Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Byra „Vilniaus prekybos grupės“ dešimtukas (papildyta 13.50 val.)

Didžiausią Baltijos šalyse mažmeninės prekybos tinklą „Maxima" valdantis VP dešimtukas skirstosi, pripažino grupės vadovas ir pagrindinis akcininkas Nerijus Numavičius. Jis teigia neteiksiantis jokių komentarų, kol procesai nebus baigti.
Nerijus Numavičius
N.Numavičius / „Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį nacionaliniuose dienraščiuose išspausdintas „VP Grupės“ prezidento Nerijaus Numavičiaus atsiprašymas dėl viceprezidento pareigas nustojusio eiti Žilvino Marcinkevičiaus kalbų apie „MG Baltic“ vadovo Dariaus Mockaus sąsajas su užsienio slaptosiomis tarnybomis ir LEO LT žlugdytojais, rašo portalas „Delfi“.

D.Mockus, teisme neįrodęs buvęs apšmeižtas, „Delfi“ sakė, kad toks atsiprašymas yra geriau nei nieko. N.Numavičius tvirtina, kad „VP Grupėje“ vyksta pokyčių, apie kuriuos dar pernelyg anksti kalbėti.

„2007 m. lapkričio mėnesį buvęs „VP Grupės“ viceprezidentas Ž.Marcinkevičius žiniasklaidoje paskleidė melagingą informaciją, jog nacionalinio investuotojo LEO LT žlugdymo planai buvo rengti koncerne „MG Baltic“, bei apkaltino D.Mockų bendradarbiavimu su užsienio valstybių slaptųjų tarnybų rezidentais Lietuvoje. „VP Grupės“ vardu atsiprašau asmeniškai D.Mockaus, jo šeimos, partnerių ir koncerno „MG Baltic“ darbuotojų už „VP Grupei“ atstovavusio asmens poelgį“, – rašoma apmokėtame skelbime.

Vyksta esminių pokyčių

Pirmadienį išplatintame N.Numavičiaus pranešime paaiškinama, kad „VP Grupėje“ pastaruoju metu vyksta esminių pokyčių. Norą pasitraukti iš grupės veiklos pareiškė vienas akcininkų Darius Nedzinskas. Nuo 2008 m. rugpjūčio mėn. 4 d. grupės viceprezidento pareigas faktiškai nustojo eiti Ž.Marcinkevičius.

„Devynių, o vėliau dešimties „VP Grupės“ akcininkų bendra veikla ir partnerystė truko daugiau kaip septyniolika metų ir buvo sėkminga. Todėl nepaisydamas ekonomiškai sudėtingo laikotarpio bei skirtingų nacionalinio investuotojo LEO LT vertinimų, tikiu, kad su partneriais oriai rasime teisingus ir garbingus sprendimus“, – pranešime cituojamas N.Numavičius.

Jo teigimu, pasikeitusi ir atsinaujinusi „VP Grupė“ turės pradėti kitą savo veiklos etapą.

„Žvelgdamas atgal, jaučiu pareigą atsiprašyti koncerno „MG Baltic“ vadovo D.Mockaus ir Lietuvos visuomenės dėl žinomo buvusio „VP Grupės“ viceprezidento Žilvino Marcinkevičiaus poelgio. Neabejoju, kad gebėjimas pripažinti klaidas padės išvengti jų ateityje. Apie „VP Grupėje“ vykstančių pokyčių rezultatus kalbėti dar anksti. Prašau supratimo: kol visi procesai nebus užbaigti, ir aš, ir mano kolegos susilaikysime nuo išsamesnių komentarų“, – cituojamas N.Numavičius.

D.Mockaus nenustebino

D.Mockus nesiėmė vertinti, kodėl būtent dabar išspausdintas šis atsiprašymas.

„Tokia nelabai patogi padėtis tęsėsi beveik dvejus metus. Žinoma, kad kontaktų būdavo. Vis tiek truputį nepatogumo būdavo bendraujant. Žinoma, kad bendravome per šį laiką, Lietuva tokia maža, kaip gali nebendrauti“, – sakė D.Mockus.

Jis sakė, kad kalbos būdavo apie tai, jog „satisfakcija turi būti, nes ne visai gerai išeina, kai vieni apie kitus taip negražiai viešai kalba“.

„Ko čia labai nustebti. Kur kas labiau nustebino prieš dvejus metus įvykę dalykai nei šis. Apšmeižtas žmogus jaučiasi gerokai blogiau nei tas, kurio atsiprašo. Jeigu nebūtų pirmo veiksmo, nebūtų ir antro, o tai būtų kur kas geriau. Antrasis veiksmas šiek tiek neutralizuoja pirmojo kartėlį“, – kalbėjo D.Mockus.

Susikirto prieš porą metų

Dar 2007 m. lapkritį tiesioginėje LTV diskusijų laidoje „TV forumas“ „VP Grupei“ priklausančios bendrovės „NDX energija“ valdybos narys Ž.Marcinkevičius tvirtino turįs faktų apie D.Mockaus „bendradarbiavimą su Rusijos saugumo tarnybų rezidentais“. Jis taip pat apkaltino verslininko bendrovę prisidėjus prie LEO LT žlugdymo planų rengimo.

„Kas juos iš tikrųjų ruošia ir kokiuose centruose jie yra ruošiami, aš tokios informacijos nežinau, bet kad šie planai parašyti ir sudėlioti buvo pono Mockaus „MG Baltic" kompanijose, tai žinau“, – laidoje sakė „NDX energijos“ valdybos narys, kalbėdamas apie LEO LT žlugdymo plano rengėjus.

Būtent šį sakinį teismui skundė D.Mockus. Tačiau šis nusprendė, kad „tai yra nuomonė, kuri rėmėsi anksčiau spaudoje pasirodžiusiais duomenimis“.

Dar 2007 m. rudenį prieš prasidedant atviram dviejų verslininkų konfliktui, D.Mockus, būdamas nepatenkintas Vyriausybės politika kuriant nacionalinį investuotoją, kuri atstovaus šaliai statant naują atominę elektrinę, nusprendė į valdžią kreiptis antikos filosofų mintimis. Jis didžiuosiuose šalies dienraščiuose spausdino puslapio dydžio skelbimus, kuriuose cituojami du senovės filosofai.

„Tobula valstybė yra išmintinga, narsi, nuosaiki ir teisinga…", „Viskam yra saikas" – po šiomis graiko Platono ir romėno Horacijaus mintimis nurodyta D.Mockaus pavardė.

Papildyta 13.50 val. „VP Grupės“ komunikacijos vadovė Viktorija Jakubauskaitė BNS sakė negalinti nieko daugiau komentuoti. Anot jos, Ž.Marcinkevičius „faktiškai neina pareigų“, o kito viceprezidento kol kas nėra. 

Su pačiu Ž.Marcinkevičiumi BNS nepavyko susisiekti.

„Bendra devynių, o vėliau dešimties VP grupės akcininkų veikla ir partnerystė truko daugiau kaip septyniolika metų ir buvo sėkminga. Todėl nepaisydamas ekonomiškai sudėtingo laikotarpio bei skirtingų nacionalinio investuotojo LEO LT vertinimų, tikiu, kad su partneriais oriai rasime teisingus ir garbingus sprendimus. Apie VP grupėje vykstančių pokyčių rezultatus kalbėti dar anksti. Prašau supratimo: kol visi procesai nebus baigti, ir aš, ir mano kolegos susilaikysime nuo išsamesnių komentarų“, – pažymi VP grupės prezidentas N.Numavičius. 

VP grupė niekada nėra atskleidusi, po kiek jos akcijų valdo vadinamasis VP dešimtukas, tačiau bendraturčius visuomet rikiavo griežtai pagal tam tikrą eiliškumą. Dėl to rinkoje spėliota, kad akcininkai viešuose pranešimuose įvardijami pagal turimų akcijų kiekį.

Grupę paliekantis Ž.Marcinkevičius, tikėtina, buvo antras pagal dydį grupės akcininkas, o D.Nedzinskas turėjo mažiausią akcijų paketą. D.Nedzinskas viešai patvirtino, kad VP grupės akcijas parduos. Jis į VP akcininkų grupę 2007-aisiais atėjo paskutinis – kai ji privatizavo elektros skirstymo bendrovę VST.

„Vilniaus prekybos" akcijas valdė 10 fizinių asmenų: Nerijus Numavičius, Ž.Marcinkevičius, Mindaugas Marcinkevičius, Ignas Staškevičius, Julius Numavičius, Renatas Vaitkevičius, Gintaras Marcinkevičius, Mindaugas Bagdonavičius, Vladas Numavičius ir D.Nedzinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius