Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bundesbanko vadovas: ECB turėtų išjungti „kovos su krize režimą“

Europos Centrinis Bankas (ECB) turėtų greitai atsisakyti savo kovos su krize politikos, dėl kurios palūkanų normos yra itin mažos, o taip pat superkama daug obligacijų, kad pasirengtų kitam nuosmukiui, pirmadienį pareiškė manąs Vokietijos centrinio banko – Bundesbanko – vadovas Jensas Weidmannas.
ECB pastatas Frankfurte prie Maino
ECB pastatas Frankfurte prie Maino / 123rf.com nuotr.

„Tokia normalizacija suteiktų monetarinei politikai daugiau erdvės manevruoti ir reaguoti į bet kokį būsimą ekonominį nuosmukį“, – Vienoje sakydamas kalbą pareiškė jis.

Anot J. Weidmanno, dabartinis ekonomikos atsigavimas, dėl kurio euro zonos ekonomika pernai išaugo 2,3 proc. – daugiausiai per dešimtmetį, „netruks amžinai“.

Tiesa, ECB vadovybė jau pradėjo judėti link ekonomikos palaikymo programos pabaigos. Nuo sausio ECB kas mėnesį superka perpus mažiau vyriausybių ir įmonių obligacijų. Supirkimo apimtys sudaro iki 30 mlrd. eurų. Tačiau nepaisant to, obligacijų supirkimo programą numatoma vykdyti iki mažiausiai rugsėjo. Tikėtina, kad programa bus įgyvendinama ilgiau, nes nebus norima staiga jos atsisakyti.

Tuo tarpu palūkanų normas ketinama kelti „gerokai po to“, kai obligacijų supirkimo programos atsisakymo, rodo ECB reguliariai skelbiami pareiškimai.

„Rinka mano, kad pirmasis bazinės palūkanų normos padidinimas įvyks ne anksčiau nei ateinančių metų viduryje, tačiau tai veikiausiai yra visai nerealu“, – mano J. Weidmannas.

Jo nuomone, esant didesnėms palūkanų normoms, ECB turėtų erdvės jas mažinti, jeigu kiltų nauja krizė.

Verta paminėti, kad J. Weidmannas yra laikomas stipriu kandidatu pakeisti dabartinę ECB vadovą Mario Draghi, kurio kadencija baigiasi ateinančių metų spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius