai, ką nori pasiekti“, – pridūrė G.Pattersonas.

ES naudą įžvelgia ir žemų kaštų oro bendrovės „EasyJet“ generalinė direktorė Carolyn McCall.

„EastJet“ didžiuojasi galėdama sujungti žmones ir verslus visoje Europoje ir tiki, kad Britanijai geriau būti ES dalimi“, – sako C.McCall.

Jeigu jie (pietiečiai) eksportuos tik subsidijuotas alyvuoges, o importuos „BMW“, tai ir toliau bankrutuos, – sako buvęs Britanijos pramonininkų atstovas.

Anot jos, aviacijoje puikiai atsiskleidžia ES teikiami privalumai.

„Bendra aviacijos erdvė suteikia laisvę skraidyti po visą Europą ir nuo bendros erdvės įkūrimo keleiviai stebėjo, kaip 40 proc. sumažėjo mokesčiai, o maršrutų skaičius išaugo net 170 proc.“, – pridūrė „Easy Jet“ generalinė direktorė.

Visiškai kitos nuomonės laikosi lašišų rūkyklos „H Forman & Son“ savininkas Lanceas Formanas, kuris piktinasi nuolat kintančiomis ir brangiai atsieinančiomis ES taisyklėmis, susijusiomis su maisto ženklinimu.

„Smulkusis verslas yra Britanijos ekonominės sėkmės variklis, ir viskas ko mes norime, turėti laisvę veikti ir prekiauti bei generuoti pelną ir darbo vietas“, – aiškino L.Formanas.

Jis pridūrė, kad Europos prekybos blokas buvo įkurtas dar prieš interneto erą, o šiandien, anot vyriškio, technologijų dėka yra labai lengva prekiauti su klientais ir tiekėjais visame pasaulyje, pradedant Indija, baigiant Argentina.

„Geografinis artumas prekybai XXI a. nėra svarbus. ES galiojimo data pasibaigė. Britanija bus stipresnė, kuomet jos nevaržys ES. Turime balsuoti už pasitraukimą“, – įsitikinęs smulkusis verslininkas.

Buvęs „Britų pramonininkų konfederacijos“ vadovas lordas Digby Jonesas taipogi piktinasi Briuselio neatskaitingumu ir atitolimu nuo realaus gyvenimo problemų.

„Privalome turėti Europą, kuri yra konkurencinga visame pasaulyje šiame Azijos amžiuje“, – pabrėžia D.Jonesas.

Euroskeptikas išryškiną ir vieną svarbią ES ydą – ekonominius skirtumus tarp Šiaurės ir Pietų Europos šalių.

„Jeigu jie (pietiečiai) eksportuos tik subsidijuotas alyvuoges, o importuos „BMW“, tai ir toliau bankrutuos“, – sako buvęs Britanijos pramonininkų atstovas.

Didžiosios Britanijos „Smulkiųjų verslininkų federacijos“ direktorius Mikeas Cherry teigė, kad spalį buvo apklausti šios federacijos nariai, iš kurių 47 proc. pasisakė už Britanijos pasilikimą ES, o 40 proc. buvo linkę pritarti išstojimui.

Vis dėlto, net dešimtadalis apklaustųjų buvo neapsisprendę, todėl nėra aišku, kaip smulkieji verslininkai balsuos referendumo dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius