Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Carlsberg Baltic“ prezidentas T.Kučinskas: reikia „gerai pakrauti baterijas“

Danijos alaus koncerno „Carlsberg“ Baltijos šalių padalinio Tomas Kučinskas nuo vasario 1-osios atsistatydina iš užimamų pareigų. Tiesa, jis lieka „Švyturio-Utenos alaus“ valdybos pirmininku, „Aldario“ ir „Saku“ alaus daryklų stebėtojų tarybų pirmininku.
T.Kučinskas su žmona Lina.
Tomas Kučinskas su žmona Lina. / Irmanto Gelūno nuotr./15min.lt

Tomas Kučinskas jau beveik dvidešimt metų yra žinomas kaip vienas įtakingiausių ir sėkmingiausių verslininkų. Kone visą šį laiką jis dirbo gėrimų gamybos srityje. Tačiau po ilgų metų kilimo karjeros laiptais T.Kučinskas nusprendė atsistatydinti – ne dėl geresnio pasiūlymo, o dėl asmeninio tobulėjimo studijų.

Kodėl T.Kučinskas nsuprendė sustabdyti svaiginančią karjerą, atsisakyti siūlomų įtakingų postų? Apie priežastis ir ateities planus T.Kučinskas papasakojo naujienų portalui 15min.lt.

Gėrimų versle buvote 17 metų. Kas paskatino (nepaisant to, kad yra restruktūrizuojama visa bendrovė  ir naikinama prezidento pareigybė) Jus pasitraukti, kad ir trumpam? Kada ir su kokiais užmojais ketinate grįžti? 

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./T.Kučinskas su žmona Lina atvyksta į Nacionalinės Pažangos Premijos 2008 Laureatų paskelbimo ir apdovanojimo ceremoniją Vilniaus Universitete.
T.Kučinskas su žmona Lina Vilniaus Universitete.

Dar 2006 metais norėjau daryti pertrauką ir skirti ją mokslams, kuriems vis neužtekdavo laiko (iki šiol neradau laiko parašyti BMI (Baltic Management Institute) diplominį darbą, nors visus egzaminus buvau išlaikęs). Tačiau tada su „Carlsberg“ dabartiniu prezidentu sutarėme, kad iki 2009 sausio 1 d. nedarysiu jokios pertraukos, neišvažiuosiu ilgesnėms studijoms. O jau po to, atlikęs numatytus darbus ir įgyvendinęs visus pakeitimus valdymo modelyje, galėsiu daryti pertrauką. Taip jau sutapo, kad tuo pačiu metu įsigalėjo ir pasaulinė ekonomikos krizė.

Prezidento pareigybė nėra panaikinta, tiesiog kol kas postas laisvas. O pagrindiniai vadovai Baltijos šalyse (būtent 3 funkciniai viceprezidentai bei įmonių generaliniai direktoriai) kol kas raportuos tiesiai Šiaurės šalių regiono vadovui, tačiau tai nėra ilgalaikis sprendimas.

Mano grįžimas į „Carlsberg“ galimas ir įmanomas, tačiau galbūt tai ir nebebus tas pats Baltijos šalių regionas...

Aš norėčiau iki rudens aktyviai nedirbti ir atlikti tai, apie ką seniai svajojau ir kam seniai neturėjau laiko. Mano grįžimas į „Carlsberg“ galimas ir įmanomas, tačiau galbūt tai ir nebebus tas pats Baltijos šalių regionas. Lapkričio mėnesį atmečiau pasiūlymą tapti kito, dar didesnio Europos regiono vadovu dėl tų pačių, aukščiau išvardintų priežasčių. Tačiau matysime, kaip bus rudenį. Jokių įsipareigojimų nesu davęs ir norėčiau pasverti įvairius variantus. Visi jie yra susiję tik su verslu.

Ilgus metus kilote karjeros laiptais. Kaip pats vertinate šį stabtelėjimą – kaip žingsnį atgal ar strategiškai naudingą žingsnelį didesnėms ateities perspektyvoms?

Norint dirbti ir konkuruoti Vakarų Europos ar Azijos šalyse reikia tam gerai pasiruošti. Nesu linkęs stačia galva nerti į naują aplinką be pasirengimo, o tuo labiau jos gerai nepažinęs iš vidaus. Nors ir teko ilgą laiką dirbti kartu su įvairiausių kultūrų ir įvairiausios patirties lyderiais, to neužtenka, kad galėtum sau pasakyti, kad esi jau pakankamai visko matęs.

Tačiau tuo pačiu norėčiau ir patobulėti tose srityse, kuriose nesijaučiu pakankamai stiprus kaip lyderis. Tos patirties reikės visur, taip pat ir Lietuvoje. Kaip ten bebūtų, savo ilgalaike ateitį sieju tik su gimtine.

Ar pasitraukimas kaip nors susijęs su Jūsų kandidatūros į Didžiosios Britanijos ambasadorius svarstymu? Ką manote apie tokią perspektyvą, jei ne dabar, tai gal ateityje? Ar apskritai Jums būtų įdomu dirbti tokioje srityje?

Labai vertinu V.Ušacko mintis, netradicinius sprendimus ar siūlymus. Jaučiasi, kad žmogus atviras naujovėms, kad daug metų pragyveno kitame pasaulyje. Tikrai malonu, kad apie mane pagalvojo net tokiame netikėtame kontekste. Tačiau bent jau kol kas tikrai nematau savęs ambasadoriumi... O tuo labiau politikoje...
 
Savo pranešime apie atsistatydinimą užsiminėte apie verslo strategijos, vadybos bei lyderystės studijas. Studijuosite savarankiškai ar su profesionalų pagalba?

Mėnesį praleisiu Prancūzijoje šalia Paryžiaus esančioje INSEAD verslo mokykloje, kurioje norėčiau gauti aukščiausio lygio vadovų studijas („AMP“ arba pilnai iššifravus – Advanced Management Program). Tokia pačią, tik 2 mėnesių programą turėčiau rudens pradžioje baigti ir Harvarde (Harvard Business school). O tarp jų reikia „gerai pakrauti baterijas“ ir atgauti energiją dar vienam dideliam žygiui. O kartu, pagaliau, gal ir parašyti BMI diplominį darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius