Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuselis įspėja apie naują bręstantį ginčą dėl Italijos finansų

Europos Sąjunga (ES) sekmadienį įspėjo apie naują bręstantį ginčą dėl Italijos biudžeto, nors šalys vos prieš kelis mėnesius po sunkių derybų pasiekė susitarimą dėl Romos 2019 metų finansų.
Italijos vėliava
Italijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Esu išties susirūpinęs. Nėra nė vienos kitos ES valstybės narės, kurios ekonomikos augimas būtų taip smarkiai sulėtėjęs. Jau mūsų žiemos prognozėse buvome numatę, kad Italijos ekonomika [2019 metais] paūgės vos 0,2 proc.“, – pareiškė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

„Tai aiškiai rodo, kad Romos vyriausybės pasirinkta kryptis kenkia ekonomikai. Palūkanų normos pakilo, padidėjo ir nestabilumas“, – pažymėjo jis interviu vokiečių savaitraščiui „Welt am Sonntag“ ir pridūrė, jog investuotojų pasitikėjimas Italijos ekonomika vis neatsitiesia.

Komisija birželį įvertins padėtį ir svarstys, kokių priemonių reikėtų imtis.

Ypatingą rūpestį kelia Italijos valstybės skola, kuri šiuo metu sudaro 2,3 trln. eurų, arba 131 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP), ir daugiau kaip dukart viršija ES nustatytą 60 proc. BVP ribą.

Po ginčo su Briuseliu Italijos populistinė koalicinė vyriausybė įsipareigojo šiemet nedidinti milžiniškos šalies skolų naštos.

Tačiau Romos 2019 metų biudžetas buvo pagrįstas prielaida, kad BVP 2019 metais padidės 1 proc., ir įvairios tarptautinės organizacijos dabar mano, jog ši prognozė yra pernelyg optimistiška.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) numato, kad Italijos BVP šiemet padidės tik 0,6 proc., o Europos Komisijos prognozė yra kur kas pesimistiškesnė – Briuselis numato vos 0,2 proc. prieaugį.

„Romos ekonomikos augimo prognozės yra pernelyg optimistiškos“, – įspėjo V. Dombrovskis.

„Nepadės ir tai, jeigu išlaidų programa, kurią vyriausybė nusprendė įgyvendinti 2019 metais, bus atidėta ir apkraus biudžetą kitais metais.“

„Manome, jog tokia padėtis kelia daug problemų ir suprantame, kad diskusijos su Roma bus sudėtingos“, – pridūrė Komisijos pirmininko pavaduotojas.

Sulėtėjus eksporto augimui, Italijos BVP 2018 metų ketvirtąjį ketvirtį smuko ir trečias pagal dydį euro zonos ūkis nugrimzdo į recesiją.

Visgi V. Dombrovskis tikisi, jog Briuseliui ir Romai pavyks pasiekti susitarimą.

„Sudėtingų diskusijų esame turėję ir su ankstesnėmis vyriausybėmis, tačiau galiausiai jos sugebėdavo rasti būdų apriboti savo skolą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius