-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Butų nuomos rinka traukiasi

Mažėjant nekilnojamojo turto pardavimo kainoms, bankams sugriežtinus paskolų išdavimo sąlygas bei krintant pirkimo/pardavimo sandorių skaičiui vis daugiau butų savininkų susidomėjo nekilnojamojo turto nuoma, kas buvo sąlyginė išeitis negalint parduoti savo buto.
Namas
Namas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tačiau kaip ir pardavimo kainos butų nuomos kainos susidūrė su kainų korekcija, kurią sukėlė blogėjanti ekonominė situacija bei stipriai išaugusi pasiūla.

Pasak „Uus Maa Lithuania“ nekilnojamojo turto brokerės Audronės Kuprionytės, nuomos kainų pikas buvo 2007 metų pabaigoje, tačiau jau 2008 metais jaučiama nuomos kainų korekcija. Per 2008 metus senos statybos butų nuoma atpigo vidutiniškai apie 18 proc., naujos statybos – 13 proc.

2009 metai nuomos kainas pakoregavo drastiškai. Tai ypač susiję su senos statybos butų kainomis, jos krito vidutiniškai 56 proc., o naujos statybos kainų korekcija siekė iki 32 proc. Per visą laikotarpį nuo piko, t.y. 2007 metų pabaigos senos statybos butų nuomos kainos krito apie 65 proc., naujos statybos butų nuomos kainos krito šiek tiek mažiau – apie 46 proc.

Piko metu senos ir naujos statybos nuomos kainos praktiškai nesiskyrė, kartais senos statybos butai buvo išnuomojami net brangiau nei naujos statybos butai. Paprastai kainų žirklės tarp senos ir naujos statybos butų nuomos kainos buvo apie 6–8 proc. (naujos statybos butai – brangesni).

Šis santykis gana ryškiai pradėjo kisti 2009 metais. Kainų žirklės darosi vis didesnės. „Jei šių metų pradžioje senos statybos butų nuoma buvo 15 proc. pigesnė nei analogiško naujos statybos buto nuomos kaina, šį ketvirtį šios kainų žirklės siekė jau apie 40 proc.,“ – teigia A.Kuprionytė.

Prie butų nuomos kainų korekcijos prisidėjo ir labai išaugusi butų pasiūla. Pasak A.Kuprionytės, nuo 2007 m. pabaigos butų pasiūla pradėjo sparčiai augti ir per 2008 metus išaugo apie 57 proc., o 2009 m. nuomojamų butų pasiūla augo dar 43 proc.. Per visą laikotarpį nuo piko 2007 m. butų pasiūla išaugo 75 proc., tuo tarpu pakilimo laikotarpiu ji svyruodavo apie 5–7 proc. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius